Robin Boomgaard
Robin Boomgaard
23 augustus 2019 in
SEO

Google Actions inzetten voor jouw bedrijf

Met de komst van Voice Search is het mogelijk om spraakgestuurde zoekopdrachten uit te voeren. Waar je voorheen alleen zoekopdrachten kon intoetsen, kun je nu ook zoekopdrachten inspreken bij een virtuele spraakassistent, zoals bijvoorbeeld Siri (Apple) en Google Assistant (Google). Het aantal spraakgestuurde zoekopdrachten is in het afgelopen jaar flink toegenomen en de verwachting is dat de komende jaren Voice Search alleen nog maar meer gebruikt gaat worden. Daardoor is het van groot belang om bij de SEO-strategie van je website ook rekening te houden met Voice Search. Bij Voice Search is er namelijk maar één antwoord; het beste antwoord volgens het algoritme van Google. Daarom wordt het voor websites steeds belangrijker om bovenaan de zoekresultaten te staan.

Wil jij graag weten wat jij kunt doen om jouw website te optimaliseren voor Voice Search? Wij schrijven eerder al een blog over Voice Search optimalisatie.

Er zijn grote ontwikkelingen op het gebied van Voice Search, maar ook op het gebied van de virtuele spraakassistenten. Er worden veel verschillende applicaties gebouwd die samen kunnen werken met virtuele spraakassistenten. Een goed voorbeeld hiervan is Google Actions in combinatie met de Google Assistant.

Wat is Google Actions?

Google Actions is een ontwikkelingsplatform voor de Google Assistant. Op het platform is het mogelijk om apps te ontwikkelen die een uitgebreide functionaliteit bieden. Een Google Action zou je goed kunnen vergelijken met een app op je telefoon. Het grote verschil is dat een app op je smartphone werkt en dat een Google Action in combinatie met de Google Assistant werkt. Het zijn apps die bovenop de virtuele spraakassistent van Google werken. Gebruikers kunnen met behulp van Google Actions veel taken met hun stem laten uitvoeren.

Mogelijkheden van Google Actions

Normaal gesproken wordt de stem van Google gebruikt bij de reacties op spraakgestuurde zoekopdrachten, maar met Google Actions kun je op jouw applicatie de reacties met je eigen stem inspreken. Op die manier krijgt de gebruiker het gevoel dat hij of zij ook echt met jou in contact is. Daarbij kun je zelf nog audio toevoegen in de vorm van muziek of andere geluidseffecten. Met Google Actions ben je in staat om verschillende customer journeys in te richten voor jouw bezoekers. Google Actions kent veel mogelijkheden en naar verwachting zal dat zich nog verder ontwikkelen en uitbreiden.

google actions

Google Actions als nieuw toegangskanaal

Op het moment dat je een eigen gepersonaliseerde Google Action hebt ontwikkeld of hebt laten ontwikkelen, kunnen gebruikers van de Google Assistant specifiek met jouw Google Action communiceren.

Er zijn twee manieren waarop gebruikers jouw Google Action kunnen aanroepen:

  1. met een expliciete aanroep
  2. of met een impliciete aanroep.

Bij een expliciete aanroep is de gebruiker al bekend met jouw Google Action, dus dan kan jouw Google Action als volgt worden aangeroepen: ‘Hey Google, praat met Blauwe Monsters’.

Bij een impliciete aanroep is de gebruiker nog niet bekend met jouw Google Action. Dus dan kan de zoekopdracht als volgt zijn: ‘Hey Google, wat is zoekmachine optimalisatie?’

Veel bedrijven doen dit natuurlijk al. Hieronder een aantal voorbeelden!

Albert Heijn
“Praat met Albert Heijn”. Vervolgens kan je de volgende vragen stellen:

  • Wat is er in de bonus?
  • Wat kan ik maken met product x en product y?
  • Plaats product x op mijn boodschappenlijstje

Bol.com
“Praat met Bol.com”

  • Wat is de dagaanbieding?
  • Wat is een leuk cadeautje voor mijn x (nichtje, neefje, broertje, zusje) van y (11,12,13) jaar?

Nederland is een van de voorlopers als het gaat om het gebruik van virtuele spraakassistenten en om gesproken zoekopdrachten in het algemeen. De ontwikkelingen op het gebied van Voice Search gaan naar verwachting veel invloed hebben op zoekmachine optimalisatie. Daarom is het verstandig om bij de SEO-strategie van je website rekening te houden met spraakgestuurde zoekopdrachten en om in te spelen op de virtuele spraakassistenten. Spraak vormt een nieuw toegangskanaal naar jouw website en naar jouw bedrijf en daar moet je volop gebruik van maken!

Check hieronder een volledige presentatie over Google Actions van Google.

Gerelateerde nieuwsberichten in SEO

15 jan 2020 - in
SEO

9 praktische tips om je afbeeldingen te optimaliseren voor SEO

Een belangrijk onderdeel van SEO waar doorgaans niet direct aan wordt gedacht is het SEO optimaliseren van afbeeldingen. Naast de andere aspecten van SEO valt er namelijk ook hier veel winst te behalen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20% van al...

20 dec 2019 - in
SEO

Internationale SEO: 5 tips voor een duurzame strategie

Hoe begin je met internationale SEO? Als je wilt beginnen met het in handen krijgen van jouw content in Duitsland, India, China, Brazilië, Japan, Spaanstalige landen of andere gebieden, wat zijn dan de methoden of bronnen om daarmee aan de slag t...

11 dec 2019 - in
SEO

Online marketing trends 2020

Het einde van het jaar is in zicht. Dat is voor online marketing bureaus een mooie tijd om alvast vooruit te kijken naar de belangrijkste trends en ontwikkelingen die ons te wachten staan in 2020. Door de razendsnelle ontwikkelingen is het bijna n...