Wat is het AIDA-model?

AIDA staat voor Attention, Interest, Desire en Action. Het is een eenvoudige methode die je helpt om teksten te schrijven die niet alleen aantrekkelijk zijn, maar ook een bepaalde actie uitlokken.

 1. Attention (aandacht)

In het begin van de tekst is het belangrijk dat je meteen de aandacht van je publiek trekt. Begin met een pakkende kop, voeg sprekende afbeeldingen of video’s toe en schrijf een knallende openingszin.

 1. Interest (interesse)

Nu je de aandacht hebt, is het tijd om interesse te wekken. Vertel wat jouw aanbod uniek maakt. Waarom moet jouw lezer hier meer over weten?

 1. Desire (verlangen)

Na interesse komt verlangen. Hier speel je in op de emoties van je doelgroep. Laat zien hoe jouw product of dienst een probleem oplost of een behoefte vervult. Gebruik verhalen, getuigenissen en sterke argumenten die het verlangen aanwakkeren om tot actie over te gaan.

 1. Action (actie)

Dit is het moment suprême: zet je lezers aan tot actie. Of het nu gaat om het kopen van een product, het invullen van een contactformulier of het delen van je content op sociale media. Gebruik actieve, energieke taal en een aantrekkelijke call-to-action.

Voorbeelden van het AIDA-model toegepast

Laten we eens kijken naar een voorbeeld van het AIDA-model in de praktijk. Stel je voor, je verkoopt stroopwafels en je wilt een krachtige advertentietekst schrijven:

 • Attention: Zin in iets zoets?
 • Interest: Onze stroopwafels zijn gebakken volgens een eeuwenoud Nederlands recept. Elke wafel is een meesterwerk, met een knapperige buitenkant en een stroperig hart, perfect voor bij je favoriete warme drank.
 • Desire: Laat je verleiden door de heerlijke geur en smaak van verse stroopwafels. Geniet van een moment van puur genot terwijl de warme stroopwafel zachtjes smelt boven je stomende kop koffie. Eén hap en je wilt nooit meer iets anders!
 • Action: Waar wacht je nog op? Trakteer jezelf op deze authentieke Nederlandse verwennerij. Bestel nu en proef zelf onze ambachtelijke stroopwafels waar je geen genoeg van zult krijgen!

En wat dacht je van een pakkende promotie voor de nieuwste lijn sportschoenen? Hier geven we een voorbeeld van het AIDA-model toegepast:

 • Attention: Op zoek naar de kickstart voor je volgende workout?
 • Interest: Ervaar ultieme ondersteuning en ademend comfort met onze nieuwste sportschoenen. Van wandelen tot dansen, onze sportschoenen zijn gemaakt om jouw moves te ondersteunen.
 • Desire: Voel je lichter dan lucht, met elke stap krachtig en precies. Onze schoenen helpen jou op weg naar persoonlijke records.
 • Action: Ontdek onze collectie en vind de perfecte match voor jouw actieve levensstijl. Scoor jouw paar vandaag en begin morgen met het zetten van nieuwe sportieve prestaties!

Het AIDA-model toepassen in online marketing

Door het AIDA-model te gebruiken, transformeer je jouw marketingteksten van puur informatief naar overtuigend en activerend. Dit krachtige model helpt je om de aandacht van je publiek te grijpen, hun interesse te wekken, hun verlangens aan te wakkeren en hen aan te zetten tot actie.

Klaar om jouw teksten die extra dosis overtuigingskracht te geven? Pas het AIDA-model toe in jouw online marketingstrategieën en zie hoe je conversie stijgt. En mocht je hulp nodig hebben bij het schrijven van pakkende teksten, dan staat het contentteam van Blauwe Monsters voor je klaar! Neem gerust contact met ons op en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.