Page Experience-update uitgesteld naar midden juni

De laatste maanden gaat het over bijna niks anders meer dan de grote Page Experience-update die Google gaat uitvoeren. Aanvankelijk stond deze update voor de maand mei gepland, maar afgelopen maand heeft Google bekend gemaakt dat de update wordt uitgesteld naar midden juni. Daarbij meldt de zoekmachinegigant ook nog eens dat de update pas tegen het einde van augustus volledig uitgerold zal zijn. De reden voor het uitstellen van de update is volgens Google om websites meer tijd te geven om zich voor te bereiden en eventueel aan te passen op vereisten van de update. Daarnaast is er voor een geleidelijke uitrol gekozen om de exacte impact van de update te controleren en te checken op onverwachte problemen. 

Wil je optimaal voorbereid zijn op de Page Experience update die uitrolt midden juni? SEO specialist Maiko schreef hier drie interessante artikelen over die je helpen om jouw website voor de Core Web Vitals te optimaliseren. De artikelen vind je onderaan deze SEO update!

(Toekomstige) veranderingen in Google Search Console

Net als in voorgaande maanden wordt Google Search Console flink doorontwikkeld. Deze maand zijn er ook weer een aantal nieuwe functies toegevoegd.

Core web vitals Google Search Console Blauwe Monsters Blog

Google test rapporteren indexatieproblemen in Google Search Console

Er is bijna niets vervelender dan wanneer een pagina op jouw website niet geïndexeerd kan worden. Dergelijke indexatieproblemen werden in eerste instantie via community forums besproken. Voor de mensen die meer ondersteuning nodig hebben, is Google afgelopen maand een test begonnen in de Verenigde Staten om indexatieproblemen via Google Search Console direct te rapporteren naar Google zelf. Het formulier gaat stap voor stap door een aantal vragen heen om zelf eerst het indexeringsprobleem op te lossen. Mocht dit niet werken, kan het probleem rechtstreeks bij Google ingediend worden. 

Er is nog niet bekend of deze functie ook in Europa getest gaat worden of uiteindelijk toegevoegd wordt aan Google Search Console. Mocht hier meer informatie over komen, houden we je uiteraard op de hoogte!

Page Experience statistieken zijn toegevoegd in Google Search Console

Met de Page Experience-update in aantocht heeft Google alvast een nieuwe functie aan Google Search Console toegevoegd. Met de nieuwe functie is het mogelijk om een rapport te bekijken van gegevens met betrekking tot pagina’s en de Core Web Vitals. De data die kunnen worden bekeken bestaan uit:

De data bieden een mooi inzicht in manieren om pagina’s te optimaliseren met betrekking tot de aanstaande update en hoe je op dit moment al scoort op bepaalde onderdelen. Het rapport is in Google Search Console te bekijken onder ‘Paginafunctionaliteit’. 

Google kondigt Product Review algoritme update aan 

Afgelopen maand heeft Google een nieuwe update van het zoekalgoritme aangekondigd en deze ook gelijk nog vorige maand uitgerold. Het gaat hierbij om een update ten aanzien van product reviews. De hoofdfocus van deze update ligt op het beter belonen van product reviews die diepgaand onderzoek delen, in plaats van reviews die bijvoorbeeld slechts een aantal producten samenvat of niet verder gaat dan de productinformatie van de fabrikant zelf. Met de update worden originele onderzoeken met inzichtelijke analyses geschreven door experts eerder beloond met hogere zoekresultaten. Websites die op dit moment productrecensies hebben met minimale inhoud, zullen niet direct worden afgestraft, maar het zal wel merkbaar worden dat zij lager worden gerankt dan uitgebreidere productrecensies. 

Na het aankondigen van de update begin april, is deze update eind april al volledig uitgerold. Wil je precies weten aan welke vereisten je moet voldoen voor een goede productrecensie? Google heeft zelf een lijst met vereisten opgesteld. De exacte vereisten kun je hier vinden. 

Door onze specialisten

Deze maand stond hoofdzakelijk in het teken van de voorbereiding op de aanstaande Page Experience update. SEO specialist Maiko schreef drie interessante artikelen om jouw website te optimaliseren voor de Core Web Vitals.

Maiko Buttner

Onderstaand zijn per indicator de artikelen te vinden:

Wil je meer weten over de ontwikkelingen van deze maand? Of heb je hulp nodig bij de voorbereiding en het optimaliseren van jouw website ten opzichte van de Page Experience update? Neem dan contact met ons op en een van onze specialisten helpt je graag verder!