Google rolt Helpful Content update uit

Het grote nieuws van afgelopen maand was de Helpful Content update die Google heeft uitgebracht. Aan het einde van augustus begon het uitrollen van de update en deze is inmiddels compleet uitgerold voor Engelstalige websites. Voor nu is het nog niet bekend wanneer de update ook voor andere talen uitgerold zal worden, maar het is goed om hier alvast rekening mee te houden.

De Helpful Content update moet ervoor zorgen dat content die puur voor de zoekmachine is geschreven, lager wordt gerankt, dan content die voor de zoekmachinegebruiker is geschreven. De opkomst van AI content is ook bij Google niet onopgemerkt gebleven en dit is ook één van de redenen waarom deze update plaats heeft gevonden. Uitgangspunt bij het schrijven van content op je website, is dat deze kwaliteit moet leveren voor de zoekmachinegebruiker in plaats van de zoekmachine zelf. Wanneer de update ook in Nederland wordt uitgerold, houden we je uiteraard op de hoogte!

Google deelt 4 voorbeelden hoe jij je meta-descriptions kunt verbeteren

Een meta-description is de perfecte manier om de aandacht van een potentiële websit bezoeker te trekken in de zoekresultaten. Toch valt er in de meeste gevallen nog genoeg te optimaliseren als het gaat om de perfecte meta description. Afgelopen maand heeft Google een aantal tips en voorbeelden gedeeld hoe je een meta description zowel niet als wel het beste kan inzetten.

Slechte meta-descriptions

Meta descriptions die je absoluut volgens Google moet voorkomen zijn meta-descriptions met:

  • Simpelweg een lijst van zoekwoorden zoals: Groene kleding, Malelions, Junior
  • Dezelfde, of nagenoeg dezelfde meta-description, voor bijna elke pagina. 
  • Een meta-description die de kern van de pagina totaal niet samenvat
  • Een te korte meta-description

Goede meta-descriptions

Dan een aantal voorbeelden die volgens Google een stuk beter voor zowel de zoekmachine als de zoekmachinegebruiker werkt. Dit zijn meta-descriptions die:

  • Precies vertellen welk product of dienst je verkoopt en bijvoorbeeld ook daarbij eventuele openingstijden of bedrijfslocatie
  • Bij nieuwsgerelateerde berichten een specifieke passage uit het artikel in de meta-description verwerken
  • Een meta-description die beknopt de hele pagina samenvat
  • Specifieke en gedetailleerde meta-descriptions

Wil je nog meer handige tips? Bekijk dan zeker de officiële pagina van Google over meta-descriptions eens.

De product review update van Google in juli heeft weinig effect op de posities in de zoekresultaten gehad. 

Tussen 27 juli en 2 augustus heeft Google een nieuwe product review update uitgerold, waarbij de focus lag om kwalitatieve review content van product hoger te vertonen in de zoekresultaten ten opzichte van reviews volgens een standaard template. Veel mensen verwachtten hevige verschuivingen in de zoekresultaten door deze update, maar deze volatiliteit bleef uit. 

Data van onderzoeken van onder anderen Semrush, RankRangver en Similarweb laten zien dat er nauwelijks extra volatiliteit in de zoekposities kwam door de product update. Er waren wel wat verschuivingen, maar deze waren minimaal vergeleken met andere updates die Google uitbracht. 

De product review update is bedoeld om recensiewebsites te belonen die verder gaan dan de standaard review sjablonen die worden gebruikt door veel review websites. Kort gezegd: Google beloont websites die reviews op een unieke en kwalitatieve manier weergeven en hierbij boven concurrerende websites uitsteken. 

Google gebruikt MUM voor featured snippet update

In de maand augustus heeft Google een nieuwe update uitgerold met betrekking tot de featured snippet. Google maakt hierbij gebruik van MUM (Multitask Unified Model). Deze machine learning software is beter in staat om te beoordelen of de content in de featured snippet accuraat is. Daarnaast zorgt het ervoor dat content duidelijk wordt weergegeven, zodat de zoekmachinegebruiker sneller informatie kan vinden. Een voorbeeld van het sneller en duidelijker vinden van informatie kan je hieronder vinden: 

Voor de MUM update van Google: 

Na de MUM update van Google: 

Dit zal ervoor zorgen dat mensen sneller informatie kunnen vinden op de zoekmachine wat zorgt voor een hoger gebruiksgemak. 

Meer weten over deze ontwikkelingen?

Ben je na het lezen van bovenstaande ontwikkelingen nieuwsgierig wat deze concreet voor jou betekenen? Of wil je graag iets meer uitleg over een van deze ontwikkelingen? Neem dan contact met ons op en een van onze specialisten helpt je graag verder!