Google rolt update voor ‘Helpful Content’ van december 2022 uit

Op  5 December 2022 begon Google met het uitrollen van een nieuwe ‘Helpful Content’ update. Google kondigde aan dat de volledige uitrol van de update  ongeveer 2 weken duurt. Later werd bekend gemaakt dat de volledige uitrol  van deze update langer dan 2 weken duurt. . Deze algoritme-update zal uiteindelijk  altijd op de achtergrond blijven meedraaien.

De ‘Helpful Content’ update is ontwikkeld om webpagina’s gemaakt voor gebruikers/websitebezoekers meer te belonen ten opzichte van pagina’s die puur voor de zoekmachine zijn gemaakt. De nieuwe update classificeert websites die niet relevante content bevatten en zal deze minder vaak vertonen in zoekacties.  Relevante content voegt unieke waarde toe en sluit aan op de zoekintentie van de gebruiker. Wanneer je content niet overeenkomt met de verwachtingen van de gebruiker, heb je twee opties: content verwijderen of content optimaliseren. Met de ‘Helpful Content’ update wil Google websitebeheerders aanmoedigen om content af te stemmen op de informatiebehoefte van de gebruikers. Door de gebruiker centraal te stellen, hoopt Google meer kwaliteitsresultaten te bieden die voldoen aan de zoekintentie van de gebruiker.  

We weten allemaal dat Google geen specifieke details deelt over updates en dat is bij deze update ook het geval.

Google rolt Link Spam Update van december 2022 uit

Op 14 december 2022 is Google gestart  met het uitrollen van de ‘Link Spam Update’. De complete  update zou in totaal 2 weken duren, maar inmiddels is bekendgemaakt dat de volledige uitrol langer dan 2 weken duurt. . 

Het doel van deze ‘Link Spam Update’ is om Google zijn spam-detectiesysteem te verbeteren. Zo kunnen onnatuurlijke backlinks effectiever worden gevonden. 

Deze ‘Link Spam Update’ maakt gebruik van Google’s op AI ingerichte spam-preventiesysteem genaamd SpamBrain. Naast het detecteren van spam, kan dit systeem  sites  identificeren die puur worden gebruikt voor het bouwen van uitgaande links. 

Google geeft aan dat de rankings door deze update kunnen veranderen, omdat deze updates de natuurlijke rankings neutraliseert. Links die als spam worden gezien, worden dus verwijderd. . Google heeft strenge richtlijnen opgesteld omtrent het verkrijgen van links op onnatuurlijke wijze. Als de richtlijnen goed worden opgevolgd, is het onwaarschijnlijk dat de Link Spam Update negatieve gevolgen zal hebben.

Google lanceert nieuw Google Search-statusdashboard

Google heeft onlangs aangekondigd dat er een nieuwe Google Search-status dashboard gelanceerd is. Dit dashboard laat zien of de zoekmachine een storing of ander probleem heeft. . Google zal specifiek bevestigen of er een probleem is met het crawlen, indexeren of de serving in Google Search. In de afgelopen jaren heeft de zoekmachine veel problemen gehad omtrent de indexatie, het crawlen en de serving. Daarom is het belangrijk dat de problemen vroegtijdig worden opgespoord.

Hoe werkt het Google Search-statusdashboard?

Google rapporteert in het Google Search-statusdashboard problemen die in de afgelopen 7 dagen zijn geconstateerd. Dit wordt weergeven met enkele details en de huidige status van het probleem. Ook kan je zien wanneer het weer is opgelost.

We zien tegenwoordig  zelden problemen rondom het indexeren, crawlen en de serving. Indien er  problemen zijn moeten deze  vermeld worden. . Vanaf heden kun je alle meldingen omtrent bovenstaande punten via de Google Search-statusdashboard terugvinden.

Google trekt Web Light webpagina transcodering terug

Google heeft afgelopen maand aangekondigd dat ze de Web Light service stop zetten. 

Google Web Light

In 2015 werd de Web Light service geïntroduceerd om het web toegankelijk te maken voor gebruikers in landen met een trage mobiele verbinding en apparaten. Door middel van het optimaliseren van de webpagina’s kon Web Light ervoor zorgen dat er 80% minder data werd gebruikt. Dankzij deze optimalisatie nam de snelheid over de 2G mobiele netwerken vier keer sneller toe. Volgens Google zorgde de service ervoor dat er 50% meer verkeer naar webpagina’s kon worden gestuurd. 

Web Light niet langer nodig

De Web Light service heeft jarenlang voor een bredere toegang van het web gezorgd. Inmiddels zijn we ruim zeven jaar verder en door de verbetering van mobiele verbindingssnelheden en krachtige apparaten is de de Web Light service niet meer nodig. 

Google verzekert zijn gebruikers dat zij zich blijven inzetten om de algehele zoekervaring te verbeteren en zodoende aan de veranderende behoeften van gebruikers voldoen. 

Meer weten over deze ontwikkelingen?

Ben je na het lezen van bovenstaande ontwikkelingen nieuwsgierig wat deze concreet voor jou betekenen? Of wil je graag iets meer uitleg over een van deze ontwikkelingen? Neem dan contact met ons op en een van onze specialisten helpt je graag verder! Namens Blauwe Monsters wensen we iedereen een gelukkig 2023!