25.6% van de desktop zoekopdrachten en 17.3% van de mobiele zoekopdrachten zijn Zero-Click

Naar aanleiding van het bezoek van Ruben en René aan BrightonSEO, bleek al dat Zero-Click zoekresultaten de trend op het gebied van zoekmachine optimalisatie is. In het verlengde hiervan heeft Semrush een interessant onderzoek uitgevoerd naar deze zogenoemde Zero-Click resultaten. 

Zoekopdrachten zonder klikken zijn de zoekopdrachten waar gebruikers van de zoekmachine hun antwoord op de zoekvraag al in de SERP vinden. Ze hoeven hier niet meer een specifieke website voor te bezoeken. Google hecht dan ook veel waarde aan deze zoekopdrachten, omdat ze gebruikers hiermee binnen hun eigen SERP kunnen houden. Eerdere schattingen van hoeveel Zero-Click resultaten er zijn, lagen op ongeveer 65%, maar uit het onderzoek van Semrush is gebleken dat dit op 25,6% voor desktop zoekopdrachten ligt en op 17,3% voor mobiele zoekopdrachten.

Zijn Zero-Click resultaten een bedreiging voor SEO-specialisten?

Zero-Click resultaten lijken misschien een bedreiging voor zoekmachine marketeers, maar eigenlijk is het een wake-up-call om ons gedrag als marketeers te veranderen. De verschuiving van “Staan we al op positie 1?” verandert hiermee naar “Hoeveel ingangen naar onze website hebben we momenteel in de SERP opgebouwd?”. De verwachting is dus dat SEO zich veel meer gaat richten op SERP-features. 

Google brengt in oktober een spam update uit

Met onder andere de massale opkomst van AI content, heeft Google in oktober 2022 een Spam Update uitgebracht. Op dagelijkse basis is Google al bezig met geautomatiseerde systemen om spam te detecteren, maar de laatste update moet ervoor zorgen dat er nog scherper op spam in de zoekresultaten wordt gelet. De update is wereldwijd uitgerold en is van invloed op alle talen die gebruikt worden in de zoekmachine. Heeft jouw website met een daling te maken? Dan kan het waardevol zijn om het spam beleid van Google door te nemen. Websites die het beleid schenden, scoren mogelijk lager of verschijnen helemaal niet meer in de zoekresultaten. Door wijzigingen aan te brengen en je website te verbeteren, is het uiteraard wel weer mogelijk om vertoond te worden, zolang je maar weer aan het beleid van Google voldoet.

Google vertelt meer over productreviews en hoe die volgens de laatste Product Review Updates geschreven moeten worden

In eerdere SEO updates kwam de Product Review Update al een aantal keer voorbij. De eerste update kwam terug in de SEO update van maart, maar daarna bracht Google ook in juli en september een nieuwe update uit. Deze updates zijn bedoeld om productrecensies van hoge kwaliteit – met inzichtelijke analyses en origineel onderzoek – beter te belonen en hoger te ranken in de zoekresultaten.

Aan welke vereisten moet een productreview volgens Google voldoen?

Om je een beetje te helpen bij het schrijven van een productreview, heeft Google een hulpdocument uitgebracht met welke insteek een productreview vormgegeven kan worden. De drie voorbeelden voor het schrijven van een productreview zijn, een review schrijven als:

  • Een deskundige medewerker van een handelaar die het winkelend publiek tussen concurrerende producten leidt.
  • Een blogger die onafhankelijke meningen over producten geeft.
  • Een redactielid van een nieuws- of andere publicatiesite.

Praktische tips die je verder nog kunnen helpen om de perfecte productreview te schrijven, zijn:

  • Evalueer het product vanuit het perspectief van een gebruiker.
  • Leg uit wat een product onderscheidt van zijn concurrenten.
  • Bespreek de voor- en nadelen van een bepaald product, op basis van jouw eigen originele onderzoek.
  • Overweeg om links naar meerdere verkopers op te nemen om de lezer de mogelijkheid te geven om te kopen bij een webshop naar keuze.

Belangrijkste uitgangspunt van Google is je concentreren op kwalitatieve en originele content. Op zoek naar nog meer tips? Lees dan het gehele hulpdocument van Google.

Google stelt beëindigingsdatum Universal Analytics 360 uit naar 2024

Google schuift de beëindigingsdatum van Universal Analytics 360 naar 2024, waardoor zakelijke gebruikers meer tijd hebben om over te stappen naar Google Analytics 4 (GA4). Aanvankelijk stond de deadline op 1 oktober 2023, maar deze is veranderd naar 1 juli 2024. 

Wordt de reguliere overgang van Universal Analytics naar GA4 ook uitgesteld?

Nee, dit is voor de reguliere Universal Analytics niet het geval. Alleen de enterprise-versie van Universal Analytics wordt uitgesteld naar 2024. De standaard Universal Analytics zal nog steeds op 1 juli 2023 stoppen met gegevens te verzamelen. Hierdoor blijft het dus van belang om zo snel mogelijk Google Analytics 4 aan je website te koppelen om zo al op tijd te beginnen met het verzamelen van data.

Op zoek naar een manier hoe je Google Analytics 4 in 10 stappen instelt? Download dan onze handleiding!

Google vervangt title tags door sitenamen voor homepages in mobiele zoekresultaten

Een verandering binnen de mobiele zoekresultaten zorgt ervoor dat Google voortaan niet meer de volledig ingestelde naam / title tag laat zien, maar nog slechts de site of bedrijfsnaam. Concreet betekent dit dat wij normaal gesproken (en nu nog op desktop) met onze homepage worden getoond als “Blauwe Monsters | Resultaatgericht Online Marketing Bureau. Zoek je ons nu via de mobiele zoekresultaten dan zul je slechts “Blauwe Monsters” zien staan.

Google gebruikt deze manier van sitenamen tonen om het gebruikers van de zoekmachine gemakkelijker te maken om een specifieke website in de zoekresultaten te identificeren. De nieuwe functie is in eerste instantie beschikbaar in het Engels, Frans, Japans en Duits, maar ook in Nederland lijkt deze functie al uitgerold te worden. Ook kan het nog zijn dat jouw website nog wel met de volledige title tag wordt getoond, dit komt omdat de functionaliteit nog niet altijd lijkt te werken.

Meer weten over deze ontwikkelingen?

Ben je na het lezen van bovenstaande ontwikkelingen nieuwsgierig wat deze concreet voor jou betekenen? Of wil je graag iets meer uitleg over een van deze ontwikkelingen? Neem dan contact met ons op en een van onze specialisten helpt je graag verder!