Bas Langeveld
6 juni 2017 in
Display marketing

Tip 11: Hoe kun je meer omzet halen door in te spelen op Adblockers

Afgelopen week heeft Google bevestigd dat zij zelf ook voor Chrome met een Adblocker op de markt komen. Een bijzondere gebeurtenis aangezien de belangrijkste inkomstenbron van Google advertenties zijn.  Het lijkt er dus op dat ze met een product op de markt komen die hun eigen inkomstenbron kan blokkeren. Welke factoren hebben een rol gespeeld in deze beweging van Google? In dit blog lichten we dat toe evenals het duistere verdienmodel van de Adblocker aanbieders.

Google presenteerde haar plannen in hun Blog; Building a better web for everyone. Het komt mede voort uit de coalition for better Ads. Deze commissie is in het leven geroepen om onaanvaardbare advertenties van het internet te gaan weren. Het bijzondere is dat Google zelf onderdeel is van de coalition for better Ads. Dit is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Het lijkt er verdacht veel op dat ze hun eigen vlees keuren.

Wat zit er achter de Adblock plannen van Google

Het klinkt natuurlijk hartstikke nobel van Google; Building a better web for everyone. De vraag is of deze Adblocker puur en alleen in het leven is geroepen om een beter gebruikersgemak te realiseren. Wellicht speelt dit mede een rol. Het is echter aannemelijk dat er ook financiële belangen aan ten grondslag liggen. Google ziet immers al enkele jaren met leden ogen aan hoe bestaande adblocker aanbieders gestaag groeien. In de VS maakt inmiddels 26% gebruik van een adblocker. Dit betekent voor Google dat anderen invloed hebben of hun advertenties wel of niet gezien worden. Zij zien daarbij tevens dat deze aanbieders een steeds grotere hap uit hun inkomstenbron nemen.

Overigens lijkt het initiatief van deze Adblock aanbieders ook nobel en gericht op de internetgebruiker. Echter is bekend dat het verdienmodel van één van de grootste Adblock aanbieders, Adblock plus, is dat zij inkomsten genereren uit partijen die advertenties aanbieden. Deze partijen waaronder Google betalen Adblock plus om te zorgen dat hun advertenties niet geblokkeerd worden. Dit nieuws bracht de Financial Times naar buiten. Zij geven aan dit uit anonieme bronnen te hebben kunnen vaststellen.

De tweede inkomstenbron van Adblock plus is even bedenkelijk. Om hun software te downloaden moeten persoonlijke gegevens achter gelaten worden. Het gevolg laat zich snel raden. Deze data wordt vrolijk verkocht door Adblock plus. Hierdoor kunnen adverteerders meer te weten komen of iemand een Adblock aan heeft staan en je vervolgens vriendelijk verzoeken deze uit te zetten. Of erger nog het is mogelijk om gebruikers met een Adblock te weren van een website. Kortom Adblock plus biedt je een gratis verstopplaats om vervolgens geld te ontvangen om te verklappen waar je verstopt zit.

Het bovenstaande maakt het logisch dat Google zelf meer grip wil hebben op het Blokken van Ads en daarom zelf met een Adblocker op de markt komen in de hoop dat het gebruik van andere Adblockers daarmee gaat dalen. Hiermee hebben ze vervolgens weer maximaal macht over de advertenties die wel of niet getoond worden.

Het belang van een goede SEO strategie?

De kans dat je fatsoenlijke Google Adwords advertentie geblokkeerd wordt door een Adblocker is niet zo groot. Deze voldoen waarschijnlijk wel aan de eisen van de coalition for better ads en Google zal er alles aan gelegen zijn om hun advertenties zo min mogelijk te blokkeren. Het bovenstaande geeft echter wel aan welke machtsspellen er op de achtergrond spelen m.b.t. advertenties. In de ogen van Blauwe Monsters geeft het extra het belang aan van een goede SEO strategie weer. Wordt je goed organisch gevonden dan weet je zeker dat de zoeker je vindt en je niet verscholen zit achter één of andere Adblocker. Feit blijft dat de zoeker wil vinden waar hij of zij naar op zoek is en niet teveel gestoord wil worden door allerlei ongevraagde flikkerende advertenties. Organisch Hoger in Google komen en dus de bijbehorende goede content bieden die de zoeker boeit is dus echt van belang blijkt maar weer.

Met overigens de kanttekening dat we bij Blauwe Monsters je kunnen helpen op beiden vlakken. In best veel gevallen hebben we bij Blauwe Monsters nog zeker de overtuiging dat adverteren op internet een essentieel internet marketing middel is om je doelen te bereiken.

Gerelateerde nieuwsberichten in Display marketing

7 mrt 2019 - in
Display marketing

Creëer sterke display advertenties: 4 tips

Het Google Display Netwerk bestaat uit miljoenen websites waarop jouw online advertentie kan verschijnen. Display advertenties zijn een succesvolle strategie voor remarketing, brand awareness en het aanbieden van exclusieve deals.

Bij het o...