Tip 22: Het gebruik van Exact Domain Match(EDM)

30 augustus 2017    -  
SEO
geschreven door:
Bas Langeveld
Nuttige info? deel het met anderen

Wat is een Exact Match Domain Match?

Een exact domain name of EDM is een domein dat relevant is voor de inhoud van uw website. Dit domein komt precies overeen met het zoekwoord dat iemand gebruikt bij het zoeken naar de inhoud van uw website. Hierdoor komt de exact domain name precies overeen met een zoekopdracht, waardoor deze een hogere rang zal verkrijgen binnen de zoekresultaten. Zoekmachines geven namelijk veel belang aan domeinnamen als indicatie van het onderwerp van de website.

Het hoogtepunt van Exact Domain Match

Exacte domeinnamen begonnen vanaf 2000 in populariteit te stijgen met een hoogtepunt van 2007 tot 2010. Gedurende deze jaren werkte de exact domeinnamen uitstekend. Het proces ging als volgt in zijn werk:

Ten eerste wordt er een exact domeinnaam aangeschaft. Vervolgens werden er een tiental pagina’s aangemaakt welke gevuld werden met banners, advertenties en affiliatie link. Daarna worden er verschillende link building tactieken(spam) gebruikt om de zoekmachines te manipuleren en de website hoger te rangschikken.

Google grijpt in

Verschillende webmasters begonnen Google te waarschuwen over deze praktijken. Doordat steeds meer mensen gebruik maakten van deze techniek begonnen de zoekresultaten hieronder te lijden. Google kondigden dan ook aan in 2012 om het aantal exact overeenkomende domeinen met lage kwaliteit te zullen verminderen in de zoekresultaten. Echter konden de meeste website eigenaren de zoekresultaten lang genoeg manipuleren om toch rendement te krijgen voordat zij bestraft werden. Hierdoor werd het proces vaak herhaald, deze website stonden bekend als churn and burn websites.
Echter heeft Google zich door de jaren heen steeds meer gericht op het kraken van zoekmachine manipulatie, ook wel bekend als Black Hat SEO. Dit resulteerde in een devaluatie van exacte domeinnamen. Dit houdt overigens niet in dat het hebben van een exacte domeinnaam onverstandig is.

Exacte domeinnamen vs Brand gebaseerd

Er zijn meer dan 400 factoren die Google, en andere zoekmachines overwegen op welke wijze websites worden gerangschikt binnen de zoekresultaten. Het hoeft niet zo te zijn dat je wordt afgerekend door de keuze van een exacte domeinnaam. Vaak beschrijven exacte domeinnamen precies het doel van de website. Hierdoor zijn ze erg gewild, vaak hebben deze domeinnamen wel een relatief hoog prijskaartje. U kunt er ook voor kiezen een brand gebaseerde website te starten. Zo kunt u een merk rondom de naam bouwen. Grotere concerns maken ook veelvuldig gebruik van deze techniek. De keuze ligt bij uzelf maakt u gebruik van een exacte domeinnaam of kiest u voor het bouwen van uw eigen merk?

Het kiezen van een domeinnaam

Ondanks dat u vaak als eerste denkt over een domeinnaam, is deze vaak ondergeschikt. Wat echt belangrijk is, is de inhoud en kwaliteit van de website. De volgende tips kunt u gebruiken bij uw keuze van een domeinnaam:

Maak geen gebruik van streepjes: Hierdoor ziet de URL er minder betrouwbaar uit. Daarnaast is zo’n URL ook vaak niet erg SEO vriendelijk.

Maak u URL niet te ingewikkeld. Zorg dat uw URL makkelijk uit te spreken is, en het enig idee geeft waarover uw website gaat.

Gebruik 15 karakters of minder. Een lange URL heeft een negatief effect op uw vindbaarheid.

Nuttige info? deel het met anderen

Gerelateerde nieuwsberichten in SEO

12 nov 2018 - in
SEO

Voice search goed implementeren in je SEO-strategie (tip 46)

Het inmiddels bekende begrip ‘voice search’ heb je waarschijnlijk al een aantal keer gehoord, maar weet je ook waarom dit zo vaak genoemd wordt?

In een hoog tempo komen de ‘assistenten’ gestuurd op spraak ter wereld. Zo kennen de me...

14 okt 2018 - in
SEO

Webshop en SEO, welk CMS kies je en waarom?

Tegenwoordig is het hebben van een webshop essentieel om de concurrentie aan te gaan. Het internet heeft zichzelf in de laatste paar decennia flink ontwikkeld. Dit zal de komende tijd niet in mindere maten gaan omdat het internet zich continu ontw...

24 aug 2018 - in
SEO

SEO check

Met deze SEO checks krijg je volledig inzicht in hoe jouw website er voor staat. Gebruik deze tools en zie direct waar nog verbeterpunten liggen op je website en hoe je dit kunt aanpassen. Blauwe Monsters geeft je alle insights van wat belangrijk ...