Blauwe Monsters
2 februari 2018 in
Google

Tip 37: Ontdek de Bèta versie van Google search console

Op onderstaand plaatje zie je wat je ziet als de Bèta versie voor jou beschikbaar is gekomen. Dat is namelijk nog niet voor iedereen zo, maar inmiddels voor een heel groot deel wel. In deze nieuwe Search Console zitten een hele hoop nieuwe nuttige SEO features wat zeker het ontdekken waard is. Daarnaast zal Google de aankomende periode snel verder door ontwikkelen en komen er dus nog meer nuttige features beschikbaar. Lees deze tip snel verder als je wil weten wat er nu al beschikbaar is.

Kan ik gebruik maken van de nieuwe Search Console

Als je inmiddels onderdeel bent van de uitrol van de Bèta versie van Google Search Console dan zie je het onderstaande staan in je huidige Search Console:

Je hebt dan de mogelijkheid om op bovenstaande link te klikken en deze Bèta versie te gaan ontdekken. We zien dat inmiddels het overgrote deel van de websites die wij op het gebied van SEO van dienst zijn deze Bèta versie kunnen gebruiken. Dat betekent dus dat de kans groot is dat jij dat ook kan en de mogelijkheid hebt om de nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Wat is er te ontdekken?

In z’n algemeenheid ziet de nieuwe Search Console er wat overzichtelijker uit en laat de beginpagina gelijk een paar heldere grafieken zien. De lay out is in mijn optiek gebaseerd op Google Data Studio. Wat opvalt is dat je wanneer je bij de grafiek op rapport openen klikt je vervolgens de mogelijkheid hebt om onder andere de periode te selecteren. Nieuw is dat je een periode tot 12 maanden terug kunt selecteren. Wat een absolute grote vooruitgang is. In de oude versie was dit namelijk tot 90 dagen.

Aan de linkerkant zie je op dit moment de mogelijkheden die de Bèta versie biedt. Je ziet daarin ook al een kopje Binnenkort beschikbaar wat duidelijk aangeeft dat er nog een aantal features op komst zijn. Een nuttige nieuwe functie die nu al beschikbaar is betreft indexdekking. Hierin zie je een duidelijk overzicht van het aantal geïndexeerde pagina’s en zie je hoeveel pagina’s fouten of waarschuwingen bevatten. Alles wordt weer netjes weergegeven in een overzichtelijke grafiek. Onder de grafiek zie je vervolgens een opsomming van het soort fouten en waarschuwingen die Search Console geconstateerd heeft. Deze zijn aanklikbaar waarna je een helder beeld krijgt waar de fouten precies zitten. Denk hierbij aan 404 pagina’s. Ook zie je bijvoorbeeld pagina’s die door Search Console gevonden zijn maar nog niet door Google geïndexeerd. Dit kan je vervolgens gelijk regelen.

Ga op ontdekkingsreis

Het is zeker de moeite waard om even de tijd te nemen om door de Bèta versie van Google Search Console heen te struinen en te ontdekken. Dit gaat je zeker helpen de SEO van je website te optimaliseren. Daarnaast is het goed om de weg te weten en zodra er nieuwe features beschikbaar komen je dat snel ziet en weet te gebruiken. Wil je graag iets met SEO maar weet je nog niet precies hoe en wil je weten hoe dit soort instrumenten je kunnen helpen dan gaan we graag met je in gesprek. Hiervoor kun je contact met ons opnemen.