Meer rendement uit je AdWords halen? Klik hier voor een GRATIS consult van onze expert!
GRATIS CONSULT

Page content

Backlinks

Backlinks vormen het linkprofiel van je website. Ook wel ‘off-page SEO’ genoemd. Backlinks zijn belangrijk omdat Google deze meeneemt in het bepalen welke website de bovenste posities krijgt in de zoekmachine.

Wat zijn backlinks

Backlinks zijn hyperlinks naar jouw website, afkomstig van andere domeinen dan je eigen. Bij het beoordelen van websites kijkt Google naar de website en de teksten die er op staan. Ook wordt gekeken naar de snelheid van de website, structuur en gebruiksvriendelijkheid. Nadat deze factoren zijn beoordeelt volgt er een extra beoordeling. Het linkprofiel, oftewel je totaal aantal backlinks. Backlinks moeten van websites komen die over hetzelfde onderwerp gaan als jouw website. Websites en webshops die goed gevonden worden hebben vaak honderden tot duizenden backlinks in hun profiel.

kwalitatieve backlinks

Kwalitatieve backlinks

Niet elke backlink heeft evenveel waarde. Wat is dan wel een kwalitatieve backlink? Dat zijn backlinks die van websites komen waarvan de zoekmachine zegt dat ze goed zijn. Vroeger had je hiervoor de PageRank. Tegenwoordig zijn we afhankelijk van software programma’s die pretenderen te weten waar Google op let. 2 bekende programma’s die je hiervoor kan gebruiken zijn Majestic SEO en Moz Domain Authority. In Moz kijken we naar de hoogte van de autoriteit op domein en pagina niveau. In Majestic kijken we naar de hoogte van de trust- en citation flow en de verhouding hiervan. Moz biedt een hele handige en gratis toolbar plugin aan. Een kwalitatieve backlink kan in sommige gevallen meer waarde hebben dan vele andere links bij elkaar. Het is dan ook zeker geen probleem als je veel tijd kwijt bent aan het verkrijgen van een goede backlink.

Backlinks checken

Wil je meer inzicht in je eigen backlinks of die van je concurrenten? De volgende programma’s hebben zowel een gratis als betaalde versie. Uiteraard zijn de mogelijkheden in de betaalde versie veel uitgebreider. Zo is het in de gratis versies meestal alleen mogelijk om maximaal 10 backlinks te checken van je eigen website of die van concurrenten. Wij adviseren dan ook om een betaald account te nemen om kwalitatieve backlinks op te sporen. Het is een efficiĆ«nte manier om de links van je concurrent proberen te kopiĆ«ren.