Wat is: Affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij een affiliate, ook wel ‘partner’ genoemd, andermans producten en diensten promoot in ruil voor een affiliate commissie. Een ‘affiliate commissie’ is een afgesproken bedrag dat de promotor ontvangt voor iedere verkoop of lead die hij/zij succesvol heeft doorverwezen. De affiliate fungeert dus eigenlijk als een tussenpersoon die de aandacht trekt van een potentiële klant, vervolgens doorverwijst naar de adverteerder en deze klant zo binnenhaalt.

Zo werkt affiliate marketing

Affiliate marketing kent verschillende vormen. Zo kun je onder andere advertenties of promotiemateriaal op je website te plaatsen. Via een speciale affiliate link stuur je dan bezoekers door naar de webshop of diensten van de adverteerder. Op het moment dat iemand op de advertentie klikt én dat vervolgens resulteert in verkoop of lead, ontvang je als affiliate een van tevoren afgesproken bedrag. Een andere optie is dat je als affiliate betaald krijgt per keer dat er op de advertentie is geklikt of zelfs als deze alleen getoond is. 

Voordelen van affiliate marketing

Affiliate marketing is een verdienmodel dat vrijwel geen investering nodig heeft. Het grote voordeel van affiliate marketing is dan ook dat je geen producten hoeft te maken en deze vervolgens ook niet hoeft te verzenden. Het enige wat je nodig hebt is een website waarop je producten en diensten van een ander bedrijf kunt promoten. 

Je kunt op je website eenvoudig advertenties plaatsen of je kunt er zelfs een vergelijkingssite van maken. Het is daarbij wel van groot belang dat je website verkeer genereert in de vorm van bezoekers. Dat kun je bewerkstelligen door onder andere waardevolle, unieke, geoptimaliseerde content te schrijven en door actief te blijven met de SEO van je website.

Hulp nodig bij online marketing? Neem direct contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

No cure, no pay

Binnen de affiliate marketing geldt het no cure, no pay-principe. Dat wil zeggen dat de affiliate alleen uitbetaald krijgt wanneer hij/zij voor een verkoop of een lead heeft gezorgd. Hieronder staan de verschillende vergoedingsstructuren die binnen de affiliate marketing worden gebruikt:

  • Pay per view (PPV)

Een vergoeding op basis van het aantal keer dat de advertentie bekeken is.

  • Pay per click (PPC)

Een vergoeding op basis van het aantal clicks dat de advertentie gekregen heeft.

  • Pay per lead (PPL)

Een vergoeding op basis van het aantal keer dat een bezoeker contact opneemt met de adverteerder. Dat hoeft nog niet direct te leiden tot een verkoop, maar een succesvolle doorverwijzing is hierbij voldoende.

  • Pay per sale (PPS)

Een vergoeding op basis van het aantal verkopen en de hoeveelheid omzet die een advertentie heeft opgeleverd.