Nuttige info? deel het met anderen

Google penalty voorkomen?


Hoe voorkom je een Google Penalty? Google is een commercieel bedrijf met als doel iedereen op aarde zo goed mogelijk te bedienen als personal assistent. Om dit te realiseren wil Google voor ons in het dagelijks leven een relevante rol spelen. Vanuit deze doelstelling is het de missie van Google ons de juiste zoekresultaten te geven zodat wij het beste antwoord vinden op onze vraag. Als iemand bijvoorbeeld in toets Lieve-Heers-beestjes tegen bladluis zal hij tevreden zijn als hij een webshop vindt waar hij ook echt deze bladluisbestrijders kan vinden en kan kopen. Google kan zien of de zoekopdracht slaagt door middel van e-commerce codering in de website. Google weet namelijk of u een conversiepagina hebt bereikt en zal bij het behalen van deze pagina de website belonen. Kortom het is zaak het beste antwoord te geven. Toch kan Google beïnvloed worden, dit heet in de volksmond SEO (zoekmachine optimalisatie). Het belangrijkste element binnen zoekmachine optimalisatie is linkbuilding. Google telt het aantal positieve stemmen naar je website en bepaald op basis daarvan mede de positie van het zoekwoord. Het is naast het optimaliseren van content het enige wat je kan doen om de zoekmachinepositie te verhogen. Linkbuilden is dan ook toegestaan maar moet wel relevant zijn. Kortom als je op het woord Lieve-Heer-beestjes wil stijgen zal je links moeten hebben van andere pagina’s die iets te maken hebben met bijv de tuin. Mocht dit niet het geval zijn en heeft u bijvoorbeeld duizenden links van vreemde website’s dan kan google een waarschuwing geven. Deze waarschuwing krijgt u in uw search consol ook wel webmaster tools genoemd. Negeert u deze waarschuwingen en zorgt u er niet voor dat de links die naar u staan opgeschoond of verwijderd worden dan krijgt u een Google penalty.

Als je een Google Penalty krijg wat gebeurt er dan?

Een Google Penalty zorgt ervoor dat je een veel lagere ranking krijgt als dat je er voor had. Het kan zelfs zo zijn dat je geheel wordt verwijderd uit de zoekmachine. Er is wel een groot verschil tussen een handmatige of automatische penalty. Als u een automatische penalty krijgt komt dit doordat u zich niet geheel houdt aan het google algoritme, ga na of u zich houdt aan de regels rond om de verschillende google update’s.  Krijgt u een handmatige penalty dan is er iemand bij Google zelf die u straft voor zware overtredingen op het gebied van de Google regels. Natuurlijk hangt het af van de overtreding de mate ervan en de pagina autoriteit die uw website heeft. Zodra je dit merkt neem contact op met een SEO specialist. Blauwe Monsters is een voorbeeld van een SEO expert. Wij zullen er dan ook voor zorgen dat uw content wordt opgeschoond en uw website weer zichtbaar wordt voor de zoekmachines. Dit traject is niet een kwestie van opschonen en uw website is weer terug binnen de zoekmachine. Zaak is dat u zo snel mogelijk handelt en vervolgens een aantal verzoeken op nieuwe indexatie indient via search consol.

Hoe kom ik weer terug in de zoekmachine na een Penalty?

Als u wilt dat uw website weer wordt opgenomen in de zoekresultaten dien dan via serach console/webmastertools een heroverweging verzoek in het Engels vertaald een reconsideration request. Let op dat u natuurlijk eerst goed uitzoekt wat de problemen zijn en welke maatregelen u moet treffen om weer te voldoen aan de regels van Google. Heeft u een penalty gehad door een groot aantal links die niet relevant zijn aan uw product. Zorg dat deze links worden uitgesloten. Dit kunt u zelf doen door de links zogenaamd te disavow-e, gebruik hiervoor de  Disavow tool van Google in search console.

Stap 1 voeg uw Excel sheet toe met de slechte links

Stap 2 dien het heroverweging verzoek in

Stap 3 wacht af op reactie in Google in uw search console.

Je kunt ook aan de sitebeheerder van de bron van herkomst vragen om de links een no-follow mee te geven. De link bestaat dan wel maar er wordt geen waarde meegegeven. Het komt vaak voor dat bijvoorbeeld een soort van kortingscode op een andere website verschijnt met uw product daarin. Als dit in een popup in de website zit genereerd dit soms wel duizenden links.

Door Black hat SEO is kans op een Google penalty groter

Black hat seo is een term voor seo die niet is toegestaan. Het is mogelijk om in de bron code van een website extra links te plaatsen alsof het lijkt dat er meer inkomende of uitgaande links zijn voor een website. Tevens kun je zoekwoorden in hoge maten laten terugkomen die je niet ziet. Dit wordt Black hat seo genoemd. Een verzamelnaam voor alle Zoekmachine optimalisatie die niet is toegestaan.

Google helpt zelf bij het voorkomen van een Penalty

Google kent een aantal richtlijnen en deze zijn voor iedereen vrij beschikbaar. In de google richtlijnen kunt u continu lezen wat de laatste regels zijn op dit gebied.

Hoe controleer ik mijn positie in Google?

Het is van groot belang dat je als website eigenaar dagelijks weet wat de posities van je zoekwoorden zijn. Immers het zoekwoord positie bepaald het aantal bezoekers op uw website en vanuit deze positie krijgt uw traffic naar uw website. Bij het krijgen van een google penalty zakt u dus enorm weg van de 1 op de andere dag. Naast search consol en webmastertools is er een andere mogelijkheid om uw rankings dagelijks te controleren, dit noemen we seo software. Alle klanten van Blauwe Monsters krijgen via ons online portaal dagelijks inzicht in de posities van hun website en tevens tools om scans mee uit te voeren. Mocht u zelf software voor uw positie willen aanschaffen raden wij u aan of Moz pro te nemen of seranking. Vindt u de investering in deze programma’s te hoog en wilt u een check up. Bel ons en wij verschaffen u gratis toegang voor een maand tot ons portaal. Heeft u geen toegang tot seo software dan kunt u nog een beetje richting krijgen uit analytics. In het onderstaande plaatje ziet u de resultaten van een website in kinderkleding. Dit is de data van 1 dag en zo ziet u op welke zoekwoorden er goed gescoord wordt.

Zoekresultaten blijven maar zakken hoe komt dat?

Er kunnen 3 oorzaken zijn:

 • Een penalty van Google
 • Een update van Google
 • De links die op websites zijn geplaatst zijn ingetrokken

Oorzaak 1 is uitgebreid besproken neem contact op met een seo specialist en laat u goed adviseren of zelfs helpen.

Oorzaak 2 een update van Google. Google zorgt er steeds meer voor dat u de beste website hebt die er bestaat. Dit doen ze door u steeds meer regels op te leggen waar uw website aan moet voldoen. Afgelopen jaar is de grootste wijziging geweest dat website’s vanaf heden responsive moeten zijn. Responsive website’s bewegen mee met de verschillende apparaten waar u op internet. Zo past het beeld zich aan aan uw mobiel tablet en desktop. Als u bijvoorbeeld geen responsive website hebt dan zal u zien dat uw bezoekers via mobiel erg achter blijven.

Oorzaak 3 intrekken van links. Net zoals bedrijven u kunnen plaatsen op hun website kunnen ze links ook weer weg halen. Mocht u bijvoorbeeld een groot aantal links van een startpagina netwerk hebben die er mee stoppen dan kan dat impact hebben op uw rankings in de zoekmachine. Om hier achter te komen kunnen wij een backlink check voor u doen. Wij scannen uw website op het aantal uitstaande links. U kunt zelf ook een check doen via Open Site Explorer.

Ik heb een Google penalty gekregen maar ik wordt niet meer opgenomen in de zoekresultaten

Heeft u alles geprobeerd, website linkprofiel schoon, content goed, geen black hat seo en een heroverweging verzoek/ reconsideration request ingediend en de website krijgt geen positie in de zoekmachine. Dan is er nog een laatste redmiddel die zeer radicaal is. Verhuis al je content naar een ander domein. Wij raden u dan wel aan een pagina met pagina autoriteit te kopen. Blauwe Monsters kan u helpen bij het aankopen van een domein met autoriteit.

Hoe ziet de melding eruit in search consol als ik een penalty heb gekregen?

Google zal dan de volgende melding geven:

Google heeft een patroon van kunstmatige of onnatuurlijke links gevonden die naar uw website verwijzen. Het kopen van links of deelnemen aan linkuitwisselingsprogramma’s om uw pagina autoriteit te manipuleren is in strijd met de richtlijnen van Google.

Daarom heeft Google een handmatige spamactie toegepast op uw website. Er kunnen andere acties zijn toegepast op uw site of delen van uw site.

Aanbevolen stappen van Google:

 1. Gebruik de functie links naar uw site in search consol, en download deze.
 2. Verwijder onnatuurlijke links
 3. Is uw website opgeschoond dien dan een heroverweging in bij Google, en kunt u bepaalde links niet verwijderd krijgen beschrijf deze dan in uw heroverwegingsverzoek.

!Let op dit zijn de stappen voor een handmatige penalty. Als een u automatische penalty krijgt vanuit de basis regels en het Google algoritme dan ziet u dit sterk terug in enorme daling van uw zoekresultaten.

Wat zijn slechte links waardoor ik een Google penalty kan krijgen?

Een aantal voorbeelden van slechte links:

 • Links van pagina’s met een pagina autoriteit die erg laag is.
 • Links van pagina’s die uit het verleden een eigen penalty hebben gekregen.
 • Links van pagina’s met een algemeen lage waarde, bijv startpagina varianten die totaal geen geschiedenis hebben.
 • Link farm pagina’s dit zijn pagina’s waar helemaal geen content op staat maar alleen maar links. Geen links er in en duizenden eruit.
 • Links van andere taaldomeinen of van vreemde ip adressen. Bijvoorbeeld uit China of Rusland.

Komt u er nog niet uit na deze uitleg neem contact met ons op en we helpen u verder

Nuttige info? deel het met anderen