Wat is een: Google Penalty?

Een Google penalty is een ‘straf’ die je van Google kunt krijgen bijvoorbeeld door misbruik te maken van zwakke punten in het algoritme. Het ontvangen van een Google penalty heeft een negatieve impact op de posities van jouw website binnen de zoekresultaten.

Persoonlijke assistent

Google is een commercieel bedrijf dat als doel heeft iedereen zo goed mogelijk te helpen op vergelijkbare wijze als een persoonlijke assistent. Om dit te realiseren wil Google in het dagelijks leven een relevante rol spelen. Vanuit deze doelstelling is het dan ook de missie van Google om altijd de juiste zoekresultaten te geven, zodat wij het beste antwoord vinden op onze vragen. 

Google houdt middels e-commerce codering bij welke zoekopdrachten slagen en beloont deze websites door hen een betere positie in de zoekresultaten te geven. Wanneer je echter misbruik maakt van het algoritme, dan kun je gestraft worden door deze persoonlijke assistent in de vorm van een Google Penalty.

Inspelen op het algoritme

Ondanks dat niemand precies weet hoe het algoritme van Google werkt, zijn er wel een aantal manieren om in te spelen op dit algoritme. Denk bijvoorbeeld aan SEO, ofwel zoekmachine optimalisatie, en linkbuilding. Google telt het aantal (kwalitatieve) verwijzingen naar jouw website en bepaalt mede op basis daarvan jouw positie in de zoekresultaten. 

Linkbuilden is toegestaan door Google, indien het relevant en daardoor waardevol is. Voorbeeld: als je op het zoekwoord ‘lieveheersbeestjes’ wil stijgen, dan wil je links verkrijgen van andere pagina’s die bijvoorbeeld iets te maken hebben met de tuin of tuinieren. Dan is het linkbuilden relevant. Bovendien helpt deze vorm van linkbuilden Google uiteindelijk om nog betere resultaten te tonen in de zoekresultaten.

Een Google penalty krijgen

Heeft jouw website duizenden links van irrelevante websites? Dan kan Google een waarschuwing geven. Je maakt in dit geval namelijk misbruik of verkeerd gebruik van het algoritme. Deze waarschuwing is in Google Search Console te zien. Doe je niets met de waarschuwing en laat je de irrelevante links staan? Dan ontvang je uiteindelijk een Google penalty.

Online marketing uitbesteden? Neem dan snel contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gevolgen Google penalty

Het ontvangen van een Google penalty zorgt ervoor dat je een lagere ranking krijgt dan je eerder had. Het aantal posities dat je naar beneden zakt is afhankelijk van de straf. Zo kan het voorkomen dat jouw website geheel wordt verwijderd uit de zoekresultaten. Daarbij is het goed om te weten dat er een groot verschil is tussen een automatische en handmatige penalty.

Automatische penalty

Als je een automatische penalty krijgt, dan komt dit doordat jij je niet geheel houdt aan de regels van het algoritme. Het is daarom belangrijk om de richtlijnen voor zoekmachine optimalisatie te volgen en Google updates bij te houden.

Handmatige penalty

Ontvang je een handmatige Google penalty? Dan heb je een zwaardere overtreding begaan met betrekking tot de regels van Google. De gevolgen hangen af van wat de overtreding inhoudt en de pagina autoriteit die jouw website heeft.

Help! Ik heb een Google penalty

Heb je een penalty van Google ontvangen? Neem dan contact op met een SEO specialist, zoals Blauwe Monsters. De specialist kan uitzoeken wat er mis is en zorgt er vervolgens voor dat jouw content wordt opgeschoond zodat jouw website weer zichtbaar wordt voor zoekmachines. 

Het is behoorlijk wat werk om de website weer terug in de zoekresultaten te krijgen en er gaat doorgaans flink wat tijd overheen. Het is daarom zaak om snel te handelen en vervolgens een aantal verzoeken in te dienen voor een nieuwe indexatie in Google Search Console.