Nieuwsbrief maken

Hoe maak ik een nieuwsbrief?

Een nieuwsbrief maken is een marketingtool die zeer efficiënt kan zijn voor uw business. Het grootste onderdeel van e-mail marketing is je nieuwsbrief. Hoeveel je nieuwsbrief waard is hangt af van de grootte en relevantie van jouw email database. Er zijn bedrijven (lead generators) die jou extra inschrijvingen op jouw nieuwsbrief kunnen bezorgen. Je moet je echter afvragen of deze mensen wel oprecht geïnteresseerd zijn in jouw producten. Uiteindelijk gaat het om je conversies. En de kans op conversies is groter als je email database bestaat uit klanten die oprecht interesse in jouw business hebben. Dit zijn vaak mensen die eerder als iets op de website hebben gekocht of mensen die vrijwillig via de website hebben ingeschreven op uw nieuwsbrief.

Wat belangrijk is bij een digitale nieuwsbrief maken is dat je in uw nieuwsbrieven toegevoegde waarde levert. Daarnaast is de frequentie waarmee en het moment waarop je email marketing inzet ook van groot belang. Het derde onderdeel waar je in sommige branches rekening mee moet houden is ‘segmentatie’; wie ontvangt welke nieuwsbrief. Een nieuwsbrief maken wordt een stuk makkelijker als je deze 4 tips in je achterhoofd houdt.

  • Toegevoegde waarde leveren
  • Frequentie
  • Moment
  • Segmentatie
e-mail foto

Toegevoegde waarde leveren in je nieuwsbrief

Denk goed na welke informatie uw nieuwsbrief omvat. Per branche kan dit verschillen. In het geval dat u een administratie kantoor runt kan het voor uw klantenbestand heel informatief zijn om ze op de hoogte te stellen van een nieuwe wet binnen het belastingrecht.

Wanneer u een kledingwinkel hebt stellen klanten het niet op prijs als u ze middels een nieuwsbrief vertelt dat de zomercollectie al 2 maanden te bestellen is en dat er nog items over zijn. Wat uw klanten wel zullen waarderen is het op de hoogte stellen van de nieuwe zomercollectie die online staat, of speciale kortingen in verband met de paasdagen.

Frequentie

Denk goed na hoe vaak u een nieuwsbrief stuurt. Juist omdat email marketing zo een krachtig marketinginstrument is neigen sommige ondernemers er naar om dit zo vaak mogelijk toe te passen. Er is echter een omslagpunt dat klanten zich te vaak benaderd voelen wat kan resulteren in een hoog uitschrijfpercentage op uw nieuwsbrief. Denk er dus aan wanneer u uw klanten informeert. Zorg niet voor overkill!

Moment

Het moment waarop u een nieuwsbrief de deur uit doet kan grote verschillen geven in het aantal ‘conversies’ dat er uit komt. Als u online kleding verkoopt kunt u het best uw nieuwsbrief versturen op een moment dat de meeste mensen net hun salaris hebben gehad. Een week eerder uw nieuwsbrief versturen zal minder verkopen genereren omdat bij veel mensen het geld voor die maand al bijna op zal zijn.

Segmentatie

Segmenteren is de basis van email marketing en uw ‘nieuwsbrief succes’. Het heeft waarschijnlijk weinig zin om klanten die alleen maar boxershorts van merk X kopen te informeren dat u ook overhemden van merk Y verkoopt. Wat wel heel converterend werkt is de mensen die elke keer boxershorts van het merk X kopen te informeren dat zijn merk in de aanbieding is en dat hij deze nu kan kopen met wel 20% korting. Segmenteer uw klantenbestand dus duidelijk op verschillende onderdelen; geslacht, leeftijd, productvoorkeur, merkenvoorkeur. Test een aantal keer wat wel en niet werkt binnen uw branche en binnen de kortste keren verstuur u alleen maar effectieve nieuwsbrieven die conversies opleveren.

Nieuwsbrief tips

Het valt niet altijd mee om de bovenstaande ‘succesfactoren’ in de praktijk toe te passen als u een heel groot klantenbestand hebt. Wij adviseren vaak om hier een programma voor te gebruiken die u de succesfactoren aanreikt en waar u zelf met een paar klikken een effectieve nieuwsbrief in elkaar kan zetten.

Een programma met veel mogelijkheden en een gebruiksvriendelijke interface is Mailcampaigns. Een aantal redenen waarom wij mailcampaigns adviseren;

– Geen technische kennis nodig
Genoeg mailprogramma’s waarmee u een nieuwsbrief kan opzetten met vele mogelijkheden. Het probleem is vaak dat deze programma’s heel moeilijk in elkaar steken. Het resultaat is vaak dat u zonder technische kennis niet verder komt dan een simpele nieuwsbrief die u voorheen ook al zelf in elkaar kon zetten. In het geval van Mailcampaigns is dit niet het geval. Er komt geen kennis van techniek bij kijken voor het in elkaar zetten man een succesvolle nieuwsbrief.

– Realtime statistieken
Bekijk wat er gebeurd vanaf het moment dat mensen de nieuwsbrief openen tot aan het moment dat ze een aankoop doen. Zeer interessant en de informatie die u hiervan meeneemt kan u weer gebruiken voor een volgende nieuwsbrief.

– Eenvoudiger koppeling
Meerdere mailingsoftware werkt niet met meerdere CMS systemen, waardoor u veel geld kwijt bent aan ontwikkeling. Met Mailcampagns hoeft u hier niet bang voor te zijn. Of uw website draait op Magento, Seoshop of CCV shop, voor elk systeem is er al een koppeling met mailcampaigns.