Search Engine Advertising (SEA)

Zoekmachine adverteren SEA

Google Ads is een vorm van online adverteren, ook wel Search Engine Advertising (SEA) genoemd. Binnen dit Google Ads onderdeel van de website zullen wij je 1 voor 1 meenemen in elk onderdeel van het advertentieplatform van Google. Van het opzetten van je eerste campagne tot aan het optimaliseren van je advertenties zodat jij je omzet stap voor stap kunt vergroten. Er zijn wel een aantal belangrijke punten waar je op moet letten wanneer je gebruik gaat maken van Google Ads.

SEA termen

Vaak denken mensen bij Google Ads aan de bekende tekstadvertenties boven- en onderaan de zoekresultaten (zie bovenstaande voorbeeld). Google Ads is echter het gehele advertentienetwerk van Google.

  • tekstadvertenties binnen Google, ook wel Google Search Ads genoemd
  • direct verkopen via de Google zoekmachine, ook wel Google Shopping genoemd
  • adverteren met banners en afbeeldingen op andere websites, ook wel Google Display marketing genoemd

Afhankelijk van het resultaat dat je met jouw advertentie wil bereiken kies je voor een, of een combinatie van meerdere, advertentie-instrumenten. Voor het vergroten van je naamsbekendheid is het displaynetwerk een hele goede optie. Je kan hier namelijk gelijk een visueel beeld meegeven aan de ontvanger (bijvoorbeeld je logo of je huisstijl).

Voordelen Google Ads

Ondernemers zijn vaak gefocust op ‘gratis bezoekers’. Bezoekers die op een van de organische resultaten van hun website klikken en niet op de advertenties. Dat is een mooi uitgangspunt en wij zullen ook nooit adviseren om je hele business rondom Google Ads op te bouwen. Adverteren moet een verlengstuk zijn van je SEO-strategie. En als je dat goed doet zal je de ‘betaalde kliks’ niet meer als een vervelende kostenpost zien maar als een investering. Want een ondernemer die voor elke geïnvesteerde euro 10 euro terugverdient zal niet zo snel stoppen met adverteren. Zelfs websites die nummer 1 posities hebben verkregen binnen Google’s zoekmachine versterken hun online zichtbaarheid door ook op dat zelfde zoekwoord bovenaan de advertenties te staan. Tenslotte klikt niet iedereen op de organische zoekresultaten. Het voordeel zit hem in het feit dat je zelf kan bepalen op welk woord jij wil adverteren. Als je dit goed doet zorg je ervoor dat alleen potentiële klanten bereikt worden die zeer relevant zijn en interesse hebben in jouw diensten of producten.

Hulp nodig met online marketing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat wil je bereiken met SEA?

De voordelen van adverteren in de zoekmachine zijn duidelijk. De vraag die je jezelf moet stellen is wat wil je bereiken met je advertenties. Meer naamsbekendheid, meer offerte aanvragen of meer verkopen? Aan de hand van wat je wil bereiken bouw je een campagne op.

Beginnen met adverteren

Nadat je een Google account hebt aangemaakt kun je van start gaan met een Ads campagne opzetten. Voordat je een campagne opzet heb je waarschijnlijk al een zoekwoorden analyse gedaan waaruit blijkt wat de relevante zoektermen en keywords zijn waar de kansen liggen voor jouw website of webshop. Dit kan je doen via de Google Keyword planner.

Stuur ze naar een relevante pagina

Om te zorgen dat de bezoekers klanten worden zal je voor een goede opvolging moeten zorgen. Wanneer je adverteert op Bureaustoelen wil je de potentiële klant direct doorsturen naar de categorie voor bureaustoelen, en niet naar de homepagina. De gebruiker heeft waarschijnlijk geen zin om door je website heen te bladeren en door hem of haar naar de verkeerde pagina te sturen zal deze je website waarschijnlijk weer verlaten. Dit wil je niet hebben, zeker niet wanneer je met Google Ads betaald hebt voor deze bezoeker.

Hoe relevanter de advertentie, hoe minder je betaald

Google, onderdeel van het overkoepelende Alphabet, heeft als doel om haar gebruikers (de zoekers) te geven waar zij naar op zoek zijn. Vandaar dat de zoekmachine een belang heeft om de getoonde content zo veel mogelijk te laten aansluiten bij de zoekvraag. Daardoor beloont Google advertenties die relevant zijn met een kwaliteitsscore. Hoe hoger de kwaliteitsscore, hoe minder je betaald om met je advertentie bovenaan te komen. Om dit te optimaliseren is het belangrijk dat u een goede tool heeft om de prestaties van uw campagne goed te volgen. Sinds kort is Google data studio beschikbaar. Hierin kunt u de data van uw Ads campagne importeren en zodoende de prestaties goed in beeld brengen. Hiermee heeft u input om verbeteringen aan te brengen

Bied systeem voor advertenties

Om te adverteren in Google’s zoekmachine betaal je per klik op jouw advertentie. Er is ruimte voor meerdere advertenties maar er kan er maar 1 bovenaan staan. Wie dat is wordt bepaald door het veilingssysteem. Degene die bovenaan staat wordt bepaald aan de hand van hoeveel diegene bereid is om te betalen per klik en de kwaliteitsscore van zijn of haar advertentie.

Nu we jou een beeld hebben kunnen schetsen van de mogelijkheden en de punten waar je op moet letten kan je meer lezen over waarom Google Ads een goed middel kan zijn voor jouw website.