Wat is een gesproken zoekopdracht?

Gesproken zoekopdrachten zijn zoekopdrachten die door een gebruiker worden ingesproken. Er zijn een aantal zoekmachines die gesproken zoekopdrachten in hun systeem hebben geïntroduceerd. Over het algemeen worden zoekopdrachten nog het vaakst getypt, maar er worden steeds meer zoekopdrachten ingesproken en de verwachting is dat het aantal gesproken zoekopdrachten zullen blijven groeien. Het is een belangrijke trend in de online marketing. Voor websites is het van groot belang om bij de SEO strategie rekening te houden met gesproken zoekopdrachten en om daar goed op in te spelen.

Voordelen van gesproken zoekopdrachten

De grootste voordelen van gesproken zoekopdrachten zijn het gebruiksgemak en de tijdwinst bij het invoeren van een zoekopdracht. Met spraakgestuurd zoeken kan een gebruiker heel snel en eenvoudig een oplossing vinden voor de problemen die hij of zij ervaart. Het gebruiksgemak en de snelheid van gesproken zoekopdrachten dragen veel bij aan de manier waarop informatie wordt verzameld. Spreken is bovendien de meest natuurlijke manier om te communiceren met mensen en tegenwoordig zelfs met stemassistenten zoals Siri, Alexa of Google Home. 

Long tail zoekopdrachten en featured snippets

De toename van het aantal gesproken zoekopdrachten heeft een grote impact op SEO. Voorheen werden pagina’s voornamelijk geoptimaliseerd voor short tail zoekwoorden, maar met de komst van gesproken zoekopdrachten wordt de focus meer gelegd op long tail zoekwoorden. Gesproken zoekopdrachten zijn voornamelijk vragend van aard en bevatten natuurlijker taalgebruik. Een duurzame en goede SEO strategie richt zich zowel op short tail zoekwoorden als op long tail zoekwoorden. 

Daarnaast is het van groot belang om bij gesproken zoekopdrachten niet alleen inzicht te hebben in hoe de vragen veranderen, maar om ook inzicht te krijgen in hoe zoekmachines op de antwoorden van deze vragen terecht komen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de antwoorden van gesproken zoekopdrachten grotendeels voortkomen uit de featured snippets. Een featured snippet is een uitgelichte zoekresultaat bovenaan in Google. Wanneer het aantal gesproken zoekopdrachten blijft groeien, wordt de noodzaak.

Hulp nodig met online marketing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.