Wat is een: HTML sitemap?

Een HTML sitemap is pagina met een overzicht van alle pagina’s op jouw website. Deze sitemap is bedoeld voor bezoekers zodat zij een overzicht hebben van alle pagina’s. Je hebt verschillende soorten sitemaps, namelijk een HTML sitemap en een XML sitemap. De XML sitemap is een sitemap voor de zoekmachine.

Een HTML sitemap zorgt voor duidelijkheid bij de bezoeker. Wanneer je veel pagina’s op je website hebt staan is het handig om voor de bezoeker een gestructureerde sitemap te maken. Zo’n sitemap kan je zien als een plattegrond van je website. Vaak is een HTML sitemap te vinden in de footer van een website.

Hieronder zie je een voorbeeld van de sitemap van het CBS.

html sitemap cbs

Het CBS heeft veel pagina’s over verschillende onderwerpen, daarom is het overzichtelijk voor de bezoeker wat voor pagina’s het CBS heeft en wat voor categorieën die zijn ingedeeld.

Heeft een HTML sitemap invloed op SEO

Ja een sitemap heeft invloed op SEO.

  • De interne links op je website zorgen ervoor dat er vanaf de html sitemap pagina links verwijzen naar relevante pagina’s. Hierdoor kunnen bezoekers gemakkelijk navigeren. De interne links worden ook gezien door Google, en geeft hierdoor waarde mee aan de link naar de betreffende pagina.
  • Bezoekers blijven navigeren binnen je website. Dit heeft indirect invloed op SEO. Google ziet namelijk dat gebruikers niet zomaar weggaan maar blijven navigeren op je website. Hierdoor blijft de sessieduur op je website hoog.

Een HTML sitemap heeft dus wel degelijk zin, zowel direct als indirect.

Wanneer je overweegt om een HTML sitemap te gaan maken is het verstandig dat je kijkt of het waarde toevoegt aan je bezoekers. Dit ligt meestal aan het aantal pagina’s dat je op de website hebt staan. Een sitemap voegt waarde toe wanneer je richting de 100+ pagina’s gaat.

HTML sitemap aanmaken voor bezoekers

Een sitemap kan je gemakkelijk zelf maken. Een goede structuur is belangrijk. Als het goed is zit deze structuur al binnen je website. Nu is het zaak om deze structuur overzichtelijk op een pagina neer te zetten.

Zorg dat je begint met de belangrijkste pagina’s die je ook in het menu terug laat komen. Vervolgens ga je dieper in de website graven tot een bepaald level. Dit level moet je zelf afbakenen, welke pagina’s zijn belangrijk en welke pagina’s minder belangrijk. Dit zorgt ervoor dat je HTML sitemap overzichtelijk blijft.

Voordelen HTML sitemap

  • Een HTML sitemap zorgt voor een duidelijke navigatie door je website. Bezoekers blijven hierdoor langer op je website.
  • Een langere sessieduur per gebruiker zorgt ervoor dat google ziet dat bezoekers je website leuk vinden, en hierdoor meer waarde geeft aan je website.
  • Interne links binnen je website hebben veel invloed in de waarde per pagina.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op gebied van online marketing? Neem contact met ons op via het formulier!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.