Zo creëer je een waardevolle landingspagina!

Landingspagina

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is een pagina binnen je website. Je richt deze pagina in om gevonden te worden in zoekmachines zodat zoekers op je pagina kunnen landen. Vaak spreken we ook over een landingspagina als pagina waar je als eerste terecht komt of waar je wordt doorverwezen. Een landingspagina die we in de marketing gebruiken moet zo allesomvattend mogelijk zijn over een bepaald onderwerp, zoekterm of zin. Een goed voorbeeld hiervan is deze pagina! De zoekopdracht: ‘landingspagina’ proberen wij van Blauwe Monsters zo goed mogelijk uit te leggen om zo deze pagina te laten ranken in Google.

Het doel van een landingspagina

Een landingspagina zorgt voor meer traffic naar een website. Het zorgt er ook voor dat meer mensen bekend zijn met je website. Je laat zien waar een organisatie en website voor staan. Een website voor paardenliefhebbers zou geen landingspagina maken over verfspullen maar eerder over het beste voedsel voor paarden. Een landingspagina zorgt dus voor meer traffic uit de juiste doelgroep. Eigenlijk is elke pagina op een website een landingspagina. Toch als we over landingspagina’s praten dan hebben we het meestal over pagina’s die als doel hebben een zoekopdracht/campagne goed uit te leggen. Deze zoekopdracht/campagne hoort dan ook meestal bij uw doelgroep. Een eigenschap van een landingspagina is dat deze conversiegericht is. Dit houdt in dat het een doel heeft zoals leadgeneratie, verkopen of informeren.

Hoe maak je een goede landingspagina?

Een landingspagina behandelt 1 onderwerp. Bijvoorbeeld: ‘Wat is een landingspagina’. De pagina probeert dan goed het onderwerp uit te leggen en geeft meestal extra informatie over dit onderwerp. Bijvoorbeeld wat wij hier nu doen: ‘Hoe maakt u een landingspagina’. Het doel van de landingspagina is ook vaak om hoog te komen in de resultaten van Google. Dit heeft namelijk als gevolg dat er meer traffic op uw website komt. Een landingspagina komt hoog in Google als er geen plagiaat is gebruikt, het zoekwoord/zin met regelmaat in de tekst is gebruikt en als het onderwerp goed en uitgebreid is uitgelegd. Als de landingspagina aan deze eisen voldoet dan waardeert Google dit, zij zullen je dus een hoge positie geven. Maar let op, concurrenten doen meestal hetzelfde. Als een concurrent meer woorden gebruikt en/of de tekst relevanter is zullen zij hoger staan in de resultaten. Het is dus verstandig om een landingspagina te blijven aanvullen en optimaliseren.

Het optimaliseren van een landingspagina

Het optimaliseren van een landingspagina gaat in stappen. Het is belangrijk dat je een goede basis neerzet. Het allereerste wat je doet is het onderzoeken van zoekwoorden. Vervolgens ga je de tekst schrijven op basis van het zoekwoord. Zodra je de tekst hebt geschreven ga je interne links in je tekst toevoegen. Nadat je de tekst op de website hebt gezet pas je direct de URL aan naar het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden (als dit nog niet het geval is). Vervolgens ga je de metatitel en de meta beschrijving aanpassen. Hierbij is het belangrijk dat je het zoekwoord weer laat terug komen.

Zoekwoordenonderzoek

Je begint bij het zoekwoordenonderzoek. Hierbij kijk je wel zoekwoorden bij jou passen en welke zoekwoorden een bepaald aantal zoekvolume hebt. Een handige tool om dit te gebruiken is de zoekwoordplanner van Google Adwords. De zoekwoordplanner kan je gebruiken om bepaalde zoekwoorden te onderzoeken en om suggesties te krijgen over een bepaald onderwerp. Zodra je een aantal zoekwoorden hebt verzameld is het belangrijk dat je de juiste keuzes maakt. Waarop wil je gevonden worden en wat zijn de belangrijkste zoekwoorden voor jouw bedrijf/website? Kies vervolgens een zoekwoord waarover je de tekst gaat schrijven.

De tekst schrijven voor je landingspagina

Wanneer je een zoekwoord hebt gekozen ga je er een tekst over schrijven. Hierbij creëer je de eerste content voor je landingspagina. Het schrijven van teksten kan soms erg moeizaam gaan daarom geven we een aantal tips om gemakkelijk een tekst te schrijven.

Tip #1: Ga op zoek naar het onderwerp waarover je gaat schrijven, wie staan er in de top 5 in google en waar schrijven hun over? Gebruik deze content om inspiratie op te doen.

Tip #2: Schrijf de onderwerpen die je tegenkomt over het onderwerp op. Verzamel zoveel mogelijk informatie om een goede inhoudelijke tekst te kunnen schrijven.

Tip #3: Verdeel je onderwerpen en maak een duidelijke structuur. Hiermee zorg je ervoor dat je tekst duidelijk is en kan je makkelijker schrijven.

De tekst moet geoptimaliseerd worden op een bepaald zoekwoord. Je zorgt ervoor dat het zoekwoord altijd in de titel staat en minimaal een keer in een subkop in de tekst. Daarnaast probeer je het zoekwoord ongeveer 2% in de tekst voor te laten komen. Gebruik altijd 1 H1 kop en max 3/4 H2 koppen in je tekst.

Interne links

Interne links zijn links in je tekst/op je landingspagina die linken/verwijzen naar andere pagina’s binnen je website. Hiermee kan je bijvoorbeeld verwijzen naar een uitleg over een bepaald woord of verwijzen naar een pagina waar meer uitleg wordt gegeven over een bepaald onderwerp.

Tekst op de website zetten en goed zetten

Wanneer je tekst is geschreven ga je de tekst op de website zetten. Maak een nieuwe pagina aan en plak de tekst in de pagina. Vervolgens zorg je ervoor dat de URL (ook wel slug) genoemd direct goed staat. Zorg ervoor dat het zoekwoord ook direct in de URL terugkomt. Naast de URL moet je ook de meta titel en beschrijving goed zetten, dit is wat je in de zoekresultaten van google te zien krijgt. De titel is de titel van je tekst en de beschrijving is een korte beschrijving waarin je kort en krachtig beschrijft waar de pagina over gaat. Vervolgens check je of alles goed staat. Hieronder staat een checklist:

  • Staan alle H1, H2, en eventueel H3 koppen goed ingesteld?
  • Verwijzen de URL’s naar de juiste pagina’s?
  • Doe nog even een spellingscontrole
  • Controleer je metatitel en beschrijving.
  • Staan je plaatjes erin?
  • Hebben alle afbeeldingen een ALT attribuut.

Content uitbreiden

Wanneer je de tekst geschreven hebt is het belangrijk om de content zoveel mogelijk uit te breiden. Dit kan je op verschillende manieren doen. Gebruik bijvoorbeeld afbeeldingen over het onderwerp, infographics, video’s enz. Google en consumenten zien graag visuele beelden. Hierdoor kunnen ze direct zien waar de pagina over gaat, en blijft de consument langer op de pagina omdat het zich direct aantrekt. Alle afbeeldingen die je plaatst op de website moeten voorzien worden van ALT attributen. Dit zorgt ervoor dat google kan zien waar de afbeelding over gaat.

Het door optimaliseren en uitbreiden van landingspagina’s

Nu je de tekst hebt geplaatst en meer content hebt toegevoegd kan je beginnen met het door optimaliseren van de landingspagina. Wanneer je een webshop heb is het natuurlijk van belang om producten op de landingspagina te hebben. Zodra de pagina rankt in google en er komen bezoekers naar de pagina wil je natuurlijk wel wat te bieden hebben. Maar ook als je geen webshop hebt wil je dat bezoekers wat te doen hebben op de website. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een mogelijkheid te geven om te kunnen inschrijven op de nieuwsbrief. Of een download te laten uitvoeren. Hiermee zorg je ervoor dat bezoekers niet weggaan zonder iets te doen.

Zodra je dit hebt ingevoerd is het belangrijk om meerdere pagina’s te maken met een ander zoekwoord. Zo bouw je een body op met verschillende landingspagina’s! Heb je de landingspagina opgebouwd? Doe dan regelmatig een SEO check om te kijken hoe goed je ervoor staat met je landingspagina.

Hulp nodig bij het creëren van landingspagina’s?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.