Wat zijn: Nofollow links?

Voordat je kunt begrijpen wat nofollow links zijn, is het noodzakelijk om iets te weten over de manier waarop Google pagina’s indexeert. Google zet Spiders in, ook wel Webcrawlers genaamd, om alle pagina’s op het internet te indexeren. Zo worden dus alle pagina’s van een website als het ware aan een grote lijst toegevoegd. Nadat Google deze pagina’s in kaart heeft gebracht, is het voor bezoekers mogelijk deze pagina’s te vinden nadat ze een bepaalde zoekterm hebben ingevoerd. Echter, wat heeft een nofollow link hier nu mee te maken?

Wat is een nofollow link precies?

Een nofollow link is in feite een gewone hyperlink op een website waar bezoekers op kunnen klikken om zo op een volgende pagina terecht te komen. Echter, bij een nofollow link wordt er een stukje code aan de link toegevoegd waardoor de Google Spider er niet meer achteraan gaat. Door het plaatsen van een hyperlink of backlink op een website met een hoge PageRank die verwijst naar jouw website zorg je ervoor dat je een deel van die PageRank op jouw site ontvangt. Normaal gesproken geeft de Spider een bepaalde PageRank waarde mee aan een link, maar bij een nofollow link is dit niet het geval. Een nofollow link zorgt dus niet direct voor een hogere PageRank, wel kunnen bezoekers via deze link op jouw site terecht komen.

Wanneer gebruik je een nofollow link?

Er is een aantal belangrijke redenen waarom je een nofollow link moet toepassen:

  • Wanneer mensen hun eigen link op jouw blog of forum zetten die verwijst naar hun site is het noodzakelijk om een nofollow link toe te passen. Hierdoor verlies je geen waarde aan dit soort links.
  • Bij betaalde links zoals een review-artikel of advertorial is het noodzakelijk een nofollow link toe te passen. Google wil namelijk dat websites een natuurlijk linkprofiel opbouwen in plaats van dat ervoor wordt betaald.
  • Je kunt ook nofollow links toepassen voor blogs of informatie op jouw eigen site die verwijzen naar andere sites. Het is namelijk niet altijd gewenst om waarde van jouw website door te geven aan een andere website.

Hoe herken je een nofollow link en hoe pas je deze toe?

Het is vrij eenvoudig om erachter te komen of een link een nofollow of een follow link is. Door in de broncode van een website te kijken (CTRL + U) en vervolgens met CTRL + F te zoeken op “nofollow” verschijnen alle nofollow links. Vind je er geen, dan zijn alle links op die pagina follow links. Het is heel eenvoudig om een nofollow link te plaatsen, namelijk door simpelweg het volgende toe voegen aan de HTML.

<ahref=”http://website.nl/”rel=”nofollow”>Link<a/>

Ook is het mogelijk om plugins te installeren die het kenmerk rel=”nofollow” automatisch aan de link toevoegen.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op gebied van online marketing? Neem contact met ons op via het formulier!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.