Startpagina’s en linkbuilding

Startpagina’s zijn jarenlang een onderdeel geweest van linkbuildstrategieën van vele online marketeers. De laatste jaren begint er een soort afkeer te komen voor startpagina’s. In dit document zullen we vragen die we in de markt vaak tegenkomen behandelen.

startpagina.nl

Wat zijn startpagina’s?

Startpagina’s komen uit de tijd dat er nog geen zoekmachine was. Het zijn internetsites met heel veel links naar andere websites. Meestal heeft elke startpagina een thema. De links op deze pagina zijn dan ook links naar website die verband houden met het thema. Startpagina.nl was de eerste, daarna volgden vele klonen.

Werken startpagina’s nog?

Het antwoord is geen simpele ja of nee. Ze werken zeker nog maar wel met mate. Wilde verhalen over dat deze sites je een Google penalty bezorgen zijn niet waar. Alle grote spelers binnen de e-commerce wereld hebben honderden tot duizenden startpagina’s in hun linkprofiel zitten. Zowel Zalando, Wehkamp en andere grote webshops. Bedrijven die voor de volle 100% afhankelijk zijn van hun online vindbaarheid. Wanneer startpagina(klonen) direct kunnen leiden tot een penalty zouden deze bedrijven dit niet doen.

Wel moet je verstandig met startpagina’s omgaan. Ze mogen een deel van je linkprofiel innemen, maar niet teveel. Maximaal 20% van je linkprofiel is een goed uitgangspunt. De overige links dienen te bestaan uit contentlinks, websitelinks etc. Verder dien je ervoor te zorgen dat links die van startpagina’s afkomstig zijn van verschillende soorten startpagina’s komen. Dus niet alleen maar startpagina.nl, maar ook bijvoorbeeld een startkabel.nl of een goedbegin.nl. Een andere factor waar je rekening mee moet houden is dat niet alle pagina’s evenveel waard zijn. Trust flow en Domain Authority zijn getallen die de waarde van een website kunnen inschatten.

Samenvatting

Startpagina’s zorgen niet direct voor een penalty. Linken vanuit een startpagina is zeker niet slecht, maar zorg er wel voor dat deze niet de boventoon voeren binnen je linkprofiel. Ook moet je ervoor zorgen dat je niet alles linkt vanaf 1 soort startpagina domein en goed bekijken hoeveel waarde een specifieke pagina heeft. Nog meer weten over linkbuilding? Bekijk hier onze linkbuilding tips! Wil je zeker zijn van een goed uitgebalanceerd linkprofiel? Dan is Linkbuilding uitbesteden de beste optie.