Wat is Google Pagerank?

Een groot gedeelte van het Google algoritme is gebaseerd op Pagerank. Google Pagerank is in wezen een getal dat wordt gebruikt om het belang van een webpagina te bepalen. Google Pagerank in een van de vele factoren die gebruikt worden op te bepalen welke pagina’s in de zoekresultaten getoond worden.

De geschiedenis van Google Pagerank

Google Pagerank is ontwikkeld door Google oprichters Larry Page en Sergey Brin. Zoekmachines waren op dit moment nog gekoppeld aan de hoogste zoekwoorddichtheid. Hierdoor konden mensen makkelijk inspelen op het systeem door zoekwoorden te herhalen. Zo werden er zelfs verborgen teksten op pagina’s geplaatst en zinnen herhaald.

De theorie van Google Pagerank

De theorie achter Google Pagerank houdt in dat de meeste links leiden naar de belangrijkste pagina’s op internet. Google Pagerank ziet deze links als stemmen. Deze theorie is afgeleid uit de academie. Hier worden citaat tellingen gebruikt om het belang van een onderzoek te waarderen. Hoe vaker een citaat als bron gemeld wordt in verslagen, hoe belangrijker het citaat wordt geacht.

Pagerank kijkt niet enkel naar het aantal links, maar ook naar het belang van de pagina. Zo worden pagina’s met een hogere Pagerank hoger gewaardeerd dan pagina’s met een lagere pagerank.

Het belang van een goede Google Pagerank

Google Pagerank bepaald op welke positie jouw pagina wordt getoond in de zoekresultaten van Google. Je wilt altijd zoveel mogelijk verkeer naar jouw website genereren. Hiervoor is het belangrijk dat je zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van Google terechtkomt. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste personen klikken op de eerste 3 zoekresultaten van een zoekmachine.

  • Positie 1: 32,5%
  • Positie 2: 17.6%
  • Positie 3: 11,4%Wanneer een pagina zich bovenaan de zoekresultaten bevindt, zal deze 32,5% van het organische verkeer ontvangen. De Pagerank is dus erg belangrijk voor het aantal bezoekers van een website. Daar komt nog bij dan mensen zeer weinig klikken op de tweede pagina van een zoekmachine. Het is dus erg belangrijks dat jouw website in de top 10 staat. Dit komt omdat een zoekmachine tussen de 7 en 10 zoekresultaten weergeeft per pagina, afhankelijk van het aantal advertenties.

Het verbeteren van de Google Pagerank

Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat jouw pagina hoog scoort in de Google Pagerank. Ten eerste is het van belang dat jouw pagina originele content bevat en relevant is bij datgene waar de zoekmachine gebruiker naar op zoek is. Ten tweede moet je altijd voorkomen dat de pagina duplicate content bevat. Dubbele content wordt bestraft door Google. De page ranking zal hierdoor een stuk lager zijn. Ten slotte kun je de Pagerank verhogen door linkbuilding.