Zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie bepaalt voor een groot gedeelte jouw succes in de zoekmachine.
Zoekmachine optimalisatie wordt ook wel SEO (Search Engine Optimization) of zoekmachine marketing genoemd. Wij gebruiken bij voorkeur de Nederlandse term en zullen het in dit stuk dus hebben over Zoekmachine Optimalisatie. Er zijn veel verschillende factoren die te maken hebben met zoekmachine optimalisatie:

• Snelheid van de website
• Externe linkprofiel
• Koppen structuur van de website
• Juiste gebruik van titels
• Gebruik van juiste zoekwoorden
• Bouncepercentage
Click Through Rate (CTR)

Naast de bovengenoemde factoren zijn er nog vele andere factoren. Sommige factoren wegen zwaarder mee dan de andere. Waar het om gaat is om zoveel mogelijk factoren goed zien te krijgen. Hieronder zullen we er een aantal behandelen.

Hoger in Google

Hoger in Google komen is voor veel ondernemers en webwinkels het eerste waar ze aan denken bij zoekmachine optimalisatie. Deels is dit wel terecht, maar buiten je zoekposities om heeft zoekmachine optimalisatie ook effect op je kwaliteitsscore in Google AdWords. Dit heeft weer invloed op de kosten die jij per klik op jouw advertenties betaald.

Terug naar het hoofddoel van zoekmachine optimalisatie; je wil op de zoekwoorden die voor jouw business relevant zijn gevonden worden, oftewel; hoger in Google komen. Als jij een slotenmaker bent in Amsterdam, wil je graag dat jij bovenaan in de zoekmachine (Google) staat als mensen Slotenmaker Amsterdam intypen. Je bent als ondernemer echter niet de enige die bovenaan in Google wil staan. Vandaar dat je het onderdeel zoekmachine optimalisatie heel serieus moet nemen wil je jouw concurrenten verslaan. Vooral in concurrerende markten staat de concurrentie namelijk niet stil. Wat zijn nou de factoren die bepalen hoe hoog jij in de zoekmachine staat? Deze kunnen we indelen in on-page SEO en off-page SEO.

On-page SEO

On-page SEO is het optimaliseren van alle factoren die zich op jouw website begeven.
Een aantal belangrijke on-page SEO factoren zullen we hieronder wat meer over vertellen.

Titels

Ondanks dat de meeste mensen dit weten zien wij nog te vaak websites waarbij dit verkeerd gaat, vooral in het geval van webwinkels. Het is zaak om ervoor te zorgen dat het zoekwoord waarop jij gevonden wil worden terugkomt in de titel van de pagina. Veel webwinkels besteden hier geen aandacht aan en hebben op elke pagina van de website dezelfde titel staan. Kortom; een onderdeel wat we heel makkelijk kunnen optimaliseren maar wel een erg belangrijke factor binnen zoekmachine optimalisatie.

Koppenstructuur

De koppenstructuur is ook erg belangrijk. Je moet jouw content als een krantenartikel bekijken. Net als artikelen in de krant heeft deze maar 1 grote h1-kop. Voor jouw website dien je hetzelfde te hanteren. En omdat dit de belangrijkste kop is van de pagina is het raadzaam om je hoofdzoekwoord erin te verwerken.
Je h2-koppen zijn ook van belang, maar in mindere maten dan de h1. Je zou er hier voor kunnen kiezen om een longtail zoekwoord in te zetten of een variatie op het hoofdzoekwoord.

Content

Content = king is een vaak gehoorde uitspraak. Wederom terecht. Zoekmachine optimalisatie is niet compleet zonder het toevoegen van waardevolle content. Het gaat echter wel om de INHOUD van je content. Had het vroeger heel veel zin om je teksten te overoptimaliseren door heel vaak je zoekwoord er in te zetten, tegenwoordig werkt dat niet meer zo. Google is nu slim genoeg om de beste teksten te herkennen. De beste tekst is de tekst die antwoord geeft op vragen van de lezer en het onderwerp zo uitgebreid mogelijk behandelt en gebruik maakt van zoekmachine. Daarom helpt het als je een tekst schrijft over een bepaald onderwerp om deze op papier te schrijven en middels een spinnenweb alle zoekwoorden die gelieerd zijn aan het hoofdzoekwoord op te schrijven. Vervolgens kun je hieromheen een tekst schrijven.

Off-page SEO

Off-page SEO draait om de factoren binnen zoekmachine optimalisatie die zich niet direct op uw website begeven. Hiervoor kijken we voornamelijk naar het linkprofiel. Een gevarieerd linkprofiel creëer je door te linkbuilden

Linkbuilden

Linkbuilden is het verkrijgen van ‘backlinks’ op andere pagina’s dan je eigen website. Om te zorgen dat het linkbuilden daadwerkelijk effect heeft, en geen penalty van Google oplevert, is het belangrijk om het op een juiste manier toe te passen. Het verkeerd toepassen van deze vorm van zoekmachine optimalisatie kan namelijk grote gevolgen hebben.
Het kopen van links wordt uiteraard niet aangeraden. Verder is het van belang om zeer goed te letten op relevantie. Een link op een kinderkleding website die verwijst naar jouw website over tuinieren heeft geen zin. Sterker nog, teveel van deze irrelevante links kan een negatief effect hebben. Let hier goed op.

Een ander onderdeel waarop gelet moet worden is dat je linkprofiel een natuurlijk ankerprofiel bevat. Zorg er niet voor dat al jouw backlinks naar dezelfde pagina linken met dezelfde ankertekst. Het grootste deel dient naar je hoofdpagina te linken. Daaromheen kun je variëren en kan je gerust iets meer focus op een van je belangrijke categoriepagina’s leggen.

Tot slot dien je te zorgen dat jouw backlinks op verschillende soorten pagina’s verkregen worden. Niet alleen op blogs, startpagina’s of andere websites, maar een mooie balans tussen alle soorten links. Kortom echt een vak apart binnen Internet Marketing. Hierom voor vaak voor Linkbuiding uitbesteden gekozen.

Hulp bij zoekmachine optimalisatie?

Zijn er punten op het gebied van je zoekmachine optimalisatie waar je tegenaan loopt? Blauwe Monsters heeft ervaring met zowel optimalisatie van websites als het optimaliseren van webshops. Wij zijn een jong en dynamisch bureau en ook voor losse vragen kunt u altijd bij ons terecht!