Inhoudsopgave

Google Search Console is gratis software van Google. Het kan je helpen om vrij diep te analyseren hoe uw website is geoptimaliseerd voor de zoekmachine. Google heeft dit systeem overzichtelijk gemaakt waardoor dit systeem voor iedereen toegankelijk is. Jouw kennis over zoekmachine optimalisatie hoeft niet enorm groot te zijn om voordelen te behalen.

Google begon 10 jaar geleden met het aanbieden van ondersteunende diensten voor websitebeheerders via Google Webmaster Tools. Sinds de introductie is de populariteit van deze tools flink toegenomen. Niet alleen professionals, maar ook hobbyisten en SEO-specialisten gebruiken deze tools steeds vaker. Om de dienstverlening nog toegankelijker te maken, introduceerde Google de Google Search Console. Dit is een ideaal middel om jouw zoekmachineoptimalisatie professioneel in te richten. In dit blog nemen we je graag mee door de belangrijkste functies van Google Search Console, zodat je er direct mee aan de slag kunt.

Welke inzichten geeft Google Search Console?

Google Search Console biedt op verschillende SEO-vlakken waardevolle inzichten. Je kunt bijvoorbeeld zien of jouw pagina’s zijn geïndexeerd. Als dit niet het geval is, zie je meteen wat de oorzaak is, zoals een fout waardoor Google de betreffende pagina niet kan indexeren. Met Google Search Console kun je deze fout snel verhelpen.

Een andere waardevolle functie is dat je kunt zien op welke zoekwoorden je website wordt gevonden. Dit is een belangrijke aanvulling op Google Analytics. Waar Analytics laat zien hoe vaak je organisch wordt gevonden, laat Google Search Console ook zien op welke zoekwoorden dit gebeurt. Dit is waardevolle informatie voor je SEO-strategie. Daarnaast kun je het CTR (Click Through Rate) van elk zoekwoord zien. Als je CTR laag is, kun je bijvoorbeeld je meta-omschrijving verbeteren om meer bezoekers naar je website te trekken. De meta-omschrijving is de korte tekst die onder het zoekresultaat wordt getoond en moet de zoeker verleiden om op jouw website te klikken.

Hoe koppel ik mijn website aan Google Search Console?

Om je website te koppelen, ga je eerst naar Google Search Console. Hier zie je snel waar je je URL kunt invullen. Nadat je op "Property toevoegen" klikt, wordt geverifieerd of je de eigenaar bent van de website. Google biedt verschillende opties om je website te verifiëren:

  • Upload een HTML-bestand
  • Voeg een HTML-tag toe aan je website
  • Meld je aan bij je domeinnaamprovider
  • Gebruik je Google Analytics-account
  • Gebruik je Google Tag Manager-account

Het is aan te raden om zowel je website met als zonder "www" te verifiëren, zodat Google Search Console alle mogelijke fouten op jouw site kan detecteren.

Het analyseren van de zoekopmaak met Google Search Console

In de tab "Zoekopmaak" vind je verschillende subtabs die allemaal te maken hebben met hoe Google jouw website toont in de zoekresultaten. Door deze data te analyseren, kun je jouw CTR (Click Through Rate) verbeteren.

  • Gestructureerde gegevens: Deze gegevens helpen Google begrijpen wat de inhoud van je pagina is. Dit kan leiden tot rich snippets, zoals de bekende sterbeoordelingen bij reviews. Google Search Console laat zien welke rich snippets jouw pagina's hebben en geeft aan of er fouten zijn.
  • Gegevens markeren: Hiermee kun je bepaalde stukken tekst op jouw website markeren om deze op te laten vallen in de zoekresultaten, bijvoorbeeld een datum of locatie.
  • HTML-verbeteringen: Hierin zie je of er problemen zijn met bijvoorbeeld de meta-omschrijvingen van je website. Google geeft aan als een omschrijving te kort is of als er sprake is van dubbele pagina’s, wat schadelijk kan zijn voor je SEO.

Het analyseren van jouw zoekverkeer met Google Search Console

Onder het kopje "Zoekverkeer" kun je gedetailleerd het organische zoekverkeer op jouw website analyseren. Een belangrijk verschil met Google Analytics is dat je hier een overzicht krijgt van de zoektermen die verkeer naar jouw website hebben gegenereerd. Per zoekterm kun je zien hoeveel weergaven en kliks er zijn geweest, en ook de CTR voor elke term. Is de CTR laag? Dan kun je overwegen je meta-omschrijving aan te passen om deze te verbeteren.

Links naar je site en interne links

In deze tab zie je hoeveel links er vanaf externe websites naar jouw site verwijzen. Je kunt ook zien welke anchor-tekst is gebruikt en welke URL’s worden gelinkt. Daarnaast krijg je inzicht in het aantal interne links op jouw website, zodat je kunt zien welke pagina’s intern populair zijn en welke meer aandacht nodig hebben.

Handmatige acties

In deze tab worden zaken weergegeven die mogelijk kunnen leiden tot een Google-penalty. Als er meldingen zijn, is het belangrijk om snel actie te ondernemen.

Mobiele bruikbaarheid

Mobielvriendelijkheid is een steeds belangrijkere factor geworden in de ranking van je website. Google Search Console geeft per pagina aan of jouw site mobielvriendelijk is. Als er problemen zijn, zoals te dicht bij elkaar geplaatste klikbare elementen of te brede content, krijg je hiervan een melding zodat je gericht kunt verbeteren.

De Google Index in Search Console

Onder de tab "Google Index" kun je zien hoeveel van je pagina’s door Google zijn geïndexeerd. Als je pagina’s hebt geblokkeerd via je robots.txt-bestand, zie je hier welke dat zijn. Ook kun je hier controleren of er technische fouten zijn waardoor bepaalde pagina's niet zijn geïndexeerd.

Crawl-informatie in Google Search Console

Crawlen houdt in dat Google informatie van jouw website ophaalt en analyseert. In Google Search Console zie je hoeveel pagina’s Google de afgelopen tijd heeft gecrawld en met welke snelheid. Via "fetchen als Google" kun je zien hoe Google jouw pagina ziet, zodat je kunt controleren of dit overeenkomt met wat jij wil dat Google ziet.

In de Robots.txt-tester kun je wijzigingen aanbrengen in je robots.txt-bestand en deze direct testen in Google Search Console. Onder de tab "Sitemap" kun je de locatie van jouw sitemap doorgeven aan Google en eventuele wijzigingen testen.

Google Search Console en Blauwe Monsters

Blauwe Monsters gebruikt Google Search Console voor veel van haar klanten om de SEO-verbeteringen gericht aan te pakken. Wil jij weten hoe Google Search Console jouw website kan helpen om betere prestaties te leveren? Neem dan contact met ons op!