Google Shopping.

Wat is Google shopping? Hoe werkt Google Shopping. En hoe zet je Google Shopping in?

Diensten feed marketing ads - Blauwe Monsters

Wat is Google shopping?

Er zijn verschillende manieren om op Google te adverteren. Zo is er bijvoorbeeld Google search, Google shopping, Display Adverteren en Video Adverteren. Google Shopping en Google Search vind je vooral binnen de zoekmachine. Display en video bevinden zich juist buiten de zoekmachine en worden weergegeven op andere websites. Bij Google Shopping wordt er in plaats van een traditionele tekstadvertentie een afbeelding, titel, prijs en maten/kleuren getoond van een product. Om deze informatie te tonen worden de gegevens verwerkt in een Excel-bestand, spreadsheet API-koppeling of XML (gepland ophalen) en ingeladen in Google Shopping. Dit wordt ook wel een productfeed genoemd. Bij Google Shopping is een advertentiecampagne ook niet gebouwd op basis van zoekwoorden, maar op basis van informatie die in je productfeed verwerkt is.

Hoe werkt Google shopping?

Google shopping werkt in principe hetzelfde als de traditionele tekstadvertenties. Elke keer als er iemand op je advertentie klikt wordt een klikprijs gerekend. De klikprijs is afhankelijk van het zoekvolume per maand van dat specifieke zoekwoord, de concurrentie op een zoekwoord en wat het product potentieel kan opleveren. Het grote verschil is dat je bij Google Shopping niet zelf kan bepalen op welk zoekwoord je gaat targetten. Het zoekwoord is namelijk gebaseerd op de gegevens die in de productfeed verwerkt zijn. Het zoekwoord wordt dus gebaseerd op titel, kleur, maat, merk, beschrijving, afmeting en producttype etc. Je kan wel na loop van tijd zoektermen uitsluiten die bijvoorbeeld minder goed presteren.

 • Bij het instellen van Google Shopping is het belangrijk om rekening te houden met de volgende 5 stappen:

 • Stap 1: Is mijn e-commerce website geschikt voor Google Shopping?

 • Stap 2: Merchant Center configureren

 • Stap 3: Controleer of de feed goed ingeladen is.

 • Stap 4: Google Ads koppelen met het Merchant Center.

 • Stap 5: Campagne opbouwen en beheren

 • Voordelen Google Shopping uitbesteden

 • Juiste strategie hanteren voor jouw Google Shopping campagnes

 • Ervaring met het juist instellen van een productfeed

 • Je haalt een hoger rendement doordat gecertificeerde Google Shopping specialisten jouw campagne beheren

 • Elke maand ontvang je een rapportage

Inzicht in de Customer Journey

Een ander aspect wat met een kwalitatief zoekwoorden onderzoek duidelijk in kaart wordt gebracht is de klantreis, ofwel de customer journey. Door te achterhalen wat jouw beoogde doelgroep intypt in de zoekmachine, krijg je eigenlijk inzicht in het perspectief van je klant. Je neemt met andere woorden een kijkje in het brein van potentiële klanten. Gewapend met die informatie kun je vervolgens beter inspelen op de aankoopfase waar iemand zich in bevindt. Zo wordt het creëren van content die afgestemd is op de verschillende fasen van de customer journey aanzienlijk eenvoudiger met een zoekwoorden onderzoek.

Het Team

Onze specialisten.

Robin Wentzel Blauwe Monsters
Robin Wentzel

SEA specialist & Afdelingsmanager.

Reinier van Duijne

SEA specialist.

Michael van Ruiten

Junior SEA specialist.

Klaas Min

Junior SEA specialist.

Jip Heins

Junior SEA-specialist.

Enes Karaarslan

Junior SEA-specialist.

Eline Brandwijk

Junior SEA-specialist.

Contact

Ook starten met Google Shopping?

Ook van start met Google Shopping en benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op en een van onze specialisten gaat dan graag met jou in gesprek wat betreft de mogelijkheden.

vrijblijvend advies
Diensten display marketing advertising - Blauwe Monsters