Wiki | | Conversie Optimalisatie |

Wat is een: Conversie?

Inhoudsopgave

Een conversie is het moment waarop een bezoeker op een website overgaat tot actie. Een ‘actie’ kan veel betekenen. Wanneer er over een ‘conversie’ gesproken wordt, spreekt men vaak al gelijk over een aankoop van een product. Dit is een vorm van een conversie, maar een conversie kan nog veel meer betekenen.

Een ‘’conversie’’ kan elk doel zijn welke je wenst dat een bezoeker op je website uitvoert. Voor een webshop is de ‘’beste’’ conversie dat een bezoeker een bestelling plaatst. Voor een B2B bedrijf kan dit bijvoorbeeld een ingevuld terugbelverzoek zijn, of een verstuurd contactformulier. Deze eindconversie noemen we ook wel macro conversie, omdat alle stappen die een websitebezoeker zet hiertoe leiden.

Relevante conversies

Per website verschilt het wat voor conversie relevant is. Hieronder vind je een aantal conversie vormen:

  • Aankoop
  • Download van brochure
  • Inschrijving nieuwsbrief
  • Invullen van een scan

Conversieratio

Het conversieratio is de verhouding tussen het aantal sessies (bezoekers) en het aantal behaalde doelen. Het conversieratio wordt meestal uitgedrukt in percentages. Stel je stuurt een mailing van 1000 e-mails, hoeveel mensen die de e-mail gelezen hebben gaan uiteindelijk over tot de gewenste actie?

Conversiedoelen instellen in Google Analytics

Om je conversies te meten kan je door gebruik te maken van Google Analytics conversie meten. Het is mogelijk om bepaalde conversies op je website als doel in te stellen. Dit doe je gemakkelijk door het volgende stappenplan te volgen:

  1. Ga naar beheer
  2. Klik op ‘doelen’
  3. Klik op ‘nieuw doel’

Vervolgens geef je de naam van het doel aan, dit kan bijvoorbeeld zijn: ‘Invullen scan’

Vervolgens krijg je 4 verschillende opties om te kiezen wat voor type doel het is.

  1. Bestemming – hierbij wordt een doel gemeten wanneer een bezoeker op je website op een bepaalde pagina komt (URL). Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een bedankpagina nadat iemand een scan heeft ingevoerd.
  2. Duur – Hierbij gaat het om de tijd op de site, hierbij kan een doel bijvoorbeeld zijn wanneer iemand minimaal 2 minuten op de website zit.
  3. Pagina’s/schermen per sessie – hierbij gaat het erom hoeveel pagina’s een bezoeker bezoekt op de website.
  4. Gebeurtenis – dit kan je als doel instellen wanneer je bijvoorbeeld wil dat een bezoeker een video bekijkt, of iets download van je website, of op een bepaalde knop drukt.

Vervolgens geef je bijvoorbeeld (als je ‘bestemming’ als type hebt gekozen) de pagina URL op die je wil doormeten.

Hulp nodig bij online marketing? Neem vrijblijvend contact met ons op!


Hello there, I am custom HTML code!

Wat zijn micro conversies?

Soms nog belangrijker echter, zijn zogeheten micro conversies. Dit zijn de kleine stappen die leiden tot de macro conversie. Bijvoorbeeld een nieuwsbrief inschrijving, een product toevoegen aan ‘Favorieten’ of aan het winkelmandje. Social media shares en het lezen van een review van je site kunnen ook micro conversies zijn. Aan de hand van deze kleine stappen willen we website bezoekers door de site – en de conversiefunnel – begeleiden.

De belangrijkste les die we je mee kunnen geven over conversie is: meet alles. Dat is de start van elke goede conversie optimalisatie strategie. Track dus niet alleen de transacties of andere macro conversies van je site, maar houd ook de micro conversies bij. Begin met voor jezelf duidelijk te maken welke stappen bestaande klanten ondernemen en analyseer hoe je nieuwe klanten dezelfde kant op kan sturen.