Wat is een heat map?

Een heat map (ook wel een warmtebeeld genoemd) laat zien waar bezoekers van een website hun blik allemaal op werpen. Dit valt te onderzoeken door een Eye-trackingonderzoek. De heat map laat niet alleen zien waar de klant naar kijkt maar ook voor hoelang. Hoe warmer/roder de plek op de website hoe langer de bezoeker hiernaar heeft gekeken. Dit is goed te zien in het onderstaande plaatje.

heat-map

Waarom een heat map?

Websites gebruiken een heat map om te onderzoeken welke onderdelen op hun website nou de meeste aandacht trekken. Ook valt een heat map te gebruiken om A/B testen te analyseren. Dit is goed te zien in het plaatjes hiernaast. De website had eerst een plaatje van een baby die naar voren keek getest en daar van een baby die naar de zijkant keek getest. Het bleek dat wanneer de baby naar de zijkant keek de bezoeker over het algemeen langer op de pagina bleef en de tekst meer las. Het kan dus erg relevant zijn om met een heat map te testen welke content je het beste kan plaatsen op je website.

Verschillende soorten heat mappen

Er bestaan 3 verschillende soorten heat mappen:
 Scrollmap
Een Scrollmap is een map laat zien hoe de bezoekers scrollen op je website. Het laat bijvoorbeeld ook zien hoeveel procent daadwerkelijk tot het einde van de je pagina gaat.
 Clickmap
Een clickmap laat zien waar zoal geklikt is door een bezoeker en hoeveel keer er geklikt is. Zo valt de costumer journey op een website goed vast te leggen.
 Movemap
De Movemap laat zien waar de bezoeker haar muis allemaal naar toe heeft bewogen. De Movemap is een erg betrouwbare methode om de focus van de bezoeker vast te leggen.

Het doel van een Heat map

Het uiteindelijke doel is om de conversiepercentage te verhogen. De volgende aspecten dragen daaraan bij. Time on page, de tijd die daadwerkelijk op de website blijft kan verhoogd worden door de resultaten van een heat map toe te passen. Conversie, door bijvoorbeeld betere call to action buttons en interne links toe te passen, die getest zijn door een heat map, kan je de conversie verhogen.

Hulp nodig bij online marketing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.