Wat is: breed keyword type?

Als je zelf aan de slag gaat met het opzetten van je Google Ads campagne dan stel je onder je Advertentiegroep je keywords in. Deze moeten uiteraard relevant zijn voor deze advertentiegroep en landingspagina waar de klikkers op terecht komen.

Bij het instellen van de Keywords zit je dat er drie mogelijkheden zijn. Breed, Phrase en Exact.Standaard wordt je keyword op breed ingesteld. Vanuit Google gezien logisch want je zet hiermee letterlijk breder in en levert dus meer klikken op en kost dus ook meer budget.

Dit kan heel goed zijn als het ook meer oplevert, maar het is verstandig om hier eerst goed over na te denken. Zeker als je een campagne moet beheren waarbij de budgetten niet tot de hemel reizen.

Wanneer wordt een advertentie getoond bij een breed keyword?

Heel kort samengevat wordt bij het instellen van een breed keyword je advertentie getoond als het ingetoetste keyword er maar enigszins erop lijkt. Synoniemen, enkel en meervoud, met en zonder spelfouten, woorden toegevoegd aan de zoekterm, vervoegingen. Allemaal voorbeeld waarbij de advertentie alsnog getoond wordt. Het gevaar schuilt bij breed in het feit dat je advertentie ook getoond wordt op niet relevante zoektermen. Risico is dan dat je Google Ads campagne niet of te weinig rendabel is.

De reden waarom breed nog weleens ingezet wordt is dat je via die weg in eerste instantie wel veeldata kan verzamelen die je helpen om je campagne te optimaliseren. In de data kun je namelijk keyword tegenkomen met een goede CTR waar je nog niet aan gedacht had. Een optimalisatiemogelijkheid is om bijvoorbeeld voor dit keyword een aparte specifieke advertentiegroep in te zetten waardoor je advertentie relevanter worden voor deze term en je CTR beter wordt.

Als je breed gebruikt is in ieder geval de belangrijkste tip om je campagne regelmatig en nauwlettend te volgen zodat je niet onnodig veel budget verspilt.

Online marketing uitbesteden? Neem dan snel contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.