Wat is adverteren in een zoekmachine?

Er zijn twee vormen van zoekmachine marketing. Dit zijn SEO en SEA. SEO is zoekmachineoptimalisatie, een gratis manier om hoger in Google te komen. SEA is daarentegen een betaalde manier om hoog in Google te komen. Hiermee plaats je een tekstadvertentie in de zoekmachine google. Bij een bepaalde zoekopdracht wordt je advertentie getoond SEA wordt gedaan via Google Adwords.

adwords logo

Waarom is adverteren in een zoekmachine belangrijk?

Een van de grootste voordelen om te adverteren met Google Adwords is omdat de resultaten goed en direct meetbaar zijn. Dit heeft als voordeel dat het bedrijf al snel weet of de campagne effect heeft of niet en dat misschien de trefwoorden aangepast moeten worden. SEA is zeer gericht adverteren, men bereikt alleen maar de doelgroep. Dit brengt met zich mee dat het een relevante manier van adverteren is. Dit kan zelfs nog verder gaan: targeting. Potentiële bezoekers (doelgroep) worden op het juiste tijdstip en op de juiste plaats geëxposeerd met een advertentie.
Daarnaast is er ook een mogelijkheid om een uitgebreide rapportage bij te houden zodat de campagne goed bijgestuurd kan worden en verder kan het budget zelf worden bepaald. Dus als er geen groot budget is dan kan het bedrijf adverteren totdat het budget op is. Als er een groter budget is dan gaat het adverteren langer door.

Kosten voor het adverteren in een zoekmachine

De kosten zijn veel lager dan de traditionele media. Als men op TV wilt adverteren tijdens een goed bekeken programma dan is het bedrijf veel meer kwijt dan bovenaan in Google komen te staan voor een bepaalde tijd. Het budget is door het bedrijf zelf vast te stellen, de kosten per klik liggen gemiddeld rond de €0,25 en €1, maar het kan oplopen tot €2-€3 per click. Dit heeft te maken met de relevantie van de advertentie en wat de concurrentie biedt. Dus door te adverteren in Google krijgt men een goed overzicht van de kosten en baten.
Hoe beter de advertentie af wordt gestemd op de inhoud en op de doelgroep hoe lager de kosten van de advertentie zullen zijn en hoe beter de resultaten zullen zijn omdat relevantie belangrijk is. Een gek voorbeeld is dat er rollators worden getoond aan kinderen die als laatste zoekresultaten naar speelgoed op internet hebben gezocht en dit is dus niet relevant.