Wat is Local SEO?

10 concrete stappen om te doorlopen op weg naar betere lokale vindbaarheid.

Local SEO, of lokale zoekmachine optimalisatie, is erop gericht om jouw bedrijf lokaal goed zichtbaar te laten zijn in de zoekmachine. Het doel van de optimalisatie is om in te spelen op zoekopdrachten met een lokale intentie. De zoekmachine is namelijk steeds beter in staat om te begrijpen wanneer de consument gebaat is bij lokale resultaten.

Iemand die in de zoekmachine een zoekopdracht invoert naar een schilder voor zijn huis in Amsterdam heeft niets aan een zoekresultaat met schilders in Maastricht, Rotterdam en Den Haag.

Wanneer er met een plaatsnaam wordt gezocht, dan toont Google in de resultaten veelal de kaart met lokale resultaten. Om op deze kaart getoond te worden dien je als bedrijf een Google My Business account aan te maken. Hoe je dit doet, komen we verderop nog op terug.

Voor wie is Local SEO van belang?

Een goede local SEO strategie is van groot belang voor bedrijven of websites met één of meerdere fysieke winkels, of een duidelijk lokaal verzorgingsgebied. Het doel van de local SEO strategie is om lokaal maximaal zichtbaar te zijn in de zoekmachine.

Specialty goods

Voor ondernemers die zogenaamde specialty goods verkopen is Local SEO van zeer groot belang. Specialty goods zijn goederen waarvoor de consument bereid is een grote koopinspanning te doen. Het aankoopproces van de consument duurt langer en is ook een stuk complexer.

ROPO (Research Online/Purchase Offline) kenmerkt vaak de customer journey van specialty goods. Consumenten willen eerst in een auto rijden voordat ze tot een daadwerkelijke aankoop overgaan nadat ze online hebben gekeken waar de auto te koop staat. Een ander voorbeeld is de aanschaf van een bed. Consumenten willen graag eerst op het matras liggen voordat de aankoop wordt afgerond. Naar welke beddenzaak de consument uiteindelijk gaat, wordt vaak wel online bepaald.

Hoe verbeter ik mijn lokale vindbaarheid?

Jouw lokale online vindbaarheid optimaliseren is een continu proces en daarmee dus eigenlijk nooit af. Hieronder geven wij een stappenplan waarmee jij aan de slag kan om goed te scoren in de lokale resultaten.

Stap 1: NAW gegevens op je eigen website

Het eerste wat je dient te doen, is jouw NAW gegevens duidelijk te vermelden op je eigen website. Dit kan in de footer van je website of op een goede contactpagina. Wij hebben zelf de keuze gemaakt om beide te doen. Mocht je meerdere vestigingen hebben, maak dan een pagina aan voor iedere vestiging.

Stap 2: Richt jouw Business accounts in bij de belangrijke zoekmachines

Om goed te scoren in de lokale resultaten van de zoekmachine is het van belang dat de zoekmachines goed op de hoogte zijn van jouw bedrijfsgegevens. Door Business accounts aan te maken help je de zoekmachine met het tonen van de belangrijkste informatie over jouw bedrijf. Denk hierbij aan openingstijden, adresgegevens en het telefoonnummer.

Een bedrijfsprofiel voor Google maak je aan via Google my Business. Na het aanmelden word je handig door het menu geleid. Bezoekers kunnen op jouw Google my Business account reviews achterlaten. Bovendien kun je een reactie geven op deze reviews om in contact te treden met je klanten. Dankzij het Google My Business account krijg je meer inzichten in het aantal bezoekers dat jouw bedrijf op de kaart heeft bekeken en het aantal mensen dat jouw bedrijfspagina heeft bezocht.

google my business

Voor de tweede zoekmachine van Nederland is het ook goed om een Business account aan te maken. Bing heeft een marktaandeel van iets minder dan 5% in Nederland. Wanneer je een product of dienst hebt die gericht is op specifieke doelgroepen, dan kan Bing zeer relevant zijn. Onder de oudere bevolking is het gebruik van Bing bijvoorbeeld een stuk groter, omdat het de zoekmachine is die standaard is ingesteld vanuit Microsoft. Hier is de bedrijfsomgeving van Bing te vinden. Wanneer je Google My Business hebt aangemaakt, dan kun je deze gegevens eenvoudig importeren naar Bing Places in de Bing inlogomgeving.

Naast deze bekende zoekmachines is DuckDuckGo in opkomst. Wil je daar ook jouw bedrijf aanmelden? Dat kan via deze link.

Extra tip: Meld je ook aan voor Apple Maps. Een groot gedeelte van de iPhone en iPad gebruikers maakt gebruik van de kaart app van Apple. Ook hier kan je jouw bedrijfsaccount optimaliseren. In dit artikel zie je precies hoe je dat kan doen.

Stap 3: Zorg voor Business Listings (op branche gerelateerde plekken)

Afhankelijk van de branche waarin je actief bent zijn er verschillende relevante plekken om je bedrijf aan te melden. Google gebruikt deze externe vermeldingen om te bevestigen dat jij lokaal een relevant resultaat bent. Daarnaast kun je uit deze aanmeldingen natuurlijk verkeer naar je website halen wat mooi meegenomen is! Plekken waar je jouw bedrijf zou kunnen aanmelden zijn:

  • Facebook
  • Linkedin
  • Yelp
  • De telefoongids
  • Drimble
  • com

Voor restaurants zijn Thefork (voorheen Iens) en Tripadvisor zeer relevante voorbeelden om niet te vergeten. Naast branche gerelateerde websites heeft het een toegevoegde waarde om op zogenaamde directories links te plaatsen. Een voorbeeld van zo’n directory is startpagina.nl. Wanneer je eigenaar bent van een autoverhuurbedrijf in Nederland, dan is het waardevol om op een pagina als autoverhuur.startpagina.nl vermeld te worden, maar ook op de startpagina over jouw vestigingsplaats. Bijvoorbeeld delft.startpagina.nl.

Hulp nodig met online marketing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stap 4: Ga actief aan de slag met het verkrijgen van reviews

Reviews zijn een belangrijke graadmeter voor de zoekmachine als het gaat om de betrouwbaarheid en daarmee autoriteit van jouw bedrijf of website. Veel en goede reviews zijn daarom een must!

Google en de andere zoekmachines zijn erbij gebaat dat de gebruiker van de zoekmachine de beste resultaten krijgt te zien. De zoekmachine bestaat immers bij de gratie van de gebruiker. Na een aantal slechte resultaten en ervaringen is de kans groot dat een gebruiker op zoek gaat naar een alternatief voor de zoekmachine. Betrouwbaarheid en autoriteit zijn een belangrijke rankingsfactor voor de zoekmachines.

Vraag jouw klanten dus actief om een review achter te laten in Google of in een andere zoekmachine. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een e-mail te sturen na een aantal weken met de vraag wat ze van jouw product of dienst vinden. Vervolgens kun je klanten op verschillende manieren belonen voor hun feedback. Geef bijvoorbeeld korting op een volgende bestelling.

Stap 5: Werk samen met je partners en verkrijg die lokale verwijzingen!

Lokale verwijzingen in de vorm van links zijn een indicator voor de zoekmachines dat jij daadwerkelijk actief bent in de stad of het gebied waar jij gevonden wil worden. Denk hierbij aan links van de lokale ondernemersvereniging, maar ook aan links van het bedrijf waar jij vaak strategisch mee samenwerkt. Vraag daarom of ze je willen benoemen op hun website. Ook elkaar met een verwijzende link benoemen op de website heeft echt meerwaarde. Bij voorkeur geef je elkaar een zogenaamde “follow” link die daadwerkelijk linkwaarde doorgeeft. Dit kan je doen door een link in geschreven content te verwerken of door een logo met link op de website te plaatsen.

Stap 6: Update jouw (lokale) content op je website

Om relevant (lokaal) organisch verkeer naar jouw website te krijgen is van groot belang om goed te ranken op lokale zoektermen. Deze kun je goed in kaart brengen door middel van de Keyword Planner van Google Ads. Mocht je geen Google Ads account hebben kan je gebruik maken van de Keyword tool van Ubersuggest.

Relevante lokale keywords

Om duidelijk te maken wat we bedoelen gebruiken we het eerder genoemde voorbeeld van de schilder in Amsterdam. Voor hem is het waardevol om een pagina te maken gerelateerd aan zijn lokale verzorgingsgebied Amsterdam.

Op deze pagina wil je relevante lokale keywords verweven. Het is raadzaam om een aantal relevante zoekwoorden te verzamelen en daarvan een zogenaamde zoekwoordcluster te creëren. Hieronder volgt een voorbeeld van een zoekwoordcluster met maandelijks zoekvolume in Nederland en de bijbehorende keywords. Door deze zoektermen goed in je pagina te verweven bouw je sterke lokale content gericht op de zoekintentie van de gebruiker van de zoekmachine.

KeywordMaandelijks zoekvolume
schilder amsterdam880
schildersbedrijf amsterdam590
schilders amsterdam210
schilder in amsterdam170
schilder amsterdam prijzen70
schildersbedrijf in amsterdam70
schilder amsterdam oost30
schilders in amsterdam20
goedkope schilder amsterdam10
schilder amsterdam noord10
schilder amsterdam west10
schilder amsterdam zuid10
schilder amsterdam zuidoost10

Stap 7: Structured data implementeren voor Local Business

Je NAW-gegevens kun je voorzien van schema markup. Hiermee maak je het voor Google nog duidelijker dat dit je NAW gegevens zijn. Vaak wordt de term “structured data” gebruikt wanneer er wordt gesproken over het markeren van data voor de zoekmachines op een website. De elementen die je kan markeren van jouw website eindeloos. We hebben hier eerder een blog aan besteed. Verder zijn op schema.org alle mogelijkheden in kaart gebracht met concrete voorbeelden hoe de code opgemaakt moet worden.

De daadwerkelijke impact van de structured data op de rankings is nog niet hard gemaakt. De impact op de Click-Through-Rate (CTR) daarentegen wel. In de zoekmachine worden de resultaten van jouw website met structured data verrijkt. Deze staan beter bekend als rich snippets.

De markup voor Local Business gebruik je op de pagina waar jouw NAW-gegevens te vinden zijn. Mocht je meerdere fysieke vestigingen hebben, dan is het raadzaam om voor deze vestigingen aparte pagina’s aan te maken. Voorzie deze pagina’s van waardevolle content en integreer de eerder genoemde zoekwoorden door middel van een zoekwoordcluster. Op deze pagina geef je de unieke NAW gegevens per vestiging weer. Daarna markeer je deze gegevens met structured data.

Voor het correct opmaken van het stukje code dat je in de code van de pagina gaat plaatsen kan je gebruik maken van een structured data generator. Voor WordPress zijn er verschillende plug-ins waarmee je dit kan toevoegen aan de code. Met de structured data testing tool kan je testen of je de code juist hebt toegevoegd aan jouw website.

Extra tip: Wanneer je wil dat je telefoonnummers klikbaar zijn op jouw (mobiele) website, dan kan je daar een stukje code “tel://”  toevoegen aan het telefoonnummer. Google is vervolgens beter in staat om je telefoonnummer klikbaar in de zoekresultaten te weergeven waarin je wordt getoond.

Stap 8: Integreer de kaart van Google Maps in je website

Om de contactpagina of vestigingspagina compleet te maken is het raadzaam om de kaart van Google toe te voegen aan de pagina. Hoe je dat eenvoudig kan doen zie je in deze handleiding. Gebruikers kunnen zien hierdoor direct waar je gevestigd bent en wat de route is naar jouw fysieke adres.

google maps

Let op: Een standaard integratie van Google maps in jouw website is gratis. Tegenwoordig zijn de uitgebreide opties betaald bij een groot gebruik.

De kaart zorgt vaak voor meer interactie op jouw pagina en het verhoogt de duur van het bezoek van de websitebezoeker. Dit is weer positief voor jouw waardering door de zoekmachines.

Stap 9: Optimalisatie voor mobiel

Meer dan 50% van de zoekopdrachten op mobiel hebben een lokale intentie. Denk hierbij aan het opzoeken van de beste restaurants in de stad waar jij op dat moment verblijft of een slotenmaker wanneer je thuis buitengesloten bent. De zoekmachine houdt met zijn mobiele ranking sterk rekening met het feit of jouw website responsive is en daarmee goed functioneert voor mobiele apparaten.

De snelheid van jouw website is voor mobiel van groot belang voor zowel de gebruiker als de zoekmachine. Een lange laadtijd levert een slechte gebruikerservaring op. Deze laadtijd kan nog een extra negatief beïnvloed worden doordat de dekking voor mobiel internet niet overal even goed is. Google Pagespeed Insight geeft jou in ieder geval de benodigde inzichten over de snelheid van jouw website voor zowel mobiel als desktop.

De tool geeft jouw website een score tussen de 1 en 100 voor mobiel en desktop, waarbij 100 het hoogst is en dus het best geoptimaliseerd. Het comprimeren van afbeeldingen, de prestaties van de server verbeteren of het aanleveren van afbeeldingen in het juiste formaat zijn voorbeelden van adviezen die Google Pagespeed Insights je kan geven.

Stap 10: Blijf je website SEO optimaliseren

Je lokale vindbaarheid is zeer belangrijk en daar kan je met de voorgaande 9 stappen een hoop in bereiken.

Toch blijft ook je lokale vindbaarheid afhankelijk van je brede SEO-strategie. Neem dus geregeld je contentstrategie en huidige posities onder de loep. Probeer waardevolle backlinks te vergaren en voer regelmatig SEO-technische audits en checks uit. Voor deze audits zijn verschillende tools beschikbaar zoals Screaming Frog, Semrush en Ahrefs. Screaming Frog is tot 500 url’s gratis en kan je daarmee de belangrijkste inzichten verschaffen.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op gebied van online marketing? Neem contact met ons op via het formulier!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.