Wat zijn longtail zoekwoorden?

Om onderscheid te kunnen maken tussen long tail zoekwoorden en short tail zoekwoorden is het van belang om eerst aan te geven wat zoekwoorden zijn. Zoekwoorden zijn woorden die door de gebruiker van de zoekmachine gebruikt om een zoekopdracht uit te voeren. Dit kan zijn in de vorm van een getypte tekst of zoals tegenwoordig steeds vaker voorkomt door middel van voice.

Hoe bepaal ik interessante keywords?

De uitgevoerde zoekopdrachten worden door de zoekmachine in kaart gebracht. Hierdoor is te achterhalen hoe vaak er maandelijks op deze zoektermen wordt gezocht door gebruikers van de zoekmachine. Dit wordt vervolgens uitgedrukt in maandelijks zoekvolume. Met deze informatie kun je de content op je website afstemmen op de zoekintentie van de gebruiker van de zoekmachine. Hierdoor zal je op relevante termen beter naar boven komen in de zoekresultaten. Wanneer je van relevante termen wil onderzoeken hoeveel zoekvolume er op een zoekterm zit, dan kun je dat eenvoudig controleren door middel van de Keyword Planner van Google Ads of via de gratis tool Ubersuggest. Het achterhalen van alle interessante zoektermen voor jouw website noemen we een zoekwoorden onderzoek.

Wat is het verschil tussen long tail zoekwoorden en short tail zoekwoorden?

Short tail zoekwoorden zijn in de regel zoektermen bestaand uit 1 of 2 zoekwoorden. Vaak zijn het generieke termen met een hoog zoekvolume en een grote mate van concurrentie. Ranken op deze zoektermen is vaak lastig door de reeds genoemde concurrentie. Daarnaast converteren deze termen vaak minder goed, omdat de zoekintentie van de gebruiker van de zoekmachine niet volledig hoeft aan te sluiten bij het door jou getoonde resultaat.

Een voorbeeld hiervan is het zoekwoord AJAX. Iemand die op AJAX zoekt, kan het schoonmaakmiddel bedoelen maar ook de voetbalclub. Daarnaast is nog totaal niet duidelijk wat hij van de voetbalclub wil weten. Is hij bijvoorbeeld op zoek naar kaartjes voor een wedstrijd of wil hij een samenvatting kijken? Deze termen converteren dus minder, omdat de zoekintentie van de gebruiker nog niet helemaal duidelijk is.   

Long tail zoekwoorden zijn zoektermen bestaand uit meerdere zoekwoorden. Vaak zijn het 3 zoekwoorden tot een volledige zin. Kenmerkend is dat het maandelijks zoekvolume op deze termen een stuk lager is. Daartegenover staat dat deze termen in de praktijk veel beter converteren, omdat de zoekintentie van de gebruiker van de zoekmachine concreter is. Hierdoor is de zoekmachine veel beter in staat om een relevant resultaat te tonen.

Waarom is het interessant om je te focussen op long tail zoekwoorden?

Zoals eerder gezegd converteren long tail zoekwoorden stukken beter dan short tail zoekwoorden, omdat de zoekintentie van de gebruiker duidelijker is. Ook is de concurrentie op deze zoektermen minder hevig. Hierdoor kun je makkelijker een goede positie innemen in de zoekresultaten. Als laatste punt is het goed om te weten dat de overgrote meerderheid van de ingevoerde zoektermen in de zoekmachine long tail is. Ongeveer 70% van de zoekopdrachten die ingevoerd worden zijn long tail, tegenover 30% short tail.  

long tail zoekwoorden semrush

Hulp nodig met het vinden van de juiste zoekwoorden? Laat ons een datagedreven zoekwoorden onderzoek uitvoeren. Eerste advies gratis en vrijblijvend voorstel.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.