Wat is: Pagespeed?

Pagespeed is de laadtijd van een bepaalde pagina op je website. De pagespeed is erg belangrijk geworden. Google wilt namelijk dat bezoekers zo snel mogelijk relevante content kunnen lezen op een website. Pagespeed is 1 van de ongeveer 200 factoren waarop Google je pagina rankt, pagespeed is hierbij een zware factor. Dit komt omdat de pagespeed invloed heeft op veel andere factoren zoals de user experience op een website, de bounce rate en de gemiddelde sessieduur op een website. Wanneer een pagina erg traag is, zullen bezoekers sneller je pagina verlaten, en is de sessieduur korten. Dit heeft indirect weer invloed op je ranking binnen de zoekmachine.

Verhogen van de pagespeed

Om je paginasnelheid zo hoog mogelijk te krijgen kan je verschillende acties ondernemen.

Optimalisatie CCS, javascirpt, HTML

Het optimaliseren van de code zorgt ervoor dat je code clean wordt. Het optimaliseren van onnodige tekens, spaties, enters en komma’s kunnen al veel invloed hebben. Ook ongebruikte code is belangrijk om weg te halen.

Server responstijd
De server responstijd wordt beïnvloed door de hoeveelheid verkeer dat er op jouw website binnenkomt. Het optimaliseren van de server responstijd kan door te kijken naar knelpunten op je server. Hierbij gaat het om de database queries, routing en hoeveelheid geheugen.

Browser caching
Browser caching bewaart informatie van een gebruiker op je website. Wanneer een bezoeker terug komt op je pagina hoeft de browser waarop een bezoeker zit niet herladen te worden. Hierdoor zal de pagespeed van een pagina hoog blijven voor de gebruiker die eerder is geweest. Wanneer je gebruik maakt van browser caching is het verstandig een verval tijd in te stellen. Dit is belangrijk omdat wanneer je een aanpassing doorvoert op je website dit wel geladen moet worden bij terugkomende bezoekers.

Optimaliseren content
Het optimaliseren van de content op je pagina kan een hoop schelen in je pagespeed. Zeker wanneer je gebruik maakt van afbeeldingen. Afbeeldingen zijn vaak groot van formaat, terwijl dit helemaal niet hoeft. Je kan afbeeldingen optimaliseren door ze te schalen, hierdoor blijft de kwaliteit goed maar wordt het aan MB/KB’s minder. Dit zorgt ervoor dat de afbeelding sneller geladen kan worden.

Hoe meet ik de pagespeed van een website?

Google heeft zelf een tool waarmee je de pagespeed van een bepaalde pagina kan meten. Hier worden ook direct optimalisatie punten weergeven. De tool van google heet: PageSpeed Insights.

Online marketing uitbesteden? Neem dan snel contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.