Wat is een status code?

Een HTTP status code is een code die gebruikt wordt door browsers en servers. Er zijn verschillende status codes. Zodra er een pagina wordt aangevraagd geeft de server een reactie door middel van een bepaalde code. De bezoeker ziet deze code meestal niet maar de robot die op de website komt wel. Een status code geeft info over de opgevraagde pagina. De cijfers in de code hebben allemaal een bepaalde betekenis. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt met veel voorkomende HTTP status codes.

Status codeBetekenis
301Omleiding
404Niet gevonden
500Serverfout

301 status code

De 301 status code is een code die een omleiding aangeeft. Deze omleiding komt vaak voort uit een redirect. Een redirect is een verwijzing van een bepaalde URL naar een nieuwe URL.

404 status code

De 404 status code is een pagina die niet (meer) bestaat. Wanneer er op deze pagina ook geen redirect is toegevoegd dan komt de bezoeker op een 404 pagina. Een pagina waarop vermeld wordt dat de pagina waar de bezoeker naar toe ging, niet bestaat.

500 status code

Alle status codes die in de 500 zitten hebben te maken met de server. Dit kan bijvoorbeeld een serverfout zijn, of een interne serverfout.

Heeft status codes invloed op SEO?

Een aantal status codes zijn belangrijk om in de gaten te houden. De 404 code is een code die liever niet terug ziet op je website. Wanneer bezoekers via de zoekmachine naar een URL verwezen worden en vervolgens op een 404 pagina uitkomen dan verlaten bezoekers de website direct. Wanneer er een 301 op deze URL staat dan wordt de bezoeker doorverwezen naar een andere pagina. Lees alles over redirects en waarom je dit doet.

Bekijk hier een volledige lijst van alle status codes.

Hulp nodig met online marketing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.