Bovendien kun je ook de vertoningen, klikken en posities van je site op Google vinden. Daarnaast zijn er een andere toepassingen van Google Search Console die een sterke invloed kunnen hebben op de verbetering van je SEO. Hiervan worden nu de belangrijkste behandeld.

De belangrijkste functies van Search Console

Er zijn dus een meerdere tools en opties binnen Search Console die je kunt inzetten voor het verbeteren van de online prestaties van jouw website. We behandelen de belangrijkste functies voor jou als website eigenaar.

AMP-statusrapport

Een mogelijkheid is bijvoorbeeld het inzien en analyseren van het “AMP-statusrapport”. AMP staat voor Accelerated Mobile Pages. Dit zijn pagina’s die mobiele bezoekers een betere gebruikservaring bieden door pagina’s te tonen die heel snel laden. Deze pagina’s worden als het ware gestript waardoor ze vervolgens snel ingeladen worden. In Google Search Console is het mogelijk om AMP fouten op te sporen in de website die de mobiele gebruikerservaring negatief beïnvloeden. Daarmee kun je dus je AMP pagina’s controleren, bijhouden en testen.

XML Sitemap

Een andere optie van Search Console is de mogelijkheid om voor jouw website een zogenaamde Sitemap in te dienen. Een Sitemap, of eigenlijk XML Sitemap, is niets meer dan een manier om bij Google aan te geven wat alle pagina’s en URL’s van jouw website zijn. Door dit aan te geven vergroot je de kans om gevonden te worden door de Google zoekmachine. Google kan namelijk aan de hand van de door jou ingediende Sitemap (met daarin de opgebouwde structuur van jouw website) heel gemakkelijk de website crawlen en deze op die manier eenvoudiger indexeren. Dit draagt dus bij aan het optimaliseren van de SEO voor jouw website. Dit is één van de vele belangrijke functies binnen Search Console.

GSC

Zie hierboven een Screenshot uit Search Console van de overzichtspagina “Dekking”.

Dekking

Een andere zeer belangrijke functie van Search Console is het analyseren en opsporen van dekkingsfouten. Zo kun je aan de hand van “Dekking” in Search Console een overzicht vinden van alle gevonden fouten op jouw website. Ook zie je hier pagina’s die geldig zijn met waarschuwing, gewone geldige pagina’s en pagina’s die zijn uitgesloten. Dit laatste zijn bijvoorbeeld speciale filter pagina’s die bewust zijn uitgesloten.

Aan de hand van dit overzicht kun je dus zien waar in je website, op welke pagina en URL er fouten zitten. Een fout kan bijvoorbeeld zijn dat de specifieke pagina niet is geïndexeerd terwijl dit wel de bedoeling is. Een andere fout is de foutcode “404”. Hierdoor weet je dat deze oorspronkelijke pagina of URL verwijderd is. Aan de hand van deze informatie weet je direct waar mogelijke fouten in je website zitten zodat je vervolgens actie kunt ondernemen. Het wegwerken van fouten en dus het verbeteren van de gebruikerservaring draagt bij aan het optimaliseren van je SEO. Daarom wordt dit ook wel technische SEO genoemd.

Voor welke doelen wordt Search Console gebruikt

Search Console is een uitgebreid programma. Je kunt er ontzettend veel meer uithalen dan we hierboven beschreven hebben. Daarom geven we je hierbij nog een opsomming van de belangrijkste tools van Search Console die de zichtbaarheid en binnenkomend verkeer ten goede zullen komen:

  • AMP Statusrapport;
  • XML Sitemap;
  • Robots.txt;
  • Technische fouten;
  • Laadsnelheid;
  • Indexeren van URL’s;
  • Fetchen.

Al deze tools en mogelijkheden dragen dus bij aan zowel het verbeteren van de technische status van je website als de mogelijkheid om online beter gevonden te worden. Neem “Fetchen” als voorbeeld. Met fetchen is het onder andere mogelijk om de doorzoekbaarheid van je website controleren. Daarnaast wordt fetchen gebruikt om pagina’s in te dienen bij de Google Index en deze er binnen enkele ogenblikken in te krijgen. Zo is er dus een groot aantal mogelijkheden om de (SEO) prestaties van jouw website te verbeteren met behulp van Search Console.

Search Console voor jouw website inrichten en optimaliseren?

Ben je enthousiast geworden en wil je gelijk aan de slag met het inrichten en analyseren van Google Search Console voor jouw website? Maar weet je misschien niet precies hoe of wil je nog meer rendement uit deze handige en noodzakelijke tool halen? Wij denken graag met je mee! Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek waar wij jou mee kunnen helpen. Zo kunnen wij je helpen door een inzichtelijke analyse van jouw website te maken. Daarmee kunnen we onder andere jouw online vindbaarheid verbeteren.