Nathan Korfker
Nathan Korfker
24 augustus 2018 in
SEO

SEO check

Met deze SEO checks krijg je volledig inzicht in hoe jouw website er voor staat. Gebruik deze tools en zie direct waar nog verbeterpunten liggen op je website en hoe je dit kunt aanpassen. Blauwe Monsters geeft je alle insights van wat belangrijk is en de beste manier om het op te lossen.

Een SEO check voer je uit in twee verschillende stappen. De eerste stap is om kritisch te kijken naar je website. Vervolgens gebruik je verschillende tools om achter alle verbeterpunten te komen. Veel van deze tools geven je gratis toegang tot een websitescan, hierdoor krijg je verschillende factoren te zien om zo je SEO marketing te verbeteren.

Stap 1: Een SEO check met het blote oog

 1. Content
 2. Links
 3. Menu

seo check

Vraag een gratis SEO check aan!

Content

Ten eerste is het belangrijk dat je goed kijkt naar de content dat op de website staat. Is deze geoptimaliseerd op een bepaald zoekwoord? Te beginnen met de tekst. Staat er een klein verhaaltje of een uitgebreide uitleg? Hoe meer kennis jij deelt met bezoekers hoe hoger Google jouw website waardeert. Zorg dat de pagina makkelijk leesbaar is. Dit doe je op de volgende manier:

 • Maak gebruik van korte stukjes tekst;
 • Maak gebruik van opsommingen;
 • Voeg plaatjes/afbeeldingen in.

Verwerk daarnaast een zoekwoord waarop je gevonden wilt worden in de tekst. Hieronder zie je een plaatje van een voorbeeld voor de optimalisatie van landingspagina (de pagina waarop bezoekers komen via de zoekmachine).

content structuur indeling

Links

Bij het bekijken van de content is het belangrijk om te kijken of er interne links gebruikt worden op de pagina. Interne links verwijzen naar een andere pagina binnen de website zelf. Externe links verwijzen daarentegen naar een pagina buiten de eigen website. Zorg ervoor dat deze links relevant zijn aan je onderwerp.

Menu

Een menu op je website is erg belangrijk. Hierin laat je zowel voor je bezoeker als voor Google zien wat je belangrijkste onderwerpen/diensten op je website zijn. Zorg ervoor dat deze is ingericht op basis van een zoekwoordenonderzoek en relevantie. Een menu wordt ook wel de categoriestructuur genoemd. Daarnaast creëer je ook weer nieuwe interne links op de pagina. Zorg daarnaast ook dat het menu overzichtelijk is en blijft. Wanneer je al je pagina’s in het hoofdmenu zet, dan wordt het onoverzichtelijk voor zowel Google als voor de bezoeker. Google ziet namelijk heel veel pagina’s en kan daardoor niet onderscheiden welke pagina’s het belangrijkste zijn.

Stap 2: Gebruik tools voor de optimale SEO check

Veel SEO factoren kun je met het blote oog niet zien op een website. Gelukkig zijn er echter slimme tools die je een goed inzicht kunnen geven in waar er nog wat te winnen is op SEO-gebied. De volgende tools kunnen jou helpen bij volledige SEO optimalisatie check!

6 gratis SEO check tools

 1. MOZ OSE
 2. WooRank.com
 3. SEO SiteCheckUp
 4. SEOquake
 5. Pingdom
 6. SEO tester online

MOZ

MOZ OSE staat voor de MOZ open site explorer. Bij de open site explorer krijg je verschillende inzichten:

 • DA: domein autoriteit, de waarde van je gehele website (domein)
 • PA: page autoriteit, de waarde van een bepaalde pagina
 • Spam score: de hoeveelheid spam door slechte inkomende links

Je kunt een gratis account aanmaken en vervolgens onbeperkt websites checken. Je ziet daarnaast ook direct hoeveel links er worden verwijzen naar je website. Wanneer je verder naar onderen scrolt vind je de links die MOZ heeft gevonden.

moz seo

moz.com/researchtools/ose/

WooRank.com

Woorank geeft je een volledig overzicht over je website. Je krijgt een bepaalde score gebaseerd op verschillende factoren. Deze factoren zijn allemaal te zien en voorzien van een uitleg. Vervolgens zie je ook direct wat goed is: groen, wat beter kan: oranje, en wat fout is: rood. Begin bij het begin en kijk wat je al goed hebt staan, pas dit niet aan. Vervolgens kijk je wat beter kan en welke fouten prioriteit krijgen.

Woorank kan je niet onbeperkt gebruiken, zorg er dus voor dat je direct de website invoert die je wilt analyseren. Wanneer je een betaald account neemt kan je natuurlijk wel onbeperkt websites checken.woorank seo

www.woorank.com

SEO SiteCheckUp

Met de SEO site check up kan je verschillende factoren bekijken. Net als bij WooRank krijg je een volledige uitdraai van je website met optimalisatie punten. Daarnaast krijg je bij deze tool ook mobiele optimalisatie punten. Je kan vervolgens een PDF uitdraaien waarin de volledige analyse te zien is. Je kan deze dan direct opslaan en later vergelijken als je de SEO test nogmaals uitvoert.

Een leuke tip: Doe een check en sla deze direct op als PDF, vervolgens ga je bekijken wat er verbeterd kan worden en ga je deze punten verbeteren. Nadat je een tijdje bezig bent geweest met het verbeteren van je website doe je de check opnieuw. Wanneer je de 2 PDF bestanden bij elkaar legt zie je precies wat er verbeterd is. Wanneer je hier dan ook nog het aantal bezoekers, of aantal hoge posities aanhangt kan je direct zien of het effect heeft gehad. Het kan zijn dat de scores veranderen terwijl je niets veranderd, dit komt omdat het algoritme van Google zich constant aanpast.

seo site check

www.seositecheckup.com

SEOquake

SEOquake is een Google Chrome extensie die verschillende mogelijkheden biedt:

 • SEO check pagina analyse
 • Meer informatie in de Google zoekmachine

Hierbij kan je bijvoorbeeld direct zien op welke positie je staat, hoeveel backlinks je hebt etc. Je kan daarnaast ook op een pagina op rechtermuisklik drukken en SEOquake aanklikken. Je krijgt dan direct gegevens over de pagina, de elementen op de pagina en adviezen voor verbetering.

linkbuilding seoquake

https://www.seoquake.com/index.html

Pingdom

Pingdom is een tool waar je kan zien hoe snel je website is. Je kan dit testen vanaf verschillende locaties. De snelheid van je website is erg belangrijk, je kan daarom ook direct zien wat de meeste laadtijd in beslag neemt. Daarnaast krijg je de volgende inzichten:

 • Laadtijd
 • Grootte pagina
 • Gemiddelde snelheid
 • Code optimalisatie

pingdom check

tools.pingdom.com

SEO tester online

SEO tester online is een tool waarbij je direct een uitdraai krijgt over je website en direct aan de slag kan gaan met het verbeteren van de punten die genoemd worden. In deze tool worden ook direct je social media kanalen gemeten. Hierdoor krijg je gemakkelijk inzicht welke social media kanalen het goed doen en welke beter kunnen!

seo tester check

www.seotesteronline.com

Blauwe Monsters probeert zo actueel mogelijk te blijven! Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen kan je door middel van het blote oog en verschillende tools je site volledig optimaliseren. Daarnaast is het belangrijk dat je tijdens het optimaliseren ook blijft updaten! Zorg voor een regelmatige upload van artikelen, deel deze op social media enz.

Het algoritme van Google veranderd constant, zorg er voor dat je blijft optimaliseren om zo steeds een stapje hoger te komen in de zoekmachine. Wees daarnaast ook niet bang om oude content soms te schrappen. Dit kan je bijvoorbeeld doen wanneer je informatie op je website hebt staan die niet meer relevant is tegenwoordig. Vaak is het wel verstandig om de oude content te vervangen met nieuwe content die wel relevant is voor je doelgroep. Hiermee blijf je zo relevant mogelijk en ziet google weer dat je aan het updaten bent. Nadat je ouder content hebt vervangen door nieuwe content is het verstandig om weer even een snelle SEO test te doen. Hieronder een stappenplan om een snelle SEO check uit te voeren.

Voor een snelle SEO test uit

Wanneer je een pagina of artikel hebt aangepast op je website is het verstandig om je website opnieuw te testen op SEO. Meestal wil je niet opnieuw een volledig uitgebreide analyse doen. Daarom is het soms handig om een korte en snelle website analyse te maken van de pagina die je hebt aangepast. Uit deze test moet blijken of het artikel nog steeds geoptimaliseerd is op het/de zoekwoord(en) waarop je wilt ranken.

Check je zoekwoordgebruik

Zorg ervoor dat het zoekwoord waarop je gerankt wilt worden nog steeds op de volgende plaatsen terugkomt.

 • H1 titel
 • Eerste alinea (het liefst de eerste zin)
 • H2 kop (subtitel)
 • In opsommingen
 • Meta titel
 • Meta description

Check daarnaast nog een keer hoe vaak het zoekwoord terug komt, maximaal 2,5% ten opzichte van je aantal woorden.

Interne links

Staan er nog steeds waardevolle interne links op je pagina? Het is belangrijk dat je kijkt of de interne links nog relevant zijn die op de pagina staan. Verwijzen ze naar artikelen die direct waarde toevoegen aan het artikel? Zo ja laat staan, en voeg er eventueel nog 1 of 2 toe. Zo niet voeg ze direct toe om meer waarde te creëren.

Test opnieuw de snelheid van je website

Zorg ervoor wanneer je nieuwe content, zoals afbeeldingen of video’s toevoegt dat je altijd de snelheid van je website opnieuw test. Gebruik hiervoor de Pingdom tool, die eerder in dit artikel besproken is. Wanneer de laadtijd verhoogt is ten opzichte van de vorige keer is het belangrijk om te kijken of de nieuwe afbeelding te groot zijn. Zo ja dan kan je deze verkleinen via bijvoorbeeld compressjpeg.com

Laatste check

Doe vervolgens nog een laatste check via WooRank of SEO Tester Online en bekijk wat deze tools aangeven qua verbeterpunten.

Gerelateerde nieuwsberichten in SEO

14 sep 2020 - in
SEO

Google komt met uitgebreide rich snippets voor activiteiten thuis

De zoekmachine Google heeft nieuwe rich snippets aangekondigd voor activiteiten thuis. Daarbij zullen de nieuwe uitgebreide zoekresultaten in eerste instantie alleen gericht zijn op fitness gerelateerde zoekopdrachten op mobiele apparaten. Hierbij...

7 sep 2020 - in
SEO

SEO update augustus 2020 | Blauwe Monsters

Het is september! De warme en onstuimige maand augustus zit er op en er is weer genoeg gebeurd de afgelopen maand op het gebied van SEO. Net zoals voorgaande maand neemt Blauwe Monsters je graag mee door een aantal interessante ontwikkelingen. Ben...

31 aug 2020 - in
SEO

Extra tijd om je voor te bereiden op mobiel-eerst indexeren

Google heeft bekend gemaakt dat ze de omschakeling van ‘mobiel-eerst indexeren’ hebben uitgesteld om zo webmasters en SEO specialisten meer tijd te geven om zich op die update voor te bereiden. Aan het begin van maart, voordat alle lockdowns i...