B2B Marketing

b2b marketing kantoor

Business to Business Marketing ofwel B2B Marketing betekent dat de marketeer zijn of haar strategieën afstemt de behoefte van bedrijven. De B2B Marketeer probeert met behulp van marketingtechnieken een onderscheidend vermogen te creëren ten opzichte van de rest van de markt. Met als doel als eerste het gesprek aan te kunnen gaan met de doelgroep.

Specifieke B2B Wiki pagina’s

De Business to Business markt (B2B)

De B2B markt is een synoniem voor de zakelijke markt. Bedrijven richten zich tot andere bedrijven. Als we dit vergelijken met de Business to Consumer markt (B2C) dan zijn er een aantal grote verschillen:

  1. De B2B markt is beduidend kleiner dan de B2C markt.
    1. Het is daarom belangrijk dat je als B2B marketeer focust op een duurzame relatie, omdat je de klant graag wilt behouden!
  2. De sales-cycle in de B2B markt is vaak langer dan in de B2C markt. 
    1. Dit komt omdat de orderwaarde voor bedrijven vaak hoger is dan voor consumenten.
  3. De B2B markt heeft een grotere DMU (Decision Making Unit) oftewel er zijn meer beslissers betrokken per aankoop dan wanneer we naar de B2C markt kijken.
  4. De doelgroep moet rationele keuzes maken omdat hij of zij alles moet verantwoorden. Bovendien is er geen ruimte voor impulsaankopen

B2B marketing uitbesteden? Neem direct contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Als B2B marketeer aan de slag met B2B marketing

B2B marketeers hebben net als in de B2C marketeers verschillende technieken en kanalen voorhanden. Denk hierbij aan account based marketing (ABM), content marketing, display marketing, internet marketing, data driven marketing, SEO en SEA. Daarnaast is marketing automation een goed hulpmiddel om in contact te blijven met de doelgroep.

Daarnaast zijn er ook verschillende online en offline  kanalen die een B2B Marketeer kan gebruiken: het kantoor, collega’s, offline events als beurzen en vergaderingen, de website, podcasts, seminars en de sociale kanalen als Linkedin, Facebook, Instagram, en Twitter.  
Een B2B Marketeer brengt graag in kaart welke technieken werken en welke niet. Een hulpmiddel om deze resultaten in kaart te brengen is Google Analytics. Na het analyseren van de resultaten is het goed om een verbeterslag te maken. Verschillende manieren van conversie optimalisatie kunnen hierbij helpen. Maak bijvoorbeeld gebruik van AB-testing om de website   te verbeteren, gebruik een heatmap om inzichtelijk te maken waar de website bezoekers naar kijken en verbeter de UX voor een ultieme gebruikers ervaring.