Wat is: Branded Content?

Branded content is content waarbij de uiting van een merk/bedrijf is vermengd met content die waarde toevoegt in de vorm van informatie of amusement. Hierdoor wordt deze vorm van content regelmatig ingezet om de naam van je merk/bedrijf bekend te maken bij een grotere doelgroep.

Branded content is overigens niet het maken van reclame filmpjes waarin duidelijk wordt gemaakt waar je het kan kopen en hoe duur het is; de commerciële boodschap staat bij branded content niet centraal. Branded Content is daarentegen een creatieve manier om je naam/merk bekend maken. Dit kan door gebruik van video, tekst of activatie. Denk bijvoorbeeld aan het laten terugkomen van een merk zoals een blikje cola in films. Vooral de grotere merken zetten branded content op zo’n manier in.

Een goed voorbeeld zijn de films van James Bond. Alles wat James Bond in de films gebruikt heeft namelijk een commerciële waarde. Omdat de doelgroep zich wil identificeren met de hoofdrolspeler van de film, kan alles in de film omgezet worden in een product. Bijvoorbeeld de drank die hij graag drinkt of de zonnebril die hij draagt. Door het tonen van jouw producten in zo’n film kun je jouw brand identity opbouwen, zonder een daadwerkelijk reclame te maken. 

Branded content in combinatie met online marketing

Online is branded content erg belangrijk. Een voorbeeld van een bedrijf dat goed gebruik maakt van branded content is Coolblue. Coolblue maakt haar naam bekend door van elk product een uitleg of review in de vorm van een YouTube video te maken. In deze filmpjes laten ze de producten zien en leggen ze uit hoe het werkt. Deze content is niet commercieel van aard, maar zeer informatief. Daar komt nog eens bij dat juist die content hun merkbekendheid een ontzettende boost gegeven. 

Het inzetten van branded content

Door branded content in te zetten op de juiste manier, kun je meer conversie en bereik realiseren. Wanneer je ook aan de slag wilt gaan met branded content, dan is het belangrijk dat je weet wie je doelgroep is en waar deze naar kijkt. Zodra je dit weet, dan kun je de marketingstrategie aanpassen om optimale resultaten te boeken. Positionering is daarbij een erg belangrijk onderdeel: vanuit de doelgroep moet worden gekeken welke content waar geplaatst moet worden. 

Voorbereiding

De voorbereidingsfase voordat je branded content inzet is uitermate belangrijk. Om de voorbereiding succesvol te laten lopen, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Spreekt de content je doelgroep aan of juist niet?
  • Past het product waaraan je jouw merk koppelt bij de doelgroep?
  • Heeft de doelgroep iets aan de content; is het informerend of amuserend?

Hulp nodig bij online marketing? Neem direct contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Branded content succesvol inzetten

Wanneer je branded content wilt inzetten als verkoopdoel, dan is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Er zijn een aantal zaken waar je altijd aan moet denken. Dit zijn de volgende elementen:

Weet waar je het over hebt

Zorg dat je weet waar je jouw branded content plaatst of laat plaatsen. Bevindt de beoogde doelgroep zich bijvoorbeeld wel op het gekozen platform? Zijn er daarnaast bepaalde tijdstippen het gunstigst om de branded content te delen?

Branded content relevant maken

Door relevante content te maken scoor je hoger in Google; hetzelfde geldt voor brandend content. Branded content moet geloofwaardig overkomen en dus moet het relevant zijn wat je laat zien. Hierbij staat ‘relevantie’ voor zowel een onderwerp/thema wat aansluit bij de doelgroep als kwaliteit. Zorg er met andere woorden voor dat de content waarin je jouw merkuiting verwerkt een toegevoegde waarde heeft voor de doelgroep.

Creativiteit en originaliteit

Zorg ervoor dat de branded content creatief is en opvalt door de originaliteit. Je wilt namelijk niet verloren raken in de feed van potentiële klanten. Wanneer je content origineel is en opvalt door de creativiteit, dan is de kans groter dat je de gestelde marketingdoelen ook behaald. 

Langdurig maar subtiel

Zorg ervoor dat je de branded content voor de lange termijn kunt inzetten bijvoorbeeld door middel van partnerships. Het duurt namelijk vaak even totdat mensen een merk zien, herkennen én blijven onthouden. Bovendien moet het voor de doelgroep niet te sterk overkomen als reclame. De kracht van branded content zit in het subtiel zijn.