Wat is online marketing?

Marketing is waarderuil, een bedrijf of instelling stelt waarde ter beschikking en krijgt daarvoor waarde (meestal in de vorm van geld) terug van de consument. Online marketing is dan niets meer dan marketing via het internet.
Online marketing begint bij het afbakenen van de doelgroep, wat men per doelgroep wil bereiken en hoe het bedrijf in elkaar zit. Dit laatste is vooral belangrijk omdat er een keuze gemaakt moet worden of de website conversiegericht is en of dit de doelgroep aanspreekt. Zijn de zoekmachines geoptimaliseerd en is het relevant voor de doelgroep?

online marketing strategie

Vormen van online marketing

SEO, SEA en linkbuilding zijn vormen van onlinemarketing. Dit zijn belangrijke vormen van online marketing want de eerste pagina in Google is de meest populaire. De meeste mensen stoppen met zoeken na de eerste pagina. SEO is zoekmachine optimalisatie, het zo hoog mogelijk komen op relevante trefwoorden op een organische wijze. Dat wil zeggen dat het op een natuurlijke manier gebeurd en dat het geen betaalde vorm is. SEA daarentegen is wel een betaalde vorm van zoekmachine marketing, namelijk zoekmachine adverteren. Dit gaat via een pay per click-systeem waarbij er per click en per unieke bezoeker een bedrag betaald wordt aan Google. Dit systeem wordt namelijk binnen Google geleid door Google Adwords. Yahoo werkt ook met een advertentie programma, maar dat van Google is momenteel groter en populairder, vooral omdat Google dagelijks het meest gebruikt wordt.

Linkbuilding

Linkbuilding is het proces waarbij u probeert uw links op relevante sites te verkrijgen. Dit wordt als volgt gedaan, er worden artikelen of blogs geschreven over een bepaald (relevant) onderwerp van die specifieke site en daar wordt in of na het artikel een link in opgenomen. Het wordt ingezet om de populariteit van een site te verhogen en om een hogere positie in Google te krijgen.
Er zijn vijf verschillende mogelijkheden om links te verkrijgen:

  1. Links ruilen met andere websites;
  2. Artikelen en blogs schrijven voor andere websites;
  3. Het kopen van links
  4. Social media inzetten
  5. Het inschrijven van uw website bij directories (start- en overzichtspagina’s)

E-mailmarketing

E-mailmarketing is ook een vorm van online marketing. Dit is hetzelfde als direct-marketing (het direct benaderen van de klant), maar dan via de e-mail. Dit medium wordt vooral ingezet voor herhaalaankopen. Dus er wordt een mail verstuurd naar de klant nadat hij toestemming heeft gegeven aan het bedrijf om daarna een vervolg e-mail te sturen met daarin als voorbeeld een aanbieding.