Welke zoekmachines zijn er? [2023]

grootste zoekmachines

Zoekmachines. De wereld kan niet meer zonder. Zoekgigant Google krijgt 3.8 miljoen zoekopdrachten per minuut. Dat komt neer op maar liefst 5.6 miljard zoekopdrachten wereldwijd per dag en dit aantal is nog steeds volop aan het stijgen. Welke zoekmachines zijn er en hoe ziet de zoekmarkt eruit? Lees het op deze pagina.

Wat zijn de grootste zoekmachines?

Zoals je misschien wel verwacht is Google verreweg de grootste zoekmachine. Wereldwijd is deze zoekmachine namelijk verantwoordelijk voor zo’n 92% van de zoekopdrachten. Op de 2de plaats staat Bing met 2,6% en laat daarmee Yahoo! achter zich. Zoekmachine Yahoo staat namelijk op de 3de plaats met zo’n 1,8% van de zoekopdrachten wereldwijd. Andere “grote” zoekmachines zijn DuckDuckGo (4de plaats) en Baidu (5de plaats). Daarnaast is Ecosia als duurzaam alternatief snel aan het groeien.

Zoekmachines marktaandeel
Marktaandeel per zoekmachine

Lijst van meest gebruikte en bekendste zoekmachines op alfabetische volgorde:

 • Ask
 • Bing
 • Baidu
 • DuckDuckGo
 • Ecosia
 • Google
 • Lycos
 • Startpage
 • Yahoo!
 • Yandex
 • YouTube

Zichtbaarheid vergroten in zoekmachines? Wij maken kosteloos een scan van jouw website en geven vrijblijvend advies.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is het doel van een zoekmachine?

Het internet is net als een bibliotheek vol met informatie, maar in plaats van boeken gebruikt het websites als bron. Het doel van een zoekmachine is om aan de hand van een zoekopdracht een overzicht met relevante informatie te tonen. Hiervoor maken de machines gebruik van slimme algoritmes die op diverse factoren letten om relevantie te bepalen.

Het is onze missie om alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken.

– Google

Wat onderscheidt Google van haar concurrenten?

Google onderscheidt zich van de concurrentie door het bieden van simpelheid. Ze houden het met andere woorden makkelijk voor iedereen. Zo is het design rustig en door het uitgebreide algoritme zijn de resultaten zeer relevant. Voorbeeld: als je aan Google de vraag stel hoeveel inwoners Amsterdam heeft, dan krijg je direct het antwoord hierop te zien. 

Verder onderscheidt deze zoekmachine zich door middel van de extra functies ten opzichte van haar concurrenten. Denk bijvoorbeeld aan Google Maps. Kortom, Google is in vergelijking met andere concurrenten een allesomvattend platform. 

Alternatieve zoekmachines

Er zijn naast Google nog heel veel andere zoekmachines die aan jouw zoekopdrachten kunnen voldoen. Maar hoe weet je welke je moet kiezen? Hieronder zijn een aantal snel groeiende zoekmachines uitgelicht.

1. DuckDuckGo – Privacy zoekmachine

Een van de bekendere alternatieven voor Google is de zoekmachine DuckDuckGo. Deze zoekmachine onderscheidt zich op het vlak van privacy voor de gebruikers. Het bedrijf slaat geen IP adressen of gebruikersinformatie op. Google komt de laatste jaren steeds meer in het nieuws vanwege de enorme hoeveelheid data dat het bedrijf in bezit heeft van zijn gebruikers. DuckDuckGo speelt in op de vraag naar transparantie en privacy in een digitaal tijdperk. Dit doen ze erg goed, zo heeft DuckDuckGo onlangs de mijlpaal van 100 miljoen zoekopdrachten op één dag bereikt.

2. Ecosia – Duurzame zoekmachine

Nog een zoekmachine met een unieke profilering is Ecosia. De Duitse zoekmachine plant namelijk bomen met de advertentie-inkomsten uit jouw zoekopdrachten. Voor elke 28 cent planten ze één boom. Dit doen ze in verschillende landen waaronder Peru, Burkina Faso en Madagaskar. Ecosia maakt gebruik van het Bing algoritme voor de zoekresultaten. We verwachten nog veel te horen van Ecosia omdat het de nieuwe standaard zoekmachine van Apple wordt.

3. Bing – Zoekmachine van Microsoft

Bing blijft als runner-up een goed alternatief voor Google. Microsoft heeft zichzelf door de jaren heen bewezen als software leverancier. Zeker gebruikers die voornamelijk het Microsoft ecosysteem gebruiken (Edge, OneDrive, Outlook en Teams) zullen merken dat Bing hier goed op aansluit. Daarnaast zijn er echt punten waar Bing het wint van Google zoals Social Media integratie en afbeeldingen zoeken.

Landelijke zoekmachines

Naast internationale spelers zijn er ook landelijke zoekmachines. Hoewel Baidu op de 5de plek van ‘grootste zoekmachines’ staat, is het eigenlijk een landelijke zoekmachine. Alles staat namelijk enkel in het Chinees. Andere voorbeelden van landelijke zoekmachines zijn de Russische Yandex, de Nederlandse PO-lessen.nl (voorheen Davindi), “de zoekmachine voor voor leerkrachten op de basisschool”, en Ilse, de eerste Nederlandse zoekmachine. Sinds 2020 is Ilse echter onderdeel geworden van Startpagina.nl.

zoekmachines per werelddeel
Zoekmachine gebruik Verenigde Staten, Europa en China

Andere soorten zoekmachines

Naast bovengenoemde zoekmachines bestaan er ook andere soorten zoekmachines. Deze zoekmachines zijn doorgaans zo ontwikkeld dat er aan een bepaalde behoefte wordt voldaan. 

Metazoekmachines

De metazoekmachines tonen resultaten uit verschillende zoekmachines naar aanleiding van een zoekopdracht. Al deze resultaten worden vervolgens gecombineerd en in een overzicht geplaatst. Voorbeelden van metazoekmachines zijn vacaturesites zoals Indeed, A9.com en Lxquik. 

Academische zoekmachines

Ook bestaan er Academische zoekmachines, deze zoeken in archieven van wetenschappelijke content. Voorbeelden hiervan zijn Pubmed en Wolfram Alpha. Inmiddels heeft Google hier ook zijn eigen variant van, namelijk Google Scholar.

Nog meer zoekmachines

Zonder dat je het doorhebt maak je misschien wel meer gebruik van zoekmachines dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan Funda als zoekmachine voor woningen, of aan Bol.com en Amazon als zoekmachines voor producten. Daarnaast is YouTube een zoekmachine voor video’s waarmee Alphabet, het moederbedrijf van Google, ook de op één na grootste zoekmachine in beheer heeft. Ieder van deze zoekmachines heeft weer zijn eigen algoritmes en manieren van optimalisatie.

Veelgestelde vragen over zoekmachines:

Wat is een zoekmachine?

Een zoekmachine is een online bibliotheek waar informatie gevonden kan worden. Door het invoeren van zoektermen krijg je van de zoekmachine een lijst met relevante websites waar je, als het goed is, het antwoord op jouw vraag kunt vinden.

Welke zoekmachines worden het meest gebruikt?

Google is met 92% van alle zoekopdrachten de grootste zoekmachine. Op de 2de plaats staat Bing met 2,6% en laat daarmee Yahoo! (1.8%) achter zich. Andere “grote” zoekmachines zijn DuckDuckGo (4de plaats) en Baidu (5de plaats). Daarnaast is Ecosia als duurzaam alternatief snel aan het groeien.