E-mail Marketing

Email marketing, of e-mail marketing, een van de leukste marketing tools die je als ondernemer of marketeer kan inzetten. Het is laagdrempelig en daardoor kan iedereen gebruik maken van e-mail marketing. Of toch niet?

Ja, iedereen kan gebruik maken van e-mail marketing, maar lang niet iedereen kan email marketing op een goede manier inzetten. De uitdaging ligt in het zo effectief mogelijk inzetten van deze ‘omzet booster’. Want dat is wat een goede e-mailcampagne kan doen voor uw bedrijf; omzet boosten! Aan de hand van verschillende onderwerpen zullen wij uw laten zien hoe het goed mogelijk is om extra omzet uit je nieuwsbrieven te halen.

e-mail marketing

Wat heb ik nodig om met e-mail marketing aan de slag te gaan?

  • Een klanten database / klantenbestand
  • Een onderwerp, dienst of product wat je aan je (potentiele) klant mee wil geven
  • E-mail software

Als je bovenstaande 3 punten voor jezelf in kaart hebt gebracht kun je van start door een nieuwsbrief uit te sturen. Wil je weten hoe je een klantenbestand opbouwt of wat een goed e-mail software programma is? Klik dan onderaan dit artikel op het juiste artikel om hier meer over te lezen. Om zo effectief gebruik te maken van dit krachtige internet marketing instrument zijn er veel vragen die je jezelf moet stellen. Je wil namelijk dat je zo veel mogelijk verkoopt of inspireert met de nieuwsbrief die je uitstuurt. Het zou zonde zijn als je gebruik maakt van veelgemaakte fouten die ervoor zorgen dat slechts een klein deel van je klanten jouw nieuwsbrief opent.

Het creëren van een klanten database

Hoe meer mensen je bereikt hoe groter de kans is dat je een hogere conversiepercentage bereikt vanuit je email marketing. Om dit te doen heb je wel e-mail adressen nodig. Er zijn verschillende manieren om deze e-mail adressen te verkrijgen:

– via je eigen website
– via partners
– via social media

Ook zijn er een aantal dingen die je zeker NIET moet doen om e-mail adressen te verkrijgen. Wij van Blauwe Monsters
zullen je vertellen wat je WEL en NIET moet doen om een relevante klantenbase op te bouwen.

Grijp je lezer vanaf het eerste moment

Je kan een heel goede nieuwsbrief opstellen met een geweldige kortingsactie maar als bijna niemand je nieuwsbrief opent zul je er weinig succes uit halen. Zorg daarom dat je de ontvanger op een manier aanspreekt waardoor hij of zij jouw e-mail opent. Dat begint bij de onderwerpregel. Er zijn verschillende manieren die goed kunnen werken, door te testen ontdek je wat goed werkt voor jouw business.

Zorg voor een persoonlijke benadering

Een persoonlijke benadering binnen e-mail marketing gaat veel verder dan de e-mail beginnen met ‘Hoi *voornaam*’.
Mensen trappen hier niet meer in en zijn er zeker niet meer zo gevoelig voor. De lezer verwacht toegevoegde waarde. Lever je dat niet, dan zal je nieuwsbrief niet goed binnenkomen en zeker niet opgevolgd worden.
Om toch voor een persoonlijke benadering te gaan is het belangrijk dat je jouw lezers kent. In het geval deze lezers in het verleden een aankoop hebben gedaan heb je dus al informatie over ze en je weet waar ze in geïnteresseerd zijn of waren. Deze informatie kan je goed gebruiken om de huidige interesse van je lezer in te schatten. Je kan ook de tijd van het jaar gebruiken om tot een ‘persoonlijke’ benadering te komen. De mogelijkheden zijn zeer divers wanneer je hier goed over nadenkt en in een van de nieuwsartikelen onderaan deze blog kunnen we je hier nog veel meer over vertellen aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Bepaal het juiste moment en tijdstip

Bedrijven denken tegenwoordig heel goed na over wat nou het beste tijdstip is om een facebook bericht te plaatsen.
Dezelfde vraag moet je jezelf stellen bij het versturen van een email. Je wil niet dat een groot gedeelte jouw mail niet krijgt te zien omdat deze op een onhandig aankomt waarbij de ontvanger te druk is met zijn werk om privé e-mailtjes te openen. Of nog erger, je lezer heeft interesse in je product alleen de lezer heeft op dat moment geen budget.

Mailing software

Het is niet nodig om e-mail te versturen. Je kan besluiten om met een excel-bestand en een word-bestandje jouw klanten database bij te houden en handmatig mails versturen. Er zijn echter veel redenen te bedenken waarom dit niet aan te raden is. Je mist veel gegevens over hoeveel mensen je e-mails hebben geopend en wie zich om welke redenen bijvoorbeeld heeft uitgeschreven. Zonder dit soort essentiële gegevens kan je nooit gaan testen welke mails en welke benaderingen goed werken voor jouw lezers en jouw business.

Voorkom dat mensen zich uitschrijven op jouw nieuwsbrief

Steek je heel veel moeite om je klanten basis uit te breiden, om er vervolgens achter te komen dat je er niks mee bent opgeschoten omdat je een hoog uitschrijf percentage hebt op je nieuwsbrief. Hoe voorkom je dit? Heel simpel. Lever toegevoegde waarde, of in ieder geval geen content die mensen vervelend vinden of waar ze zich aan irriteren. Op het moment dat mensen jouw emails vervelend vinden is de kans groot dat zij zich besluiten uit te schrijven en je dus potentiële toekomstige omzet misloopt.

Verhoog je conversie

Naast bovenstaande punten waar je goed op moet letten zijn er ook veel conversietechnieken die je kan toepassen.
De conversiemogelijkheden binnen marketing zijn zeer veelzijdig en sommige dingen werken beter in bepaalde branches.
We nemen je mee in de wereld van conversie optimalisatie aan de hand van praktijkvoorbeelden.

E-mail marketing = Meten, testen, optimaliseren

E-mail marketing is aan de ene kant heel simpel, er zijn genoeg tips en hints te vinden op het internet. De juiste strategie en tips kan echter per bedrijf verschillen. Om nou te ontdekken wat het best voor jouw bedrijf werkt zul je veel moeten gaan testen en meten. Kom je erachter dat een te grote groep jouw nieuwsbrieven niet opent, dan weet je dat de onderwerpregel waarschijnlijk verbeterd moet worden. Heb je teveel uitschrijvers in je klantenbestand? Dan is de kans groot dat ze de inhoud erg storend vinden.

Daarom dus:
Meten = weten = interpreteren
Met de interpretaties van de cijfers kun je weer verder testen.
De positieve tests voor je door in je toekomstige mailings zodat je deze steeds verder kan optimaliseren.

Meer weten over e-mail marketing?