Wiki | | SEO |

Wat is een: Canonical tag?

Inhoudsopgave

Een canonical tag is een meta tag waarmee je de zoekmachine (Google) aangeeft wat de originele URL is van een bepaalde pagina. Wanneer je meerdere pagina’s hebt met dezelfde content kan je een canonical tag inzetten. Dit voorkomt duplicate content binnen je website. Wanneer je dit niet doet gaan verschillende pagina’s intern concurreren. Hierdoor weet google niet welke pagina er moet ranken binnen de zoekmachine.

In Google kun je je onderscheiden door unieke en relevante informatie te bieden aan je bezoekers. Doorat er steeds meer content op websites geplaatst wordt is het mogelijk dat de inhoud overeen kan komen. Door middel van de canonical tag kun je duplicate content voorkomen. Deze content is op meer dan één URL te vinden. Dit gebeurd vaak wanneer een website is opgedeeld in verschillende pagina’s. Kijk maar eens naar een kleding webshop. Voor elke keuze is een aparte pagina gecreëerd. Zoekmachines zien deze pagina’s niet al uniek, omdat ze vrijwel dezelfde inhoud bevatten. Hierdoor is het mogelijk dat de pagerank van je website daalt.

Duplicate content kunnen de volgende problemen veroorzaken: De zoekmachine weet niet hoe de website gerankt moet worden in de zoekresultaten. En de zoekmachine kan geen onderscheid maken in originele content. Je kunt dit probleem oplossen door een canonical tag te plaatsen.

Gebruik van een canonical tag met een filter

Wanneer je een webshop hebt kan je vaak producten sorteren op een bepaalde pagina. Wanneer je producten filtert op bijvoorbeeld prijs of kleur dan veranderd de URL. Met de canonical tag geef je dan aan wat de originele URL is en welke je wilt dat gerankt wordt in google.

Voorbeeld canonical tag: <link rel=”canonical” href=”http://www.voorbeeld.nl/voorbeeldpagina/” />

Canonical tag, een vereiste?

Als je graag hoger wilt scoren met SEO is het raadzaam om te werken met canonical tags. Een zoekmachine heeft meer tijd nodig wanneer hij moet beslissen welke pagina’s getoond moeten worden, wanneer deze gelijknamige content bevat. Wanneer je niet werkt met canonical tags kan je website de dupe worden van een lagere pagerank.

Wanneer je gebruik wilt maken van een canonical tag gebruikt je een link die je instelt van een non-canonieke pagina naar een canonieke pagina. Echter is het een goed idee om op elke pagina een soortgelijke code te plaatsen.

Online marketing uitbesteden? Neem dan snel contact met ons op!


Hello there, I am custom HTML code!