Inhoudsopgave
LSI Keywords is een afkorting van het Engelse “Latent Semantic Indexing Keywords”. Wanneer je dit begrip letterlijk vertaalt, dan spreek je over semantische zoekwoorden.
Continu vinden er veranderingen en ontwikkelingen plaats binnen ons vakgebied om zo de vindbaarheid van websites of webshops te verbeteren. Hoe we omgaan met zoekwoorden voor SEO optimalisatie is daar een uitstekend voorbeeld van. Vroeger lag de focus altijd op één specifiek zoekwoord of keyword. Tegenwoordig kan je op allerlei aspecten letten. Keyword Density, Long Tail zoekwoorden en Keyword Stuffing zijn allerlei praktijken waarmee je rekening kunt houden tijdens het schrijven van een SEO geoptimaliseerde tekst. Momenteel zie je ook steeds vaker de term “LSI Keywords” verschijnen. Maar wat houdt dat precies in en hoe kan jij het effectief gebruiken in de content van jouw website?
Semantische zoekwoorden
LSI Keywords zijn simpelweg semantische zoekwoorden die je kunt verweven in content. Dat wil zeggen dat je specifieke woorden in de tekst gebruikt die een relevantie connectie hebben met jouw hoofdzoekwoord. Deze termen liggen als het ware in het verlengde van jouw belangrijkste zoekterm. Waarom zou je LSI Keywords gebruiken? Omdat (potentiële) klanten deze woorden gebruiken tijdens hun zoekopdracht in Google. Om te illustreren wat LSI Keywords nou precies zijn, hebben we een voorbeeld.
We hebben in het bovenstaande voorbeeld gezocht naar ‘online marketing’. Wanneer je iets zoekt in Google, dan kun je helemaal naar beneden scrollen op de resultatenpagina. Daar zie je een aantal voorgestelde woorden staan. Deze woorden stelt Google voor, omdat ze jou kunnen helpen sneller op de juiste website te komen. In het voorbeeld zien we daarom onder andere ‘wat is online marketing’ en ‘online marketing bureau’ staan. Dat zijn dus LSI Keywords, oftewel semantische zoekwoorden.
De toegevoegde waarde van LSI Keywords
Wanneer jij je bezig houdt met SEO optimalisatie, dan ben je altijd op zoek naar methodes om Google duidelijk te maken dat de website relevant is voor bepaalde zoekwoorden. Om het kaf van het koren te scheiden, maakt de zoekmachine gebruik van “Latent Semantic Indexing”. Daarbij kijkt Google dus naar LSI Keywords. Deze analysemethode van Latent Semantic Indexing is afgeleid van “Latent Semantic Analysis” (LSA). Die semantische techniek wordt gebruikt om de natuurlijke ontwikkeling in taal te identificeren, te verzamelen en vervolgens te analyseren. De achterliggende theorie van LSA is namelijk dat woorden die nauw met elkaar verbonden zijn wat de betekenis betreft, voorkomen in vergelijkbare teksten. Deze methode van taal (oftewel data) verzamelen en analyseren wordt onder andere door Google gebruikt. Daarom kan het toevoegen van LSI Keywords aan jouw tekst zeker een toegevoegde waarde hebben met het oog op SEO.
Hoe bepaal je LSI Keywords?
Door LSI Keywords, dus semantische zoekwoorden, te gebruiken in jouw teksten, creëer je gerichtere content. Door middel van deze zoekwoorden krijg je namelijk beter inzicht in de zoekintentie van potentiële bezoekers (en klanten). Hierdoor kun semantische zoekwoorden dus weldegelijk zien als waardevolle informatie voor SEO optimalisatie. Maar hoe bepaal je LSI Keywords? Wat zijn de semantische zoekwoorden voor jouw hoofdzoekwoord?
De eerste manier om dit soort zoekwoorden te bepalen is door gebruik te maken van de Google suggesties die onderaan de resultatenpagina verschijnen bij een zoekopdracht. Dat is alleen niet heel efficiënt. Uiteraard zijn er een aantal tools die je kunt gebruiken om jouw LSI Keywords te bepalen. Zo heeft SemRush de ‘Keyword Magic’ tool. Heb je geen SemRush-account? Dan zijn er ook nog andere opties. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de Google Ads ‘Keyword Planner’ of schakel de gratis tool Ubersuggest in. De laatste tool ziet er als volgt uit:
De LSI keyword ideeën van de tool Ubersuggest bij het zoekwoord ‘online marketing’
Kom je er zelf echt niet uit hoe het werkt met LSI Keywords? Snap je niet hoe de tools werken of kun je überhaupt wel wat hulp gebruiken om jouw content te optimaliseren? Wij helpen jou graag! Neem contact op om vrijblijvend de mogelijkheden voor jouw website of webshop te bespreken.
Hulp nodig met online marketing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Hello there, I am custom HTML code!