Wat is: visual search?

Visual search, zoals de naam al doet vermoeden staat voor het zoeken met afbeeldingen. Zoeken met afbeeldingen kan op verschillende manieren en aan de hand van verschillende tools. Om een beeld te krijgen van de mogelijkheden van visual search zullen we een aantal interessante ontwikkelingen en toolings uitlichten.

Met Google Image Search is het mogelijk om zelf een foto te maken van een object en dat je interessant vindt. Vervolgens gaat Google Image Search voor jou op zoek naar dat specifieke object en waar je dat object kan kopen. Mocht de zoekmachine niet in staat zijn exact hetzelfde object te traceren dan zal je vergelijkbare suggesties aangedragen krijgen.

Inmiddels heeft Google visual search uitgebreid met Google Lens. Bij Google lens ligt de nadruk op het tonen van relevante informatie op basis van jouw foto. Alle beschikbare informatie omtrent het object van jouw foto zal worden weergegeven.

Visual search en ‘shoppable image ads’

Een van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van visual search door Google is de lancering van shoppable image ads. De producten die op een afbeelding zichtbaar zijn hebben een prijslabel en de afbeelding zelf heeft het label gesponsord. De prijslabels zijn tevens directe links naar de productpagina. Het voordeel is dat je meerdere producten tegelijk op een aantrekkelijke manier kan presenteren. Dit werkt natuurlijk uitstekend op een social media platform als Instagram.

Een andere toepassing van visual search zien we terug bij Pinterest Lens. Wanneer je een foto maakt van een object zal Pinterest niet specifiek op zoek gaan naar dat object maar naar bijpassende objecten/afbeeldingen ter inspiratie.

Het vinden van visuele zoekresultaten is voornamelijk gebaseerd op artificial intelligence. Naar verloop van tijd zullen de verschillende toolings over steeds meer data beschikken en dus steeds betere zoekresultaten opleveren op basis van de visuele zoekopdrachten van gebruikers.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op gebied van online marketing? Neem contact met ons op via het formulier!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.