Wat is een: XML sitemap?

Een XML sitemap is een sitemap op je website voor zoekmachines. Een XML sitemap zorgt er voor dat zoekmachines een duidelijk overzicht krijgen in je website, het betreft de pagina’s op je website. De XML sitemap is speciaal voor zoekmachines en daar wordt ook alleen naar gekeken door zoekmachines.

Door middel van een XML sitemap help je zoekmachines jouw website sneller te laten crawlen. Dit komt omdat je een duidelijke structuur hebt neergezet voor de zoekmachines. Wanneer zoekmachines een duidelijke structuur hebben (een XML sitemap) is het makkelijker om de pagina’s te laten indexeren en uiteindelijk te laten ranken.

Verwar de XML sitemap niet met de HTML sitemap.

Invloed XML site op SEO

Een XML sitemap is een belangrijk onderdeel om je pagina’s te laten indexeren. Het doel van de XML sitemap is dat zoekmachines je pagina’s sneller kunnen vinden en crawlen. Het help google sneller door je website heen te gaan. Het aanmaken van een XML sitemap zorgt er dus voor dat je pagina’s sneller gevonden kunnen worden door zoekmachines en daardoor uiteindelijk ook voor bezoekers.

Een XML sitemap aanmaken

Een XML sitemap kan je gemakkelijk maken wanneer je gebruik maakt van een wordpress website. Via de Yoast SEO tool. Ga naar “algemeen” en dan naar “functies” vervolgens zie je tussen de lijst “XML-sitemaps” staan. Deze kan je inschakelen.

Het indienen van een XML sitemap bij Google

Via Search Console kan je een sitemap indienen. Dit doe je door naar je property te gaan. Vervolgens ga je naar “sitemaps” en voeg je de URL in van de XML sitemap.

Hulp nodig met online marketing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.