Als online adverteerders streven we allemaal naar succesvolle advertentiecampagnes die waardevolle conversies realiseren. Google Ads Conversion Tracking speelt hierin een belangrijke rol. Omdat het ons in staat stelt om conversies te meten. Waarna het optimaliseren van campagnes nauwkeuriger kan gebeuren. In deze korte gids zullen we dieper ingaan op  wat Google Ads Conversion Tracking is. Hoe de implementatie ervan mogelijk is, welke soorten conversiedoelen er zijn en hoe je het kunt laten instellen om het maximale uit je Google Ads campagnes te halen.

Wat is Google Ads Conversion Tracking?

Google Ads Conversion Tracking is een manier om conversie doelen te meten binnen Google Ads campagnes.  Het stelt je in staat om de effectiviteit van advertenties te meten door het bijhouden van specifieke acties op de website. Deze acties, ook wel conversies genoemd, kunnen verschillen afhankelijk van onze bedrijfsdoelstellingen. Of het nu gaat om e-commerce aankopen, leadgeneratie via contactformulieren, nieuwsbriefinschrijvingen of telefoongesprekken, Google Ads Conversion Tracking maakt het mogelijk om deze zaken allemaal bij te houden. 

Soorten Conversiedoelen

Conversiedoelen kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: primaire doelen en secundaire doelen.

Primaire Doelen: Dit zijn de belangrijkste acties die je wilt dat gebruikers ondernemen na het klikken op je advertentie. Voor een e-commerce website kan dit bijvoorbeeld aankopen zijn. Voor een leadgeneratie-website kunnen dit ingevulde contactformulieren of offerteaanvragen zijn. Primaire doelen geven direct aan hoe succesvol je advertenties zijn in het behalen van je belangrijkste bedrijfsdoelstellingen.

Secundaire Doelen: Deze doelen zijn niet direct gekoppeld aan je belangrijkste bedrijfsdoelstellingen, maar kunnen wel bijdragen aan het meten van de effectiviteit van je campagnes. Voorbeelden van secundaire doelen zijn nieuwsbriefinschrijvingen, het bekijken van bepaalde pagina’s of het doorbrengen van een minimum aantal seconden op de website. Hoewel secundaire doelen misschien niet direct bijdragen aan de omzet, kunnen ze waardevolle inzichten geven over het gedrag van gebruikers op je website.

Implementatie van Google Ads Conversion Tracking

De implementatie van Google Ads Conversion Tracking is van cruciaal belang om de nauwkeurigheid van onze conversiegegevens te waarborgen. Er zijn verschillende methoden om dit te doen:

  • Google Tag Manager (GTM): Google Tag Manager is een handige en veelgebruikte methode om conversietracking te implementeren zonder de code van onze website te wijzigen. Met GTM kunnen we eenvoudig tags en trackingcodes toevoegen aan onze website via een gebruiksvriendelijke interface.
  • Google Analytics (GA): Als we al Google Analytics op onze website hebben geïmplementeerd, kunnen we deze gebruiken om conversiedoelen in te stellen. Door doelen in Google Analytics te configureren, kunnen we ze importeren naar Google Ads als conversies.
  • Google Ads Conversion Tracking Pixel: Google Ads biedt een conversiepixel die rechtstreeks op onze bedankpagina kan worden geplaatst om conversies te meten. Deze eenvoudige implementatie is handig als we geen toegang hebben tot GTM of GA.
  • Server-side tracking: Geavanceerde technische implementaties kunnen server-side tracking gebruiken, waarbij gegevens rechtstreeks vanaf onze server naar Google Ads worden verzonden. Dit biedt nauwkeurigheid en gegevensprivacy voordelen.

E-commerce versus Leadgeneratie

De instelling van conversiedoelen kan variëren, afhankelijk van het type website dat je hebt: e-commerce of leadgeneratie.

E-commerce: Voor e-commerce websites zijn de conversiedoelen meestal gericht op aankopen. Het bijhouden van aankopen geeft inzicht in het aantal en de waarde van de bestellingen die via je advertenties zijn gegenereerd. Met deze informatie kun je je ROI berekenen en je advertentiebudget efficiënter toewijzen.

Leadgeneratie: Voor leadgeneratie-websites zijn de conversiedoelen vaak gericht op het invullen van contactformulieren, offerte aanvragen of telefoongesprekken. Dit helpt adverteerders om het aantal leads te meten dat via hun advertenties wordt gegenereerd en de effectiviteit van hun campagnes te beoordelen.

Laat Google Ads Conversion Tracking instellen voor Optimaal Succes

Google Ads Conversion Tracking is een essentiële tool voor elke online adverteerder. Door de juiste implementatie en configuratie van conversiedoelen kunnen we de effectiviteit van advertentiecampagnes meten en optimaliseren. Google Ads conversion tracking kan met verschillende methoden zoals Google Tag Manager, Google Analytics, de Google Ads Conversion Tracking Pixel en server-side tracking ingesteld worden. Wij raden hier wel de Google Ads Conversion Tracking Pixel aan óf Server-side tracking. De implementatie van Server side tracking vergt echter wel meer technische vereisten.

Wanneer we het maximale uit onze advertenties willen halen, is het laten instellen van Google Ads Conversion Tracking door een deskundige een slimme zet. Dit stelt je in staat om nauwkeurige gegevens te verkrijgen en strategische beslissingen te nemen om je bedrijf te laten groeien. Met goed geconfigureerde conversietracking zijn we op weg naar succesvolle advertentiecampagnes..

Ondersteuning nodig bij de implementatie van Google Ads Conversion Tracking? Neem contact op met onze specialisten en wij helpen je graag verder.