Lois Kuhfus
Lois Kuhfus
18 april 2019 in
SEO

Wat voor invloed heeft pagespeed op SEO?

Geduld is een schone zaak, maar we weten allemaal dat niemand van wachten houdt. Een webpagina die langzaam laadt is net zo vervelend als een lange rij in de winkel. Het grote deel van de online bezoekers verlaat daarom ook een pagina met een langzame laadtijd. Hierom is het belangrijk dat de pagespeed van je website snel is. De pagespeed is daarnaast ook van invloed op de ranking van je website. Hoe zit dat precies? In deze blog leggen we het je uit.

Wat houdt pagespeed precies in?

Met pagespeed, oftewel ‘paginasnelheid’, wordt de totale laadtijd van een pagina bedoeld. De pagespeed wordt gemeten vanaf het moment dat de eerste server aanvraag gedaan wordt, tot het moment dat de webpagina volledig geladen is. Gemiddeld laadt een webpagina binnen 7 seconden. Idealiter zou dit binnen 3 seconden zijn: hoe sneller, des te beter.

Pagespeed als rankingsfactor

In 2010 gaf Google al aan dat pagespeed serieuze impact heeft op de ranking van je website. Pagespeed wordt gezien als een onderdeel van de gebruiksvriendelijkheid van je website. Laadt de webpagina langzaam, dan is de kans groot dat de bezoeker de pagina sluit. Google wilt de bezoeker de beste resultaten tonen, die goed aansluiten bij de zoekopdracht. Ook wordt het steeds belangrijker dat deze resultaten gebruiksvriendelijk zijn. Daarom worden webpagina’s met een lage pagespeed afgestraft en minder getoond. Niemand houdt ervan om te wachten, en Google ook niet.

Hoe verbeter je de pagespeed?

Dat de verbetering van je pagespeed belangrijk is voor de ranking van je website, is duidelijk. Maar wat kun je concreet doen om je pagespeed te verbeteren? Allereerst is het goed om te weten waarmee je de pagespeed kunt meten. Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je de pagespeed van je website inzichtelijk kunt maken, zoals:

  •         Google PageSpeed Insights
  •         GTmetrix
  •         Pingdom tools

Met deze tools wordt er een bepaalde checklist afgevinkt, en op basis van deze punten krijgt je website een score. Die score geeft inzichtelijk hoe je website scoort op het gebied van pagespeed. Ook krijg je te zien op welk gebied je website kan verbeteren, om een betere pagespeed te genereren.  Meestal gaat dit om technische factoren, zoals:

pagespeed

Wil je de pagespeed van je website verbeteren? Voer deze analyses uit zodat je zichtbaar krijgt waar jouw verbeterkansen liggen. Hou er daarnaast ook rekening mee dat er veel meer technische factoren zijn die kunnen bijdragen aan een betere indexering van je website.

De pagespeed van jouw website optimaliseren?

Ga je meteen aan de slag met het verbeteren van de pagespeed van je website? We denken graag met je mee. Neem eens vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden. Graag maken we een analyse van je website waarin we inzichtelijk maken wat belangrijke verbeterpunten zijn die je online resultaten zullen verbeteren.

Gerelateerde nieuwsberichten in SEO

23 sep 2019 - in
Web analytics

Niet meer 3 dagen wachten op Google Search console

Vanaf vandaag (23 september 2019) is het mogelijk om je data van gisteren te bekijken in Google Search Console (GSC).

Google heeft sinds vandaag een update aangekondigd in Google Search Console. Je hoeft niet meer 3 dagen te wachten op je g...

23 aug 2019 - in
SEO

Google Actions inzetten voor jouw bedrijf

Met de komst van Voice Search is het mogelijk om spraakgestuurde zoekopdrachten uit te voeren. Waar je voorheen alleen zoekopdrachten kon intoetsen, kun je nu ook zoekopdrachten inspreken bij een virtuele spraakassistent, zoals bijvoorbeeld Siri (...

19 jul 2019 - in
SEO

Redirects en SEO: hoe pak je het aan?

Niemand verdwaalt op een rechte weg zou je kunnen zeggen. Als je in een vreemde stad bent wil je graag duidelijk zien waar je heen moet. En ook als je een winkel bezoekt wil je bij binnenkomst snel kunnen zien waar de afdeling is waarnaar je zoekt...

Ben je geïnteresseerd in één van onze SEO diensten of benieuwd wat Blauwe Monsters voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op, zodat één van onze specialisten samen met je kan kijken naar de mogelijkheden op het gebied van zoekmachine optimalisatie voor je website of webshop.

Rinaldo Sobnath