Wat is: een Google update?

Google komt regelmatig met updates, waarbij elke update van de vorige kan verschillen. Zo zijn sommige updates belangrijke wijzigingen in het algoritme en andere kunnen bijvoorbeeld het toepassen van filter zijn of het vernieuwen van de gegevensbasis waarop een algoritme draait. 

Doel van de updates

Het algemene doel van elke update is altijd om de relevantie en kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren door het Google algoritme aan te passen of te vernieuwen. Daarom zijn de meeste wijzigingen doorgaans gericht op één of meerdere specifieke functies. Denk bijvoorbeeld aan een optimalisatie om spam of dubbele inhoud te bestrijden. Google voert jaarlijks zo’n 600 updates aan het algoritme uit. 

Kleinere Google updates

Een deel van al deze updates worden ruim van tevoren aangekondigd zoals de Panda en Penguin update. Echter, veel updates worden vanuit Google niet aangekondigd of bevestigd. Grotendeels is dat ook niet erg: een enorm deel van de Google updates zijn kleine updates waar we vaak weinig tot niks van merken.

Hulp nodig bij online marketing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Google Core updates

Naast de kleinere updates voert Google ook ieder jaar een aantal grotere updates uit, namelijk de Core updates. Deze updates zijn altijd gericht op relevantie, betrouwbaarheid en informativiteit van een webpagina. Tevens zijn ze gericht op alle websites, terwijl sommige Google algoritme updates juist alleen van toepassing zijn op een specifieke branche zoals gezondheid. Core updates worden, in tegenstelling tot veel andere updates,  door Google aangekondigd en erkend. 

Een Core update heeft dus vaak invloed op de manier hoe de zoekresultaten in de zoekmachine gerangschikt worden. Google brengt bij een Core update namelijk wijzigingen aan in de afwegingen die de positie van een pagina in de zoekresultaten bepaalt.  Hierdoor betekent een grote Google update indirect ook dat er wellicht wijzigingen in de huidige SEO strategie doorgevoerd moeten worden. 

Core Web Vitals update

In 2021 gaat Google 3 User Experience metrics toevoegen aan het algoritme. Deze metrics worden ook wel de ‘Core Web Vitals’ genoemd. Is jouw website nog niet klaar voor deze update? Neem dan gerust contact met ons op! Samen kijken we dan gelijk naar de mogelijkheden.