Wat is: Error 404?

Wat is: Error 404?
Error 404 is een statuscode voor een specifieke foutmelding. Deze foutmelding geeft aan dat de URL (of het gevraagde bestand) in kwestie niet bestaat en daardoor automatisch wordt geretourneerd door een server. De Error 404 gebeurt met andere woorden wanneer de webserver een opgevraagde URL niet kan vinden.

Oorzaken van statuscode Error 404

De foutcode Error 404 not found kan door een aantal verschillende handelingen veroorzaakt worden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Als een bezoeker een niet-bestaande URL in de adresbalk invoert; eén typefout is hiervoor al voldoende
  • Als de link naar de URL onjuist is
  • Als de inhoud wel bestaat binnen de website, maar deze inhoud een andere locatie (URL) heeft gekregen
  • Als de inhoud verwijderd is op de desbetreffende URL

Error 404 ontdekken


Je kunt ontdekken of er binnen jouw website pagina’s met een Error 404 statuscode zijn door gebruik te maken van Google Search Console. Ook kun je met behulp van Google Analytics instellen dat je direct een melding ontvangt wanneer een bezoeker deze foutcode te zien krijgt. 

Error 404 oplossen

De 404 statuscode verschijnt op een lege pagina, waardoor jouw webdesign niet meer te zien is. Bezoekers kunnen vervolgens niet makkelijk terugkeren naar jouw website. Hierdoor is de kans groot dat zij zullen wegklikken. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Wanneer jouw pagina een error 404 statuscode geeft, dan kun je de fout herstellen of de URL volledig verwijderen. Dit doe je door niet de standaard pagina in te laten laden, maar zelf een andere 404-pagina te maken. Hierdoor kun je voorkomen dat bezoekers wegklikken. In plaats daarvan leid je de bezoekers naar een andere plek binnen jouw website.

Hulp nodig met online marketing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom een goede 404-pagina?

Er zijn twee belangrijke reden waarom een goede error 404 pagina van belang is. Ten eerste houden gebruikers niet van defecte links. Wanneer een bezoeker op een link klikt en deze nergens toe leidt, dan zal hij/zij niet lang op de website blijven. Dit is een gemiste kans om de bezoekers te informeren of te overtuigen van een dienst of product. 

Ten tweede hechten zoekmachines veel waarde aan goede navigatie en gebruiksvriendelijkheid. Wanneer bezoekers via zoekresultaten op jouw website komen en deze niet goed functioneert, dan zal de desbetreffende zoekmachine de ergernis van de bezoeker opvangen en vervolgens doorrekenen. Hierdoor scoren websites met defecte links doorgaans slechter in de resultaten van zoekmachines.


Error 404: een unieke kans

Het is doorgaans niet handig om bezoekers automatisch naar de homepage te leiden als er sprake is van een error 404. Het is beter om een pagina speciaal voor de 404 statuscode in te richten. Op deze manier kun je namelijk beter je bezoekers van dienst zijn. 

Bovendien mag een 404 foutmelding nooit het einde zijn van een bezoek aan je website. Bied bezoekers daarom altijd een alternatief aan op je 404 pagina. Hierdoor zullen ze langer blijven op je website. Je kunt dit doen op verschillende manieren:

  • Voeg een zoekformulier toe
  • Link naar ‘recent bezochte producten’
  • Link naar een blog of artikel
  • Laat de sitemap zien

Benut error 404 als extra verkoop kans

Verder kun je de error 404 ook zien als een manier om bezoekers over de streep te trekken. Zo kun je de bezoeker bijvoorbeeld een link met 5% korting geven. Op deze manier zet je de negatieve ervaring om in een positieve. Daarnaast zal de omzet stijgen wanneer deze bezoeker vervolgens besluit om gebruik te maken van deze link en uiteindelijk een aankoop doet. De korting die je verschaft is namelijk een fractie van de omzet die je verliest wanneer bezoekers helemaal geen aankoop zou doen. 

Heb je hulp nodig met het benutten van error 404? Neem dan hier contact op!