Beginnen met Adwords

AdWords is een onderdeel van SEA

AdWords is een onderdeel van het adverteren binnen de zoekmachine. Internet marketeers gebruiken hiervoor het woord SEA (Search Engine Advertising). Bij AdWords denkt men vaak aan de tekstadvertenties. Naast tekstadvertenties is er ook de mogelijkheid om te adverteren via het Shopping netwerk van Google en via het Display netwerk. Adverteren via Google kan een hele rendabele manier van adverteren zijn. Voordat je hier mee bezig bent is het wel belangrijk dat jij je richt op de zoekwoorden die relevant zijn aan de producten of diensten die jij verkoopt. Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is; ‘welke vraag stelt de consument wanneer deze op zoek is naar een van mijn diensten of producten?’. Om het juiste antwoord te vinden is het belangrijk om een zoekwoorden analyse uit te voeren voordat je gebruik gaat maken van advertenties.

Doelstelling bepalen

Voor je begint met het opzetten van jouw eigen advertentiecampagne via Google AdWords moet je jezelf eerst afvragen wat je wil bereiken met jouw advertentiecampagne. In de meeste gevallen is dat omdat je iets wil ‘verkopen’. Iets verkopen betekent niet automatisch een product voor een vastgesteld bedrag verkopen. Je kan ook informatie verkopen of een dienst. Wellicht wil je niks verkopen maar wil je graag dat mensen zich inschrijven op jouw nieuwsbrief. Vandaar dat we niet spreken over verkopen maar over ‘conversies’. Voor je begint met adverteren stel je dus voor jezelf een aantal conversiedoelen op.

Budget vaststellen

In het begin is het moeilijk te voorspellen hoe succesvol je campagne zal verlopen. Aangezien je met AdWords betaalt per keer dat iemand op je advertentie klikt, kunnen de kosten hoog oplopen. De kosten per klik hangen af van verschillende factoren. In het begin is het erg verstandig om een dagbudget in te stellen. Mocht je advertentie niet succesvol zijn ben je nooit meer geld kwijt dan het maximum bedrag dat je zelf hebt ingesteld.

Optimaliseren

Je hebt voor jezelf conversiedoelen opgesteld, je hebt je campagne opgezet en daarbij een dagbudget ingesteld. Wat nu? Nu is het een kwestie om de gegevens vanuit je campagne te interpreteren. Door de gegevens te interpreteren kan je eruit opmaken wat wel succesvol is binnen je campagne en wat niet. Verbeter de dingen die fout gaan zodat je campagne steeds effectiever wordt en de ‘advertentiekosten per conversie’ omlaag gaat. Er komt veel kijken bij het optimaliseren van je advertenties. Hoe je dit precies doet zullen we in een apart hoofdstuk behandelen.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op gebied van online marketing? Neem contact met ons op via het formulier!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.