Wiki | | SEA |

Wat is: CPC?

Inhoudsopgave

Cost-Per-Click (CPC) ofwel Kosten-Per-Klik is een manier van online adverteren waarbij de adverteerder een bepaald bedrag betaalt per klik op zijn advertentie. Het kan dus betekenen dat de advertentie vaak gezien wordt zonder dit iets kost als er niemand op de advertentie klikt. Een van de meeste bekende aanbieders van CPC adverteren is Google-Ads. CPC wordt vaak verward met Pay-Per-Click (PPC) aangezien het erg op elkaar lijkt. Het verschil is dat CPC het kosten bedrag is en PPC de algemene naam van deze manier van online adverteren. 

CPC Kosten

Sommige zoekwoorden hebben een lage CPC, bijvoorbeeld 0,20 eurocent. Echter zijn er ook dure zoekwoorden die kunnen oplopen tot wel 75 euro per klik. Google bepaald de CPC op basis van de volgende factoren:

  • Hoeveel concurrentie heeft het zoekwoord? (Hoe meer concurrenten bieden

op het zoekwoord des te hoger de vraag, hierdoor neemt de CPC toe).

  • Wat is de gewenste positie in de zoekresultaten? (Hoe hoger de positie, hoe hoger de CPC. Het verschil tussen positie 1 en 2 kan soms 50% schelen).
  • De kwaliteitsscore van de advertentie: (hoe hoger de kwaliteitsscore, hoe lager de CPC). Google geeft namelijk altijd de voorkeur aan de meest relevante zoekresultaten.

Het is dus belangrijk om de kwaliteitsscore zo hoog mogelijk te houden. Hierdoor kun je meer klikken genereren met hetzelfde budget. Daarnaast betekend het ook dat je de juiste advertentie plaatst op het juiste zoekwoord, wat ertoe leidt dat je conversies of leads zullen verhogen.

CPC strategieën Google-Ads

Er zijn twee verschillende bied strategieën met het plaatsen van advertenties op Google.

  • Handmatig bieden: bij deze strategie kies je zelf voor het bedrag dat je wilt betalen voor een klik op een advertentie. Voordeel is dat je dus zelf kan bepalen voor welke advertenties je meer wilt betalen en voor welke advertenties minder. Deze strategie wordt vooral aangeraden als je begint met adverteren, zodat je zelf controle hebt over je advertentiebudget.

  • Automatisch bieden: bij deze strategie laat je Google zijn algoritme te werk gaan. Dit betekent dat je niet zelf kan bieden en dat Google met machine learning jouw doel probeert te bereiken. Een doel kan bijvoorbeeld zijn om zoveel mogelijk conversies te behalen.

Het automatisch bieden lijkt een hele goede optie voor de Google-Ads beginners onder ons, echter is dit niet aan te raden bij het beginnen van adverteren. De strategie van automatisch bieden heeft namelijk erg veel data nodig om goed te werken. Als je net begint heb je dus nog geen enkele conversie of leads data voor het algoritme van Google. Dit betekent dat je het beste eerst handmatig kan bieden zodat je data verzamelt voor jouw advertentiedoel. Vervolgens kan je automatisch bieden aanzetten als Google-Ads genoeg data beschikbaar heeft.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op gebied van online marketing? Neem contact met ons op via het formulier!


Hello there, I am custom HTML code!