Wat is: PPC?

In het online marketing vakgebied stikt het van de afkortingen en vaktermen. Eén die regelmatig voorbij komt is PPC. Deze afkorting staat voor Pay-Per-Click en staat dus voor een betalingsmethodiek bij online adverteren. PPC vraagt om een specifieke tactiek om adverteren hierin rendabel te krijgen. De bekendste aanbieder van PPC adverteren is Google Ads. Hierbij adverteer je in de Google zoekmachine op zoektermen. Andere bekende aanbieder is Bing waarin je ook in de zoekmachine kunt adverteren. In een online marketing strategie kan deze manier van online adverteren een belangrijk middel zijn. Daarom goed om er in dit artikel meer over te vertellen.

Wanneer PPC inzetten?

Achter het betalen per klik zit vaak een markt die gebaseerd is op vraag en aanbod. Uiteindelijk resulteert dat in wat de markt een klik waard vindt. Deze klikprijs kan behoorlijk opgedreven worden waardoor het een behoorlijke uitdaging kan worden om er rendabel op te adverteren.

Ik noem in dit geval even “Uitvaartverzekering afsluiten”. Als je op deze term in Google wil adverteren dan ben je ongeveer € 30,- per klik kwijt. Als je een verzekeringstussenpersoon bent die ook in uitvaartverzekeringen bemiddelt dan is de kans niet zo groot dat je een rendabele campagne kunt draaien op deze zoekterm. Alleen de grotere verzekeraars kunnen met hun grotere budgetten zich wagen aan het adverteren op deze zoekterm. PPC is voor deze tussenpersoon geen interessant middel in de marketing strategie.

Bij PPC is het van belang om na te denken hoe groot de kans is op een conversie bij het adverteren op een bepaalde zoekterm. Uit de zoekterm moet al een bepaalde interesse blijken om iets te kopen of af te sluiten. In het geval van de uitvaartverzekering. Is de kans op conversie bij “uitvaartverzekering afsluiten” groter dan alleen “uitvaartverzekering”. Kortom als je echt handel wil halen uit het PPC online adverteren dan is het verstandig dat te doen op conversiegerichte zoekwoorden.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op gebied van online marketing? Neem contact met ons op via het formulier!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere redenen voor PPC online adverteren

Zoals in de vorige alinea al aangegeven heeft PPC adverteren over het algemeen als doel om conversies te behalen en dan vooral echt de eindaankoop waar omzet uit komt. Toch kan een andere goede reden zijn om het in te zetten voor je branding. Een zoekterm waar je niet veel hoeft te betalen per klik waar je een goede informatieve pagina hebt gemaakt kun je inzetten om op te adverteren. Het levert dan niet direct omzet op, maar je werkt wel aan je awareness en merkbekendheid zonder dat het je heel veel kost. Als je op deze pagina een goede checklist of whitepaper hebt staan dan heb je ook een middel om leads te generen. Dat zijn nog niet hele warme leads maar wel interessant om op te volgen.