Wat zijn: uitsluitingszoekwoorden?

Een uitsluitingszoekwoord is een zoekwoord dat voorkomt dat je advertentie wordt getoond aan gebruikers die zoeken naar een bepaald zoekwoord of woordgroep die niet relevant is voor jou advertentie binnen je google ads campagne. Uitsluitingszoekwoorden worden ook wel negatieve zoekwoorden genoemd. Het zijn namelijk zoekwoorden waarop een advertentie niet moet worden getoond. Als je bijvoorbeeld het zoekwoord ‘drop’ toevoegt aan de lijst met uitsluitingszoekwoorden zal uw advertentie niet getoond worden bij zoekopdrachten met het zoekwoord ‘drop’ erin. Zo ontstaat er een kleinere kans dat tekst- en display-advertenties getoond worden bij irrelevante zoektermen.

Uitsluiten van zoekwoorden

Alles wat niet relevant is voor jou advertentiecampagne, sluit je uit. Dat klinkt zeer logisch toch? Maar vaak wordt dit in de praktijk helemaal niet of matig uitgevoerd. Er worden vaak geen echte harde keuzes gemaakt als het om uitsluitingszoekwoorden gaat. Een voorbeeld om uitsluitingszoekwoorden te kiezen: een verkoper in Hoofddorp verkoopt lederen stoelen. De verkoper wil dus gevonden worden in de zoekmachine op de zoekwoorden:

 • Lederen stoelen Hoofddorp
 • Leren stoelen hoofddorp.
 • Stoelen winkel Hoofddorp

Maar de verkoper wil niet gevonden worden op:

 • Leren stoelen Utrecht
 • Lederen stoelen Utrecht
 • Plastic stoelen Hoofddorp

De zoekwoorden ‘Utrecht’ en ‘plastic’ dienen dus opgenomen te worden in de lijst met uitsluitingszoekwoorden. Het is van groot belang dat concreet bepaald wordt welke zoekwoorden moeten worden uitgesloten.

Hulp nodig met online marketing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Relevant verkeer

Door het toevoegen van de juiste uitsluitingszoekwoorden bij je advertentiecampagnes kan ervoor zorgen dat er geen verkeer op je advertentie klikt die niet relevant is. Hiervoor kan er een lijst gemaakt worden die voor alle advertentiecampagnes gebruikt kan worden.  Dit zijn bijvoorbeeld uitsluitingszoekwoorden die te maken hebben met de volgende onderwerpen:

 • Informatiezoekers: denk aan zoekwoorden als over, definitie, betekenis, voorbeeld, etc.
 • Jobzoekers: Carrière, job, baan, werk, stage, etc.
 • Prijsshoppers: Prijs, kosten, offerte, prijsaanvraag.
 • Softwarezoekers: download, code, bestand, torrent, etc.
 • Algemene uitsluitingszoekwoorden: Review, boek, training, afbeelding en foto.

Monitoren van Campagnes

Tijdens het monitoren van je advertentiecampagnes zul je er snel achter komen dat de bovengenoemde uitsluitingszoekwoorden slechts een klein deel zijn van het totaal aantal uitsluitingszoekwoorden dat je zal toevoegen aan je campagnes. In de lijst met zoektermen worden zoekwoorden weergegeven die mensen in de zoekmachine hebben ingevoerd. Hier kan je dus gemakkelijk zien welke woorden niet relevant zijn voor je advertentiecampagne. Wanneer je dit hebt vastgesteld kun je deze irrelevante zoektermen met gemak toevoegen aan de lijst met uitsluitingszoekwoorden.

Kwaliteitsscore Verbeteren

Uitsluitingszoekwoorden helpen bij het optimaliseren van je campagnes. Door de juiste uitsluitingszoekwoorden toe te voegen voorkom je dat advertenties getoond worden bij irrelevante zoekopdrachten of zoekopdrachten waarvan je verwacht dat deze weinig kliks en conversies gaan opleveren. Door je advertentie alleen te tonen bij relevante zoekopdrachten zal dit leiden tot een hogere kwaliteitsscore. Een hogere kwaliteitsscore zorgt weer voor een hogere positie van de advertenties in de zoekmachine en verlaging in de kosten per klik.